ERCİYES TEKNOPARK AEROX´UN BİRİNCİSİ

ERCİYES TEKNOPARK AEROX´UN BİRİNCİSİ

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİNDEN

Erciyes Teknopark tarafından düzenlenen ve dün sona eren Aerox-2016 Uluslararası Havacılık Ve Uzay Teknolojileri etkinliğinin Ar-Ge Proje Organizasyonu Proje Birincisi Özyeğin Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi yrd. Doç. Dr. Altuğ Melik Başol oldu.
?Termal Radyasyonu Hızlı Ve Hassas Biçimde Çözen Yazılım Geliştirme´ çalışması ile proje organizasyonuna katılan Yrd. Doç. Dr. Başol, mühendislik alanında termal radyasyonun daha az maliyetli ve ulaşılabilir biçimde hesaplanmasına yönelik bir yöntem geliştirdiklerini söyledi.
Termal radyasyon zararlı değil?
?Radyasyon kelimesini duyunca negatif bir anlamı varmış gibi geliyor ama esasında termal radyasyon kötü bir şey değil. Dünyamız enerjisini güneçten bu şekilde alıyor, biz bu şekilde ısınıyoruz ve dünya üzerinde yaşam bu şekilde var olabiliyor. Güneşe yüzümüzü döndüğümüzde yüzümüzde hissettiğimiz sıcaklık güneş ışınlarının termal radyasyon yolu ile bize ulaşması sonucunda oluyor.Dolayısıyla termal radyasyon yaşamın var olabilmesi için son derece gerekli bir şey.? diyen Yrd. Doç. Dr. Başol, termal radyasyonun mühendislik dizaynlarında önemli olduğuna dikkat çekti. Geliştirdikleri yazılım ile mühendislik dizaynlarından termal radyasyon hesaplamalarının daha az maliyetli ve kolay yapılmasını sağladıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Başol, çalışmaya dair şu bilgileri verdi:
Oyun konsolu ile termal radyasyon hesaplanabilecek?
?Örneğin fırın üreticilerinin termal radyasyonu doğu biçimde hesaplaması gerekiyor; fırının her yerinde sıcaklık eşit biçimde dağılıyor mu, bunu bilmesi gerekiyor. Ya da bir araba üreticisi iseniz, arabanın içindeki sıcaklık güneşin altına bıraktığınız zaman kaç derece oluyor, bunun hesaplanması lazım ki, aracın iç materyalleri dayanıklı üretilebilsin. Dolayısıyla bu gibi mühendislik dizaynlarında termal radyasyon etkisinin hesaba katılması önemli.Bizim yazılımımız bu problemi, var olan diğer metotlara göre daha hassas biçimde çözebiliyor. Aynı zamanda çok büyük bilgisayar yatırımlarına gerek duymadan oyun dünyası için yaratılmış; halihazırda var olan oyun konsollarının kullandığı teknolojiyi kullanarak bu problemi çözebiliyor. Yani oyun oynamak için kullanılan bilgisayar teknolojisini biz, mühendislik problemlerini çözmek için kullanıyoruz. Bu sayede daha düşük yatırımlı ve ulaşılabilir bilgisayar projeleri ile üreticilerin ve mühendislik firmalarının, bu karmaşık problemi çözmelerini sağlıyoruz.?
Aerox -2016 Uluslararası Havacılık Ve Uzay Teknolojileri etkinliğinin Ar-Ge Proje Organizasyonunda birincilik derecesi almalarının kendilerini motive ettiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Başol, proje ekibine ve Erciyes Teknopark´a teşekkür etti.


Haber Kaynak : İHA

KVKK’da ‘arka kapı’ uyarısı

Büyükşehir KAYMEK’ten ‘Projen ile Gel Robotik Kodlama Atöylesi’

Talas, teknoloji takımları kuruyor

Denizlerin güvenliği yerli teknolojiye emanet

Bootcamp Erciyes başvuruları başladı

Bu malak diğerlerinden çok farklı

Üniversitelilerin İHA’sı ‘Cenker’ göz dolduruyor

Büyükşehir’in parçalı güneş tutulması canlı yayınını 202 bin kişi izledi

Kayseri Bilim Merkezi "güneş tutulması" heyecanını canlı yayınladı

Parçalı güneş tutulması, ERÜ’de teleskoplarla izledi

Kayseri’de ‘Savunma Sanayii Sempozyumu ve Sergisi’

Kapadokya Uluslararası IP Günleri etkinliğinin 7’incisi düzenlendi

Melikgazi’nin destek olduğu takımlar TEKNOFEST’te Kayseri’nin gururu oldu

Instagram'a 404 milyon euro para cezası

Bu da Kayseri’nin elektrikli otomobili: ‘Voltacar’

Tarımsal İnsansız Kara Aracı ile TEKNOFEST’te finale kaldı