YENİ NESİL ÇOCUKLAR NEDEN MUTLU OLAMIYOR?

YENİ NESİL ÇOCUKLAR NEDEN MUTLU OLAMIYOR?

ATAK KOLAY SAHİP OLDUKLARI İÇİN MUTLU OLAMIYORLAR”

Yeni nesil çocukların neden mutlu olamadığı  konusuna açıklık getiren Erciyes Üniversitesi Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Atak, geçmişte  çocukların yaşadıkları  türlü  imkansızlıklara rağmen  içerisinde mutlu olmayı bildiklerini hatırlatarak,  yeni nesil çocukların ise her şeye sahip oldukları halde mutlu olmadıklarını belirtip Yeni nesil çocukların mutlu olabilmesi için bazı şeylerden mahrum olması gerekiyor. Çünkü her şeyi çok kolay ve zahmetsiz elde ediyorlar. Kişi mahrumiyet duygusunu yaşamadığı zaman elde ettiği ile  mutlu olamıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Erciyes Üniversitesi Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürü  Mustafa Atak, yeni nesil çocukların neden mutlu olamıyor konusuna açıklık getirerek,  mutlu olmanın reçetesini sundu.

 Atak, insanlar geçmişte birçok şeyden mahrum olduğunu hatırlatarak, Eskiden çocuklar oyuncağın bile ne olduğunu bilmiyorlardı. Biz çocukluğumuzun döneminde tahtalardan oyuncaklar yapardık. O oyuncakları yapan çocuklar daha mutluydu. Çünkü daha fazlası diye bir olgu yoktu. İmkânsızlıklar içerisindeydi ama mutluydu. Şimdi ise çocuklar gençler her şeye sahip. Çocuklar günümüzde her şeye fazlasıyla sahip ve her istediği oluyor ama mutsuz. Aslında bunun için birazda bir şeylerden mahrum olmak gerekiyor. Kişi bazı şeylerden mahrum olması gerekiyor. Kişi mahrumiyet duygusunu yaşamadığı zaman mutlu olamıyor. O yüzden aileler her şeyi vermemi gerekiyor. Ailelerin zaman zaman çocuklarını mahrum bırakması gerekiyor. Örneğin, çocukları okula giderken çok yüksek harçlık vermemesi gerekir. Çünkü; çocuk bunu hissetmesi lazım” değerlendirmesinde bulundu…

 ‘Bencillik-narsisizm günümüzde aldı başını gidiyor' ifadesi ile  sözlerine  devam eden Atak,  şunları kaydetti..  Gençler kendi istedikleri olmadıkları zaman hemen mutsuzluk gerginlik yaşıyorlar. Anında sorun çıkarıyorlar patlama noktasına geliyorlar. Öyle ki hep kendi istedikleri diledikleri olsun istiyorlar. ‘Ben', ‘nefisleri'  duyguları tatmin olsun  anlayışı içerisinde oldukları için bu da beraberinde hedonist yani zevk peres bir nesli de beraberinde getiriyor. Bu neslin bir defa zevklerine ‘dur' demesi ve her şeyin benden ibaret olmadığını ifade etmesi gerekiyor.  Yeni neslinin ‘Ben' duygusundan sıyrılmış ‘biz' ve ‘diğerlerini' hatırlayacak bir noktaya gelebilmesi gerekiyor”

Atak sözlerinin sonunda  yeni nesil çocukların mutlu olabilmesi için önerilerde bulunmayıda ihmal etmedi…  Paylaşım duygusunun da toplum içinde yaygınlaştırılması gerekiyor. Bencillik kavramıyla bağlantılıdır. Başkalarıyla bir şeyleri paylaşabilme duygusunun verilmesi gerekiyor. Yine ailelerin özellikle gençleri sadece başarıya odaklamaması gerekiyor. Başarı sadece akademik başarı değildir. Hayatta birçok şey başarıdır. Herkes illa ‘en başarılı' kişi olacak diye bir şey yok. Başarının bir sınırı olması gerekiyor ve insanlara o başardığında başardığını vurgulamak gerekiyor. Aileler özellikle anne ve babalar biraz başarı göstermişse o ‘başarıyı' takdir etmesi gerekiyor. Yani çocuğunun başarılı olmasını ona vurgulaması gerekiyor ki başarılı olduğunu hissetsin. Ama çocuk başarılı olduğunu hissedemediği zaman başarılı oluyor bu sefer mutlu olamıyor. Gençlerimizin bir sakinleşmesi gerekiyor. Hep koçturmaca hayat sürüyor. Gençlerin o yüzden günün belli saatlerinde sakin yürüyüşler yapması gerekiyor. Bu noktada ona mutluluk sağlayabilir diyoruz”.



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"