HALI TEZGAHINDA GEÇEN 61 YIL

HALI TEZGAHINDA GEÇEN 61 YIL

Kayseri´nin, halısıyla meşhur Bünyan ilçesinde yaşayan Zühre Odabaşı, 7 yaşında oturduğu halı tezgahında 61 yıldır ilmek atıyor

Kayseri´nin Bünyan ilçesinde yaşayan 68 yaşındaki Zühre Odabaşı, 61 yıldır halı tezgahında ilmek atarak evinin geçimine katkı sağlıyor.

Yöresel motifleriyle bilinen Bünyan halılarının dokunduğu ilçe merkezi ve köylerinde, neredeyse her kadının geçmişinde halı tezgahları başında geçen hikayeleri bulunuyor. Ev oturması, bayram ziyareti gibi vesilelerle bir araya gelen kadınların unutamadıkları ve hala konuştukları anıları arasında halı tezgahının başında yaşananlar önemli bir yer tutuyor.

Kendileri yıllarca halı dokuyan pek çok kadın, kızlarının da ömrünü halı tezgahında geçirmesini istemedikleri için çocuklarını okula göndermeyi bazen de erken yaşta evlendirmeyi tercih etmiş. Eskisi kadar yaygın olmasa da halı dokumacılığı hala bazı evlerin geçim kaynağı arasında bulunuyor.

İlçede yaşamını sürdüren 68 yaşındaki Zühre Odabaşı da yıllardır halı tezgahı sayesinde evinin geçimine katkı sağlayan emektar kadınlar arasında yer alıyor.

Hikayesini anlatan Odabaşı, halı dokumaya 7 yaşındayken babasının isteğiyle başladığını söyledi.

Çocukluğunda maddi sıkıntılar nedeniyle babasının kendisini okula göndermediğinden yakınan Odabaşı, şöyle konuştu:

"Babam ´Vur kirişi al kuruşu. Okulla ne işin var´ dedi. Halı dokuyarak geçindik. Bizim zamanımızda fakirlik vardı, o yüzden babama da kızmadım. 8 kardeştik. Bu halı geçim kaynağımızdı. 6 kız kardeşim halı dokuyarak gelin oldu. Evlendikten sonra da dokumaya devam ettim. 23 yıl eşimin ailesiyle birlikte yaşadım. Onların geçimine de halıyla katkı verdim. 5 çocuğum var. 3 erkek, 2 kız. Ben çocuklarımın çeyizlerini halı dokuyarak dizdim, oğullarımı halıdan kazandığım parayla evlendirdim. Kendi kızlarıma da halı dokumayı öğrettim hatta komşular da benim iyi dokuduğumu söyleyerek çocuklarını bana getirirlerdi."

Halı dokumayla ilgili acı tatlı birçok anıları olduğunu belirten Odabaşı, "Bayram öncesinde halı dokuyorduk. Bayrama bitirmemiz biraz zor görünüyordu. Babam bize ´Halıyı bitirin size bayramlık elbise alacağım´ dedi. Kardeşimle birlikte gece gündüz çalışarak halıyı bitirdik. Babam parasını aldı ama bize bayramlık almadı. Biz de darıldık." ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor 

DAYANGAÇ VE DEMİR AİLELERİ’NİN MUTLU GÜNÜ