İZİNSİZ KAZI YAPARKEN YAKALANDIĞI YERE BEKÇİ OLDU

İZİNSİZ KAZI YAPARKEN YAKALANDIĞI YERE BEKÇİ OLDU

Kayseri'de 3 yıl önce evlerinin samanlığında define bulma umuduyla izinsiz kazı yaparken yakalanan ve 1500 yıllık mozaiği gün yüzüne çıkararak, Müze Müdürlüğü'nün kazı çalışması başlatmasına vesile olan bir kişi, gündüz işçi olarak çalıştığı aland

- Mustafa Yıldız - Kayseri'nin İncesu ilçesinde 3 yıl önce evlerinin samanlığında define bulma umuduyla izinsiz kazı yaparken yakalanan ve 1500 yıllık mozaiği gün yüzüne çıkararak, Müze Müdürlüğü'nün kazı çalışması başlatmasına vesile olan Bülent Yalman, gündüz işçi olarak çalıştığı alanda gece de bekçilik yapıyor.
İncesu Örenşehir Mahallesi'nde yaşayan Bülent Yalman (35), açtığı tuhafiye dükkanında işleri iyi gitmeyince zarar ederek dükkanı kapattı.
3 yaşındayken evlerinin yapımı sırasında bazı tarihi eserlerin çıktığını bilen Yalman, define bulma umuduyla 3 yıl önce ahırda kazı yapmaya başladı. Herhangi bir bulguya ulaşamayan ve ahırın bitişiğindeki samanlıkta sürdürdüğü kazıda mozaiklere ulaşan Yalman, kaçak kazı yaptığı iddiasıyla jandarma ekiplerince yakalandı.
Çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ve yargılandığı davada berat eden Yalman, gün yüzüne çıkardığı mozaiklerin bulunduğu alanda Müze Müdürlüğü'nün kazı çalışması başlatmasına vesile oldu.

-İzinsiz kazdığı yerde çalışıp, bekçilik yapıyor-

Kazılarda sezonluk işçi olarak çalışan ve geceleri de alanda bekçilik yapan Bülent Yalman, AA muhabirine, ''Kaçak kazı derken iki senedir burada çalışıyorum, ekmek yiyorum. Beni akşamları bekçi olarak görevlendirdiler. Yabancılar geliyor, uyarıyorum. Şüphelileri de jandarmaya ihbar ediyorum'' dedi.
Bir süre önce açtığı tuhafiye dükkanından zarar ettiği için define aramaya yöneldiğini anlatan Yalman, şunları söyledi:
''1980'de babam evin temelini eşerken mozaikler çıkmış. O zaman 3 yaşındaydım. Babamlar tekrar kapatmış ve pek önemsenmemiş. Tuhafiye dükkanı açtım, oradan zarar ettim. Boş kaldım, 'şu mozaiklere bir bakayım' dedim. 'Mozaik ahırın içinde' dediler, eştim çıkmadı. Yan tarafa geçtim. Orada çıktı, temizledim. Jandarma geldi, 'kaçak kazı' dedi. Mahkemeden beraat verdiler. Yetkililer geldi kazdı. Devletimiz kazansın, herkes kazansın.''

-Mozaikle kaplı 5 odaya ulaşıldı-

Kazı çalışmalarına başkanlık eden Müze Müdürlüğü'nden arkeolog Gökhan Yıldız da, İncesu ilçesinin 1500 yıllık geçmişe sahip olduğunu, yaklaşık 2 yıldır sürdürdükleri kurtarma kazısı sayesinde ilçe tarihinin Roma, hatta erken Roma dönemine kadar gidebileceğini söyledi.
Jandarma ekiplerinin 2009 yılındaki kaçak kazı bildirimiyle başlayan resmi kazılarda ilk etapta 2 mozaikli bir alana ulaştıklarını belirten Yıldız, şu bilgileri verdi:
''Bu yıl kurtarma kazılarımızın ikinci aşamasını yürütüyoruz. Bu aşamada mozaik tabanlı 3 odaya daha ulaştık. Geometrik desenlerin yoğun olduğu 1-1,5 santimetrelik bezeklerle süslendiğini anladık. Yol alanlarında bir kısım mekanlarımız tahrip edilmiş olmakla beraber diğer park alanlarındaki odalarda tahribat olmadığını gördük. Günümüze kadar sağlam bir kondisyonda geldiğini gördük. Bu yapıyı, 4. yüzyıla uzanan yapı içinde tahlillendirebilmekteyiz. Son keşfettiğimiz 2 mozaik taban, örneklerini bir çok yerde gördüğümüz Zeugma ve Efes'teki gibi kaliteli işçiliğe, sanatsal görselliğe sahip. Ödenek tahsis edilmesi durumunda kazı çalışmasını önümüzdeki yıl da sürdürüp, başka mozaikleri de gün yüzüne çıkarmaya çalışacağız.''



Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu

Yeni dönemin ilk kırsal ziyaareti Yamaçlı'ya

Melikgazi'nin imajı kentsel dönüşümle yenilenmeye devam ediyor

Kayseri Büyükşehir'in kırsala desteği sürüyor

“Vize çilesi AB ile ticaretimizi durma noktasına getirdi”

Talas'ta 23 Nisan coşkusu alanlardan taştı

Batman’daki miniklere zeybek kültürünü aşıladılar

Başkan Büyükkılıç'a "TÜBİTAK" ziyareti

Kocasinan’da 3 gün sürecek olan Çocuk Şenlikleri başladı

“Meslektaşlarımızın masa başında ölmesini istemiyoruz”