MESLEK SEÇİMİNİ KENDİLERİ KARAR VERMELİDİR"

MESLEK SEÇİMİNİ  KENDİLERİ KARAR VERMELİDİR

Uzman Sosyal Pedagog-Psikolog Hanım Demirbaş, geçtiğimiz günlerde Lisans Yerleştirme Sınavının (LYS) sonuçlandığını belirterek, tercih yapacak adaylara ve ailelerine uyarılarda bulundu. Demirbaş, "Meslek seçimine çocuklar kendileri karar vermelidir" dedi.

Uzman Sosyal Pedagog-Psikolog Hanım Demirbaş, genç insanın hayatının en önemli kararı meslek seçimi olduğunu belirterek, "Önceden anne ve babalar
çocukları için meslek örneklerdi. Örneğin erkek evladı baba mesleğinde çalışmaya başlar ya da anne ve bebe oryantasyon kriterlerini belirleyerek çocuğun geleceğini dikte eden bir çerçeve öngörülürdü. Artık çocuklar ne olmak istediklerini kendileri keşfediyor. Diğer taraftan iş dünyasındaki radikal değişmeler anne ve babaların önerileri için zaman zaman elverişli olmuyor. Burada çocuğun mesleğini sevip, sevmemesi önemlidir. İstemeye istemeye çalışacak ve mutsuz ve verimsiz emekli olacak. Bazı aileler çocuğun yeteneklerini keşfetmesi ve geliştirmesi için pusuya yatar. Aileler bir şeyi unutur, o da çocukların kişiliğindeki yön zenginliği desteklenmek ister. Kendini bulmasına yardım etmek, yeteneklerini bulması için çocuk önerilere ihtiyaç duyar" ifadelerini kullandı.
"ÇOCUK, AİLE TARAFINDAN KABUL EDİLDİĞİNİ HİSSETMELİ"
Demirbaş ayrıca, "Hayal gücünün ve üretkenliğin gelişimi için çocuğa kendi içinde dönme imkanı sunulmalı. Onu motive eden aileye ihtiyacı vardır. Sürekli eleştirip söylenmek çocuğu cesaretsizlendirir. Pozitif bildirimler ise çocuğa güven verir. Çocuk, `Ben kişiliğimle kabul ediliyorum, bir şeyler yapabilirim sonuca ulaşabilirim` diye düşünür. Böyle bir pozitif ve ruhsal temel çocuğun ileride mesleki hayat sürdürmesinin en önemli koşuludur. Meslek seçiminde hangi mesleğin gelecek vaat ettiğine dair erkenden bilgi edinmeli. Seçtiği mesleğe göre çocuk kendini geliştirmeli" açıklamalarında bulundu.
"MESLEKİ GELİŞİM İÇİN AİLELER ÇOCUKLARININ YETENEKLERİNİ BİLMELİ"
`Veliler öncelikle çocuklarının ilgi alanlarını, güçlü yönlerini, yeteneklerini bilmelidir` diyen Demirbaş, "Ergenlik döneminde çocuklar arzu ve isteklerini ailesine söylemezler. Burada ailenin görevi çocuğu ile iletişime geçmesi efektif, objektif ve nötr bir şekilde dinlemelidir. Aileler meslek seçiminde eleştirmek yerine motive etmelidir. Ayrıca sabırsızlıkla, ekstra baskı, kaygılarla çocukların zaten problemli durumlarının derecesini arttırmamalılar. Çocuğunuzun elinden meslek seçme hakkını almayınız. Çocuğunuzu istemediği bir mesleğe çaresizce teslim etmeyin. Çoğu insan istemediği bir işte çalıştığında kendileri dışında her şey olabilir" diye konuştu.



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor