MÜMSAD GIDADA BİLGİ KİRLİLİĞİNE SON VERMEK İSTİYOR

MÜMSAD  GIDADA BİLGİ KİRLİLİĞİNE SON VERMEK İSTİYOR

YURDAGÜL: ?TÜRKİYE TRANS YAĞ KONUSUNDA AB´DEN İLERİDE?

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği  ?Gıdada Bilgi Kirliliğine Son´ toplantılarının bir yenisini Kayseri´de gerçekleştirdi?   Gıda´da artan spekülasyonlara akademik verilerle son vermeyi hedefleyen MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, trans yağın margarinlerden uzaklaştırılması konusunda da Türkiye´nin 2006´dan itibaren Avrupa Birliği ülkeleri  ve Amerika´dan çok daha ileride olduğunu açıklayarak ?Türkiye´de üretilen margarinlerde  trans yağ bulunmamaktadır? ifadesini  kullandı?

Hilton Otel´de  gerçekleştirilen  kahvaltılı toplantıda  ilimiz medya mensuplarının karşısına  geçen MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül kuru çorba, bitkisel çay, toz tatlılar, dondurulmuş gıda ve margarin sektörleri temsilcilerini tek çatı altında toplayan derneklerinin son yıllarda gıdada bilgi kirliliğinin artması nedeni ile  tüketicileri bilinçlendirmek amacıyla başlattığı çalışma başlattıklarını vurgulayarak ? ´Gıdada Bilgi Kirliliğine Son´ sloganıyla daha önce  Gaziantep, Adana, Antalya, İzmir, Bursa, Aydın, Eskişehir, Konya, Tekirdağ ve Samsun´da gerçekleştirdiğimiz  etkinliğin  bir yenisini  Kayseri´ye de taşıdık? ifadesini  kullandı?

Yurdagül sözlerinin devamında uzman olmayan kişilerin negatif söylemlerinin çok hızlı yayıldığına ve kamuoyunun artık kime inanacağını bilemez hale geldiğini kaydederek "Medyada uzman olan/olmayan kişilerin paylaştığı görüşlerle ´nasıl beslenmeliyiz´ sorusunun cevabını arar olduk. Birinin iyi dediğine diğeri kötü diyor. Yanlış ve çelişkili bilgiler tüketicide ´yeme stresi´ yaratıyor" değerlendirmesinde  bulunarak  şöyle konuştu? "Margarin hakkında çok fazla yanlış söylenti var. Ne yazık ki hem tüketici hem de sağlık sektörü çalışanları oda sıcaklığında katı görünen margarini ´doymuş yağ´, diğer sıvı yağları ise ´doymamış´ olarak kabul ediyor. Oysa doğada bulunan bütün yağlar hem doymuş hem de doymamış yağ asitleri içerir. Tereyağı yüzde 60-65´lik oranıyla doymuş yağ asidi açısından en zengin yağdır. Ayçiçek yağı yüzde 11, mısır yağı yüzde 13, zeytinyağı yüzde 15-17 arasında, kase margarin ise yüzde 15 civarında doymuş yağ içerir. Doymuş yağ içeriği olarak aynı miktar zeytinyağı ve kase margarinin hiçbir farkı yoktur."

Yurdagül  düşünülenin aksine doymuş yağların sağlık açısından negatif bir etkisi olmadığı gibi, doymamış yağların da pozitif etkisi olmadığının yapılan araştırmalarla ortaya çıktığını hatırlatarak  şunları kaydetti? ?     MÜMSAD´ın girişimi ve tamamen gönüllü yaklaşımı ile Türkiye´de üretilen margarinlerde trans yağ içeriğinin yapılan büyük yatırımlarla 2006´da kaldırıldı. Türkiye´de üretilen margarinlerde trans yağ oranı yüzde 1´in altında olduğu için ´trans yağ yoktur´ beyanı yapılabilir. AB´de henüz ortak bir karar yok  yüzde 2´nin altı konuşuluyor. FDA geçen yıl ABD´de  trans yağın kaldırılacağını ve bunun için de 3 yıllık bir geçiş süresi  tanınacağını beyan etmişti. Gururla söylüyoruz ki trans yağ konusunda Türkiye AB ve ABD´den çok daha ileridir ve trans yağın margarinlerden uzaklaştırılmasında Türkiye margarin endüstrisi örnek oluşturmaktadır. Türkiye´de 9 yıldan beri modern teknolojilerle üretilen margarinlerde trans yağ bulunmamakta ve ambalajlarında ´Trans yağ içermez/yoktur´ logosu yer almaktadır."


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Gazete Talas yine dopdolu

Eyvan Sohbetleri'nin konusu 'Kayseri'de Ramazan gelenekleri' oldu

Büyükkılıç Yahyalı'dan seslendi: "Yerli ve milli görüşün gerçek hizmetkarı, gerçek evlatlarıyız"

Başkan Çolakbayrakdar: "Kayserililerin keyif alacağı bir Kocasinan inşa ediyoruz"

Kayseri Adliyesi seçimler için hazırlandı

Başkan Yalçın: "İhracattaki artış büyümeye pozitif katkı sağlayacaktır"

Başkan Büyükkılıç vatandaşla buluştu, kale surlarından Kayseri’ye mesaj verdi

Kayseri’nin pastırma ve sucuk kültürü bu müzede yaşayacak

Hacılar’da TOKİ çalışmaları başladı

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı