14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ

14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ

DİYABET HASTALARI NASIL BESLENMELİ?

   Her yıl olduğu gibi bu yıl da 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle 10-15 Kasım tarihleri arasında diyabet hastalığına dikkat çekmek ve diyabet hakkında farkındalığı artırmak amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Bizde sayıları her geçen gün artan diyabet hastalarının yaşam standartlarını artırmak ve sıkıntılarını en aza indirgemelerine yardımcı olacak bilgiler edinmek maksadı ile Acıbadem Hastanesi Diyetisyenlerinden Esra Kula´nın kapısını çalıp ?Diyabet hastaları nasıl beslenmeli ?? diye sorduk?
14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesi ile kapsını çalıp ?Diyabet hastaları nasıl beslenmeli ?? diye sorduğumuz Acıbadem Hastanesi Diyetisyenlerinden Esra Kula diyabet yada halk arasındaki tabiri ile şeker hastalarında yiyeceklerin doğru miktarda yenilmesi çok önemli olduğunu vurgulayarak ? Şayet diyabetseniz, yiyeceklerinizi diyetisyenin önerdiği miktarlara uygun olarak ölçerek ve öğünlere sadık kalarak yemelisiniz? diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü? ?Diyabet sinsi bir hastalık; bu hastalık herhangi bir belirti göstermeden yıllarca sessiz kalabiliyor. Önlem alınmazsa yüksek kolesterol, damar tıkanıklığı, kol ve bacakta kangren, körlük ve böbrek hastalıklarına sebebiyet veriyor. Ayrıca cinsel iktidarsızlığa, kişilik değişmesine, diş, deri, mide-bağırsak hastalıklarına da yol açıyor. Kalıtım, şişmanlık, gebelik ve uzun süreli ilaç kullanımı gibi hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Diyabetli hastalarda yiyeceklerin doğru miktarda yenilmesi çok önemli. Bu nedenle yiyeceklerinizi diyetisyeninizin önerdiği miktarlara uygun olarak ölçerek yiyin. C ve E vitaminleri ile krom minerali içeren besinleri her gün düzenli olarak tüketin. Günlük C vitamini gereksinimi 2000-5000 mg arası, E vitamini 800-1200 IU arası olmalı. Bu konuda öncelikle doktora danışıp gerekiyorsa takviye vitamin hapları da alabilirsiniz. Şu tavsiyelere uymaya gayret edin .
* Beyaz ekmek yerine kepekli ekmeği tercih edin.
* Öğünlerde mutlaka pişmiş sebze yemeği ve salata yiyin.
* Meyveleri mümkün olduğunca kabuğu ile yiyin.
* Posalı yiyecekleri tercih edin.
* Kuru baklagillere, özellikle fasulye, bezelye, mercimek, barbunya ve nohuta sofrada sıkça yer verin.
* Ölçülü miktarda zeytinyağı veya sıvıyağ kullanın.
* Kırmızı et yerine beyaz et yiyin.
* Etli yemeklere ayrıca yağ ilave etmeyin.
* Light süt ve yoğurdu tercih edin.
* Az yağlı peynir çeşitlerini tüketin.
* Krema, kaymak,tereyağı ve margarinden uzak durun.
* Şeker, tuz ve alkolden sakının.
*Tatlandırıcılı tatlılara tüketmeye çalışın.
* Düzenli spor yapın. Bu konuda mutlaka doktorunuza danışın. * Günde en az 8 bardak su için. ?
Diyetisyen Kula sözlerinin sonunda şekeri düşürücü özelliği olan kan şekerinin kontrol altında tutulmasına katkı verecek yiyecek grupları ile ilgilide bilgi vererek şunları kaydetti? ?Her besinin, yendikten sonra kan şekerini yükseltme hızı farklıdır. Yiyeceklerin, kan şekerini yükseltme hızlarına ?glisemik indeks? deniyor. Genellikle posalı yiyeceklerin glisemik indeksleri düşük olur. Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli ekmek, elma, armut, light süt ve yoğurt, makarna ile portakal gibi besinlerin glisemik indeksleri düşüktür. Buna karşılık patates, pirinç, havuç, muz, kavun ve üzümünki yüksektir. Kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru erik gibi kuru meyvelerin de glisemik indeksi yüksektir. Şeker hastalarının mümkün olduğunca glisemik indeksi düşük besinleri tüketmesi kan şekerinin kontrol altında tutulmasını sağlayacaktır.?
HABER: Neslihan NİLKALI..



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı