1. ULUSAL YAHYALI SEMPOZYUMU SONA ERDİ

1. ULUSAL YAHYALI SEMPOZYUMU SONA ERDİ

Erciyes Üniversitesi, Yahyalı Kaymakamlığı ve Yahyalı Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen 1. Ulusal Yahyalı Sempozyumu sona erdi.

Mustafa Koyuncu Anadolu Öğretmen Lisesi’nde gerçekleşen sempozyumda 18 farklı üniversiteden 28 profesör, 14 doçent, 16 yardımcı doçent, 31 araştırmacı ve yazar bildiri sundu. Yahyalı Kaymakamı Ziya Polat, Yahyalı Belediye Başkanı Mehmet Araç ve çok sayıda davetlinin katıldığı sempozyumda ağırlıklı olarak Başbakanlık, Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerindeki konu ile ilgili belge ve defterlerden oluşan malzemelerin transkripsiyonu ve tahlili neticesinde, Yahyalı’ya ait maddi ve manevi kültür öğeleriyle ilgili olarak 28 tebliğ sunuldu. Yahyalı ve civarı 89 bilim insanının sunduğu 92 tebliğ ile kültürel, tarihi, edebi, coğrafi, toplumsal, iktisadi, siyasi, mimari ve zirai vb. her yönüyle gün ışığına çıkarıldı.
Sempozyumda en çok dikkat çeken konu madencilik ve turizm oldu. Yahyalı’nın maden açısından çok zengin olduğu ve bu madenlerin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Maden Mühendisi Mustafa Tütüncü, “Bizde madencilik konusu çok önemli. Yahyalı’da yaklaşık 650 tane kamyon bulunmakta. Bu çok büyük bir kapasite ve Kayseri’nin 12 ilçesinin toplamından fazla.” diye konuştu.
Maden işletmeciliğinin Türkiye’de özellikle taşımacılığın maliyetli olmasından dolayı pahalı olduğunu dile getiren Tütüncü, maden nakliyatında daha az maliyetli olan demiryolu taşımacılığına ağırlık verilmesini önerdi. Tütüncü, devletin bu konuda destek vermesi halinde daha büyük işler yapılabileceğini söyledi.
Sempozyum sonrasında katılımcılar aileleriyle beraber dünyaca ünlü Kapuzbaşı Şelalelerini gezdi. Burada bol bol hatıra fotoğrafı çeken katılımcılar hoşça vakit geçirdi.


Talas'ta Antika Fuarı heyecanı

Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü

Çocuk Kitap Fuarı Ve Şenliği’nde çocuklara özel konser

Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu

Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu

Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı