1. ULUSLARARASI KÜLTEPE TOPLANTISI

1. ULUSLARARASI KÜLTEPE TOPLANTISI

Altmış beş yıldır süren Kültepe kazılarında görev alan ve Kültepe`yle ilgili araştırmalar yapan yerli ve yabancı çok sayıda arkeolog ve uzmanın katıldığı ``1. Uluslararası Kültepe Toplantısı`` başladı.

Kültepe/Kaniş-Karum Kazıevi`nde düzenlenen toplantının açılışında konuşan Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, 2013 yılında Kültepe`de çalışan tüm bilim adamlarının katıldığı bir toplantı yapmayı planladıklarını ifade ederek, ``Bu toplantı sadece ve sadece direkt olarak Kültepe malzemesi çalışan bilim adamlarının katıldığı bir toplantı. Bu haliyle yaklaşık 40 civarında bildirinin sunulduğu bir toplantı. Böylelikle ilk defa Kültepe üzerine çalışan tüm disiplinlerin bir araya getirildiği bir toplantı planlamıştık. Bu toplantıyı bugün gerçekleştiriyoruz`` dedi.
Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, 1948 yılından itibaren Kültepe`de yapılan kazı çalışmalarında şimdiye kadar yaklaşık 25 bin çivi yazılı tablet ve bir o kadar da arkeolojik eser elde edildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
``Bunlar Ankara ve Kayseri müzelerinde sergileniyor ve korunuyor. Dolayısıyla bu kadar çok yoğunluklu bir eser grubunun bulunduğu kazı merkezi ile ilgili çalışma yapan bilim adamlarının sayısı da ona göre artıyor. Kültepe`de açığa çıkartılan yazılı belgeler, arkeolojik belgeler ile kemik, bitki gibi organik kalıntıların çalışıldığı geniş bir yelpaze söz konusu. Dolayısıyla çok farklı disiplinlerden bilim adamlarının çalışmaya katılması gerekiyor. Burada aynı şekilde sadece Türkiye`den değil, Amerika, Kanada, Avustralya, Çin, Japonya gibi çok değişik ülkelerden bilim adamları çalışmalar yaptı. Toplantıya da bu kadar geniş bir katılım söz konusu.``
Şimdiye kadar yapılan çoğu arkeolojik çalışmanın, arkeolojinin tek bir dalı ile ilgili olduğunu, ama burada ilk defa hem yazılı belgeler hem de kültür kalıntılarının ve materyallerinin toplu olarak değerlendirilmesi bakımından toplantının önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kulakoğlu, içeriği açısından ender bir toplantı düzenlediklerini de sözlerine ekledi.
Toplantının açılışına katılan Kayseri Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, 1948 yılından bu yana Kültepe`de devam eden kazının, dünya tarihine ışık tutacak özellikler taşıdığını ifade ederek, ``Yapılan kazılarda ortaya çıkan tabletlerin tam çözümü yapıldığında Mezopotomya ve Anadolu`daki ticari bağlar daha net ortaya çıkacak. Biz Kayseri Valiliği olarak Kültepe etkinliklerinin en iyi şekilde yapılması ve Kültepe`nin dünyaya tanıtılması için elimizden geleni yapacağız`` ifadelerini kullandı.
Toplantıda, ABD`deki Azor Arkeoloji Kurumu Başkanı Timothy P. Harrison ise, Kaniş ve Orta Anadolu`da Tunç ve Demir çağı yaşamıyla ilgili yaptıkları çalışmayı anlatırken, Prof. Dr. Kutlu Emre de, 1948 yılında Kültepe kazılarını başlatan ve 50 yılı aşkın süre kazı heyeti başkanlığını sürdüren Prof. Dr. Tahsin Özgüç`ün çalışmalarını aktardı.



Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu

Yeni dönemin ilk kırsal ziyaareti Yamaçlı'ya

Melikgazi'nin imajı kentsel dönüşümle yenilenmeye devam ediyor

Kayseri Büyükşehir'in kırsala desteği sürüyor

“Vize çilesi AB ile ticaretimizi durma noktasına getirdi”

Talas'ta 23 Nisan coşkusu alanlardan taştı

Batman’daki miniklere zeybek kültürünü aşıladılar

Başkan Büyükkılıç'a "TÜBİTAK" ziyareti

Kocasinan’da 3 gün sürecek olan Çocuk Şenlikleri başladı

“Meslektaşlarımızın masa başında ölmesini istemiyoruz”