38 YÖRESEL ÜRÜN TESCİL YOLUNDA?

38 YÖRESEL ÜRÜN TESCİL YOLUNDA?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı yazılı bir açıklama yaparak kentte coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı tescili alma potansiyeli taşıyan 38 ürünün belirlendiğini duyurdu?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı yazılı bir açıklama yaparak kentte coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı tescili alma potansiyeli taşıyan 38 ürünün belirlendiğini duyurdu?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, yaptığı yazılı açıklamada, bu kapsamdaki ürünlerin belirlenmesine yönelik çalışmalarda Develi Gacer buğdayı, Cırgalan biberi, Erkilet kedi bacağı, bezdirme, nevzine, pöç tandır kebabı, cehri, pırtımpırt yemeği, Gömeç fasulyesi, Pınarbaşı Çerkez peyniri, Kayseri taşı ve Sarız kilimi gibi 38 ürün tespit edildiğini belirtti.
Türk Marka ve Patent Kurumunca tescilli 200 coğrafi işaretin 10´nun Kayseri´ye ait olduğunu anımsatan Akçadırcı, coğrafi işaretlerin tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve bu özelliklerle coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretler olduğunu kaydetti.
Akçadırcı, açıklamasında şunlara yer verdi: "Örneğin pastırma ve mantı için ´Kayseri´ ibaresi, halı için ´Yahyalı´ ibaresi, baklava için ´Gaziantep´ ibaresi belirli bir kalitenin işareti olarak ortaya çıkmaktadır. Bir ürün, yöresel ürün kategorisine girdiğinde piyasa değerinin yaklaşık yüzde 20 üstünde bir rakama alıcı bulabilmektedir. Bu nedenle coğrafi işaretlerin özellikle, yerel üretimin ve kırsal kalkınmanın desteklenmesinde, önemli bir rolü bulunmaktadır. Coğrafi işaret ve geleneksel ürün tescil potansiyeli taşıyan ilimize ait yöresel ürünlerin dünya pazarlarına girmesi, markalaşması, ticarileştirilmesi, tanıtım ve teşvik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve kırsal kalkınma aracı olarak kullanılması ilimiz ve ülke ekonomisinin gelişmesine, istihdam artışına olumlu katkılar sağlayacaktır. Resmi Gazete´nin 10 Ocak 2017 tarihli nüshasında yayımlanan Sınai Mülkiyet Kanunu ile coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvurularının süresi altı aydan üç aya indirilerek tescil süresi üç ay kısaltılmış, ilan ücreti kaldırılarak tescil maliyetleri azaltılmıştır."


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları