65 YILLIK EKMEK TEKNESİ ‘BIÇAK BİLEME ÇARKI’YLA 7 ÇOCUK BÜYÜTTÜ

65 YILLIK EKMEK TEKNESİ ‘BIÇAK BİLEME ÇARKI’YLA 7 ÇOCUK BÜYÜTTÜ

"MESLEĞİ ÇOCUKLARA ÖĞRETTİM, 4 OĞLUM DA MESLEĞİ YAPIYOR"

Kayseri'nin Tomarza ilçesinde 85 yaşındaki Mustafa Turan, 1955 yılında demircide yaptırdığı bıçak bileme çarkıyla zorluklar içinde köy köy gezerek bıçak bileyip ailesinin geçimini sağladı

Kayseri'nin Tomarza ilçesinde 85 yaşındaki Mustafa Turan, yarım asrın üzerinde ekmeğini temin ettiği emektar bıçak bileme çarkına gözü gibi bakıyor.

Kömür Mahallesi'nde eşi ve küçük oğlu ile yaşayan Turan, 1955 yılında asker arkadaşının tavsiyesiyle demircide yaklaşık 15 kilogram ağırlığında ayak gücü ile çalışan bıçak bileme çarkı yaptırarak mesleğe adım attı.

Zorluklar içinde köy köy gezerek bıçak bileyip 7 çocuk büyüten Turan, ilerleyen yaşına rağmen, çevresinden gelen talepleri geri çevirmeyerek, evinde bulanan bıçak bileme çarkının başına geçiyor.

Mesleği 4 oğluna da öğreten Turan, aldığı pikapla ilçe ve mahalleleri dolaşan ve bıçak bileme çarkı yerine teknolojiden faydalanan küçük oğlu 37 yaşındaki Çetin Turan'a gücü yettiğince yardımcı oluyor.

"MAKİNEYİ BİR SENE KAYIŞ BAĞLAYIP SIRTIMDA GEZDİRDİM"

Turan, çok zahmetli olmasına rağmen mesleğini severek yaptığını ifade etti.

Turan, şunları söyledi:

"Pınarbaşı ilçesinde bir asker arkadaşım vardı, yanına gittim. 'Hastasın, inşaatta çalışamazsın' dedi. 'Bir çark taşı yap, onunla köylerde bıçak biler, ekmek paranı kazanırsın.' dedi. Arkadaşın tavsiyesi ile demircide çark taşı yaptırdım. 1955 yılında çalışmaya başladım. Bir kısmını ben kendim yaptım. Bunu bir sene kayış bağlayıp sırtımda gezdirdim. Daha sonra eşekle köyleri gezdim. Eşekten sonra bir at aldım, at arabası ile köyleri gezmeye başladım. Büyük oğlum ile birlikte gittik. 4 oğlan, 3 kızımı gücüm yettiği kadar okuttum, 6'sını evlendirdim. Küçük oğlum bekar, yanımda."

"SEVE SEVE YAPIYORDUM"

Mesleğe gönül verdiğini anlatan Turan, "Seve seve yapıyordum. Ekmek parası için mecbur gidiyorduk. Bu şekilde ekmek parasını kazandım. Hayat böyle devam etti. Mesleği çocuklara öğrettim, şimdi onlar yapıyor. 4 oğlum da mesleği yapıyor. İş olduğu zaman başka iş de yapıyorlar." diye konuştu.

Mesleğe adım attığında evli olduğunu ve o dönem iyi para kazandığını aktaran Turan, "Şimdiki gibi değildi. Vatandaş geliyordu, bıçağını biletiyordu. Şimdi, 'Gider sıfır bıçak alırım, niye onunla uğraşacağım.' diyor." şeklinde konuştu.

Çalışır vaziyetteki 65 yıllık ekmek teknesi çarkını evinde saklayan Turan, çevreden gelen taleplere de ilerleyen yaşına rağmen kayıtsız kalmıyor.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor 

DAYANGAÇ VE DEMİR AİLELERİ’NİN MUTLU GÜNÜ