76 KALEM İLAÇ PİYASADA YOK

76 KALEM İLAÇ PİYASADA YOK

Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, Türk Eczacılar Birliği’nin piyasada bulunmayan ilaçlar hakkında düzenlediği verilerinin doğru olduğunu söyledi. Ulutaş, “Son dönemlerde piyasada olmayan ilaçlarla ilgili olarak değişik kurumlarda

Bununla alakalı olarak Türk Eczacılar Birliği’nin sistemini en doğru sistem olarak görüyoruz. Türk Eczacılar Birliği olarak eczacı meslektaşlarımız her Perşembe günü Sağlık Bakanlığı’na verilmek üzere verileri topluyoruz. Toplamış olduğu verileri de kendi değerlendirmesinden sonra Sağlık Bakanlığı’na iletiyoruz ve en sağlıklı veriyi de bu şekilde elde ediyoruz. Biz hastalarımızın ilaca ulaşamadığı üzerinden spekülasyon yapmak yada yerleri rahatsız etmek mantığı ile hiçbir zaman açıklama yapmıyoruz. Biz Türk Eczacılar Birliği’nden aldığımız verileri kendimizde değerlendiriyoruz. Eczanelerimize gelen hastaların da mağduriyetini görüyoruz” dedi.
Piyasada 76 kalem ilacın olmadığının altını çizen Ulutaş, vatandaşların bu konuyla ilgili ciddi mağduriyet yaşadıklarını kaydetti. Oğuzhan Ulutaş, “Ülkemizde ruhsatlı ürünlerin zamanla bazılarının piyasada olmadığını gözlemliyoruz fakat bunun çeşitli zamanları var. üretici ve ithalatçı firmalar tedarikçi sorunları yaşıyorlar. Etken madde bulunmadığı için üretilemeyenler bulunduğu gibi ekonomik nedenlerle de piyasaya bazı ilaçların sokulmadığına şahit oluyoruz. Bu konuda hasta mağduriyeti de bizi üzmektedir. Son Şubat ayı verilerimize göre yaklaşık olarak 135 kalem ürününün eksikliğinin Sağlık Bakanlığı’na iletilmiş olduğunu biliyoruz. 135 kalem ürünün üretilmemesinde farklı sebepler olabilir ama bunlar da üretilmemesinin resmi olarak belirlenememesinin yanı sıra birde yaklaşık 76 kalem ürünün de gerçekten piyasada olmadığını Türk Eczacılar Birliği’nin verilerinden anlaşılmış olmaktadır. 76 kalem ürünü piyasada yok derken şunu ifade etmeye çalışıyoruz. Bir ilacın eğer bir benzeri piyasada var ise biz o ilaca yok diyemiyoruz. Hastalar ilaca hiçbir şekilde ulaşamıyor ise o ilaç piyasa yok demektir” ifadelerini kullandı.
Piyasada bulunmayan ilaçlar hakkında da bilgiler veren Ulutaş, “Bunların hali hazırda da ruhsatları aktif olmadığı için piyasa yok diyoruz. 76 kalem piyasada bulunmayan ilaçlar hakkında bilgi vermek istiyorum. Bunların 18 tanesini sistemik antibiyotikler oluşturmaktadır. 14’ünü kalp damar ilaçları, 2 tanesi kanser ilacı, 6 tanesi mide ve bağırsak ilaçlarının oluşturduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı