877.017 SEÇMEN OY VERECEK

877.017  SEÇMEN OY VERECEK

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri belki de son yılların en tartışmalı seçim sürecine sahne oldu. Sonuçları merakla beklenen 2014 yerel seçimlerinde Türkiye genelinde toplamda 52 milyondan fazla seçmen oy kullanacak. İlimizde ise 3210 sandıkta, 877 bin 17 seç

30 Mart akşamı tüm Türkiye`nin gözü kulağı 2014 yerel seçimleriyle ilgili haberlerde olacak. Biz de Kay-Grup   haber  merkezi  olarak sizler için 2014 yerel seçimlerine dair  merak ettiğiniz tüm bilgileri, istatistikleri haberimizde topladık.

Yurt genelinde  2011`de 50 milyon olan seçmen sayısı 2014 yerel seçimlerinde toplam 52 milyon 695 bin 832 kişiyi yükseldi. 2014 yerel seçimlerinde mahallelerde 169 bin 213 sandıkta 48 milyon 55 bin 316 seçmen; beldelerde 3 bin 379 sandıkta 820 bin 194 seçmen ve köylerde 21 bin 718  sandıkta 3 milyon 820 bin 321 seçmen oy kullanacaktır.

Ancak bu rakamlara cezaevlerinde kurulacak sandıkların seçmen sayıları dahil edilmemiştir.

İlimizde ise 16 ilçe genelinde 3210 sandıkta toplam 877 bin 17 seçmen oy kullanacak...  İlçeler arasında 13136 sandık ve 3432.897 ile seçimin en yoğun yaşanacağı ilçe Melikgazi olurken, ikinci sırada  874 sandık  ve 255.721 seçmenle Kocasinan, üçüncü sırada ise 277 sandık ve 80 bin seçmeni ile Talas ilçesi takip etti... Seçmen ve sandık sayısı en az olan ilçe ise 3748 seçmen ve 19 sandıkla  Özvatan  olarak belirlendi...

 

2014 Yerel Seçimlerinde  İlimizde 08.00 ile 17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

 

Peki 2014 Yerel Seçimlerinde Kimler Ne için Oy Verecek?  diyemerak ediyorsanız işte cevabı

 

- Köylerde yaşayan ve sandık başına gidecek olan  vatandaşlar  İl genel meclisi üyeliği seçimi, Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi için oy kullanaak.

- İlimiz gibi Büyükşehir satatüsünde olan illerin ilçelerinde yaşayan seçmenler ise  Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi, Bağlı olduğu ilçe  Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi için oy kullanılacak.

 

Seçimesnasında bilinmesigereken  bir diğer ayrıntı ise 2014 Yerel Seçimlerinde Seçmenlerin Kimlik Tespiti Nasıl Yapılacağının bilinmesi hiç kuşkusuz.  

Yüksek Seçim Kurulunun bu konuyla ilgili  değerlendirmesinde, oy kullanmaya giden seçmenlerin sandık görevlilerine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini ibraz etmeli gerekmektiği vurgulandı. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi sarttır.

 

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçer (298/87).

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli olmayacak...

 

Peki 2014 Yerel Seçimlerinde Hangi Oy Hangi Zarfa Konacak?

 - TURUNCU ZARF: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin TURUNCU renkli birleşik oy pusulası TURUNCU renkli zarfa;

- MAVİ ZARF:  Belediye başkanlığına ilişkin MAVİ renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin SARI renkli birleşik oy pusulası ile Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin BEYAZ renkli birleşik oy pusulası MAVİ renkli zarfa;

- MOR ZARF: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası MOR renkli zarfa konacak.



Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti

Büyükşehir’in hobi bahçeleri kura çekimi başladı

Başkan Büyükkılıç'tan Yeşilhisar ve Yahyalı odaklı "Turizm" istişaresi

Başkan Palancıoğlu Brüksel’de Türkiye’nin sesi oldu

Kayseri Büyükşehir'den 18 milyon TL'lik eğitim desteği

Ekmeğe zam yolda

'Dijital yaşam ve iletişim'

Vali Çiçek’ten Türkiye Şampiyonu takıma 100 bin lira ödül

‘Büyük Su Projesi’ başladı

"Türkiye'de ilk olan sistemle geri dönüşüme katkı sağlıyoruz"

Kitap Fuarı ve Şenliği ziyaretçi akınına uğradı

Hobi bahçelerinde kuralar noter huzurunda çekilecek

Kadın kooperatifleri sayısı 43'e ulaştı