900 GRAMLIK KALP OPERASYONU

900 GRAMLIK  KALP OPERASYONU

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri başarılı bir operasyona daha imza attı. 28 haftalık olarak dünyaya gelen ve kalbindeki delik nedeniyle solunum sıkıntısı yaşayan 900 gram ağırlığındaki prematüre bebeğin kalbindeki delik, ameliyatsız yönteml

Operasyonu gerçekleştiren ekibin başkanı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Narin, söz konusu  operasyona dair yaptığı değerlendirmede yaptığı açıklamada, 900 gram ağırlığındaki Elif Çetin adındaki bebeğe yaptıkları operasyonun, Türkiye’de şu ana kadar girişimsel anjiyo yöntemi ile kalbindeki deliği kapatılan en küçük doğum ağırlığına sahip vaka olduğunu bildirdi.  Prof. Dr. Narin: "Yaklaşık 1 ay önce 28 haftalık doğan ve doğduğundan bu yana solunum cihazına bağlı yaşayan bebekte kalp yetmezliği bulguları vardı.

Pr. DR. Narin, solunum cihazına bağlı olarak yaşamını sürdüren prematüre Bebek Elif Çetin`in başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşturulduğunu  vurgulayarak  Elif bebeğe yaptıkları operasyonun, Türkiye`de şu ana kadar girişimsel anjiyo yöntemi ile kalbindeki delik kapatılan en küçük doğum ağırlığına sahip vaka olduğunu ifade etti.

PDA`nın, anne karnında açık olan doğumdan sonra mutlaka kapatılması gereken kalpteki 2 damar arasındaki kanal olduğunu ifade eden Narin, şunları kaydetti:    "Bunun normal çocuklarda görülme oranı tüm canlı doğumlarda binde 1 civarındadır. Prematüre erken doğan çocuklarda bu oran yüzde 60-80`e kadar çıkabiliyor. Bu kanal açık olduğunda kanalın büyüklüğüne bağlı olarak kalpte yorulmalar ve kalp yetmezliği oluşabiliyor. Bu olay prematüre olgularda daha belirgindir. Prematüre bebeklerde yardımcı solunum kasları da iyi gelişmemiş olduğundan nefes almakta zorlanırlar ve solunum cihazına bağlanırlar. Bizim olgumuzda da yaklaşık 1 ay önce 28 haftalık olarak doğan ve doğduğundan bu yana solunum cihazına bağlı yaşayan bebekte kalp yetmezliği bulguları vardı. Anjiyo ünitemizde yaklaşık 1 saat süren ameliyatsız anjiyo yöntemi ile bebeğin kalbindeki deliği kapattık. Ertesi gün Bebek solunum desteğinden çıkarıldı. Bebeğin solunum fonksiyonları düzeldi. Kardiyolojik açıdan sıkıntısı kalmayan Bebek beslenmek için küveze alındı."

Bu vakayı diğerlerinden ayıran özelliğin düşük doğum ağırlığı olduğunu vurgulayan Narin, "ABD`de 800 gram ağırlığına sahip bir bebeğe bu işlem uygulanmış. Ülkemizde ise en düşük doğum ağırlığına sahip bebeğin kalbindeki deliği girişimsel olarak biz kapatmış olduk. Bu geldiğimiz seviye açısından önemli bir gelişmedir" şeklinde konuştu.



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı