BAĞIMSIZ ENERJİ, BAĞIMSIZ TÜRKİYE

 BAĞIMSIZ ENERJİ, BAĞIMSIZ TÜRKİYE

MAKINA Mühendisleri Odası Başkan Vekili Şuayip Yalman, ‘’Enerji bağımsızlığı savaşını kazanmak, Türkiye’nin önün¬deki önemli bir görevdir’’ dedi. Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ve Kay¬seri Şubesi’nin

Yalman, geçen yıl dünya ça­pındaki bazı kazaların veya olayların, fosil ve nükleer ener­jiye yüksek bağımlılığın, güven­lik, ekonomi ve insani maliyet­lere etkisini bir kez daha orta­ya koyduğunu belirterek, şunla­rı söyledi:

 

‘’Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının neden ol­duğu büyük hasar, ekonomi­yi ve bölge insanını etkileme­ye devam etmekte. Japonya Fukuşima’daki nükleer fela­ket, pek çok ülkede düşük kar­bonlu elektrik sağlayan nükle­er enerjinin rolünü yeniden dü­şünmeye yol açtı. Almanya gibi bazı ülkeler, nükleer enerjiyi, yenilenebilir enerji ve enerji ve­rimliliği ile ikame etmek üzere planlarını kamuoyu ile paylaş­makta. Dünyadaki siyasi geliş­meler sonrasında petroldeki fi­yat oynaklığı, enerji piyasaların­daki istikrarsızlık ve petrolün üretim kapasitesi, küresel tale­bin gerisinde kalmakta. Oluşan bu açık üzerine, gözler yine ye­nilenebilir enerji kaynaklarına dönmüş durumda.’’

 

Son birkaç yılda yenilene­bilir enerji kaynaklarının çok iyi bir küresel performans gös­terdiğini ve 2010’da nihai ener­ji tüketiminin yaklaşık yüz­de 20’sinin yenilenebilir ener­ji kaynaklarından karşılanacak şekilde büyüdüğünü kaydeden Yalman, ‘’Yenilenebilir enerji kaynakları kurulu gücü, toplam global kapasitenin dörtte biri­ne ulaşırken, üretimin de he­men hemen beşte biri yenilene­bilir enerji kaynaklarından kar­şılandı’’ dedi.

 

Dünyadaki ekonomik dur­gunluğa rağmen, yenilenebi­lir enerjinin, toplam enerji yatı­rımları içinde 2010 yılında yeni bir rekor kırarak, yüzde 32’lik bir artışla 211 milyar dolara ulaştığını bildiren Yalman, ‘’Gö­rüldüğü gibi, yenilenebilir ener­ji, bir zamanlar petrolün ol­duğu gibi, ekonomiler için çok yönlü olarak yarattığı etkiler­le, enerji sektöründe önemli bir bileşen haline gelmeye başladı’’ diye konuştu.

 

Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Ali Alkan ise, ‘’Başta ABD olmak üzere güçlü ülkelerin, Ortadoğu başta olmak üzere, dünyayı yeniden şekillendirme çalışmalarının al­tında yatan temel sebep, büyük ölçüde enerji konusudur. Gele­cekte enerji kaynaklarına sahip olma mücadelesi, devletler ara­sında açıktan ya da gizliden yo­ğun bir şekilde sürmektedir. Bu mücadele günümüzde açıkça gözlenmektedir’’ diye konuştu.

 

Sempozyumun açılışına, Abdullah Gül Üniversitesi Rek­törü Prof. Dr. Musa Hakan As­yalı, Kayseri Ticaret Odası Baş­kanı Hasan Ali Kilci, Sana­yi ve Teknoloji İl Müdürü Ka­mil Akçadırcı ve Kayseri ve Ci­varı Elektrik A.Ş. Genel Müdü­rü Şadi Büyükkeçeci ile çok sa­yıda davetli katıldı.



"Mart ayında 159 ülkeye 323 milyon 447 bin dolar ihracat yaptık"

"Kayseri’nin ihracatı aylık bazda artmaya devam ediyor"

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık