‘ÇİRİŞ’ TÜKETMENİN TAM ZAMANI

 ‘ÇİRİŞ’ TÜKETMENİN TAM ZAMANI

Beslenme ve diyetetik uzmanları bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunuyorlar

Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyan, sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlayan, saç dökülmelerini azaltıp, saç köklerinin daha güçlü olmasına katkı veren ve halk arasında yaban pırasası olarak bilinen ‘Çiriş Otu’ otunu tüketmenin tam zamanı olduğunu hatırlatan beslenme ve diyetetik uzmanları bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunuyorlar.

Tam da şu sıralar, yani nisan ve mayıs aylarında tezgahlardaki yerini alıyor. Beyaz çiçekleri sayesinde hemen tanınabilen çiriş, otsu bir bitki. Tüketim için kullanılan çiçeksiz kısmı pırasaya çok benzediği için halk arasında yaban pırasası ya da dağ pırasası olarak anılabiliyor.

Farklı hava koşullarına karşı tahmin edebileceğinizden daha dayanıklı olan Çiriş otu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun yanı sıra Ege ve Akdeniz'de de yetişebiliyor.

Uzmanların bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunduğu ‘Çiriş Otu’ C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyor.  İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı bir şekilde tedavi olmasına yardım ediyor. Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlıyor.  Yine içindeki vitaminler sayesinde çiriş otu, saç dökülmelerini azaltıyor, saç köklerinin daha güçlü olmasına destek oluyor.  Saçkıran gibi daha ciddi saç sorunlarının da iyileşmesinde önemli rol oynadığı biliniyor.  Basur rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkilerde bulunuyor.  Emziren kadınların sütlerinin artmasına yardımcı oluyor.

Çiriş otu bahar aylarında mutfakta farklı lezzetler denemek isteyenler için ideal. İster kavurmasını ister farklı malzemelerle zenginleştirerek otlu börekler yapabiliyor. Çayını yapmak isteyenler ise yapraklarını kaynar suda demliyor, ardından biraz ılımasını bekleyip balla karıştırarak tüketebiliyor.

Saç sağlığınız için yararlanacaksanız bol suda demleyip çıkan su biraz ılıdıktan sonra içine 3-4 yemek kaşığı sirke ekleyerek saçlarınızı yıkarken durulama suyu olarak kullanabiliyorsunuz. Tabii saçlarınızı bu karışımla duruladıktan sonra son bir kez duru suyla durulamayı da ihmal etmiyorsunuz.

Son olarak eğer egzama ya da sivilce tedavisi için harici olarak değerlendirecekseniz yine çiriş otunu demleyip çıkan suyu temiz bir bezle sorunlu bölgeye uygulayabiliyorsunuz.



Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor 

DAYANGAÇ VE DEMİR AİLELERİ’NİN MUTLU GÜNÜ