AGÜ´DE ULUSLARARASI GENÇLİK İSTİHDAMI

AGÜ´DE ULUSLARARASI GENÇLİK İSTİHDAMI

SORUNLARI SEMPOZYUMU BAŞLADI

Abdullah Gül Üniversitesi´nde (AGÜ) bu yıl 3´üncüsü düzenlenen Uluslararası Gençlik İstihdamı Sorunları Sempozyumu başladı. Sempozyumda konuşan Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, eğitim kurumlarının çoğunun toplumun ihtiyacına cevap vermekte başarısız olduğunu belirterek, ?Yeni üniversite modeli, eğitim ve araştırma yaklaşımları, sanayi ve toplum arasında yeni bir iletişim yöntemine ihtiyaç var? dedi.

AGÜ Gençlik Fabrikası tarafından, Avrupa Komisyonu adına SALTO-Youth Euromed Kaynak Merkezi, Avrupa Birliği Bakanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı, Fransa Ulusal Ajansı ve İtalya Ulusal Ajansı ortaklığıyla bu yıl üçüncüsü organize edilen Uluslararası Gençlik İstihdamı Sorunları Sempozyumu başladı. Sümer Kampüsü Rektörlük konferans salonu ve seminer salonlarında gerçekleştirilen sempozyuma, dört kıtadan, 37 ülkeden, alanında uzman 200´den fazla davetli katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, üniversiteler ve sanayi arasında çok büyük bir boşluk olduğunu, eğitim kurumlarının çoğunun toplumun ihtiyacına cevap vermekte başarısız olduğunu söyledi. Bu nedenle yeni yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr. Sabuncuoğlu, ?Peki ne yapılmalı? Yöneticiler olarak bizler her şeyi değiştiremeyiz. Fakat sadece kendi kurumlarımızı değiştirebiliriz. Peki neye ihtiyacımız var? Yeni bir üniversite modeline, yeni eğitim yaklaşımlarına, yeni araştırma yaklaşımlarına, sanayi ve toplum arasında yeni bir iletişim yöntemine ihtiyacımız var? dedi.

Yeni nesil ve üçüncü nesil üniversitelerden bahsettiklerini kaydeden Prof. Dr. Sabuncuoğlu, AGÜ´nün bu yeni nesil üniversitelerin öncüsü olduğunu vurguladı. Üniversitelerin eğitim, araştırma ve toplumsal katkı olarak üç misyonunun olduğunu anımsatan Sabuncuoğlu, AGÜ olarak üçüncü misyon olan toplumsal katkıya büyük önem verdiklerini, ayrıca küresel sorumluluklarla yeni eğitim modelini ve yeni araştırma modelini harmanlamakta olduklarını dile getirdi.

Dünyada hiç olmadığı kadar büyük değişimler yaşanmakta olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sabuncuoğlu, değişimin her yerde yaşandığını, yeni küresel meselleri de tetiklediğini kaydetti.

Prof. Dr. Sabuncuoğlu, ?Bu meselelerden biri de genç işsizliği problemi. Bu çok ciddi bir sorun. Biz beş yıl önce bunun gelecekte çok ciddi bir problem olabileceğini düşündük ve bu sempozyumu düzenlemeye karar verdik? dedi.

SALTO-Youth Euromed Kaynak Merkezi Başkanı ve Fransa Ulusal Ajansı Başkan Vekili  Bernard Abrignani de konuşmasında, sempozyumda kendilerinden gençlerin geleceği için çalışmalarının beklendiğini belirtti. Sempozyumu düzenleme fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatan Abrignani, ?Bu sempozyumu düzenleme fikri yaklaşık 5 yıl önce, buraya ilk geldiğimde Rektör Sabuncuoğlu´nun bana, gelecekteki eğitim ve gençlerin yetişmesi ile ilgili hayallerini anlatırken ortaya çıktı. Bizden burada gençlerin geleceği için çalışmamız bekleniyor. Bu yüzden birlikte çalışmalı, birlikte uygulamalıyız. ISYEC sempozyumunu düzenlemekteki amacımız da buydu? diye konuştu.

Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Mesut Kamiloğlu ise 2008 yılındaki küresel ekonomik krizden 10 yıl sonra bile gençlerin işsizlik sorununun, Avrupa ülkelerinde bile hala en önemli sorunlardan birisi olduğunu söyledi. Bunun birçok nedeninin olduğunu dile getiren Kamiloğlu şöyle konuştu:

?İstatistiklere göre genç işsizlik oranı dünya nüfusunun geri kalanına oranla 3 kat daha fazla. Bu ürkütücü bir tablonun yüzlerce nedeni var. Bunlardan bazıları ekonomik, politik faktörler, fakirlik, göç, savaşlar, ekonomik kriz, eğitim sistemi, en önemlisi de endüstri ve teknolojideki hızlı değişim. Her birinin çözümü farklı yaklaşımlar gerektiriyor. Bu nedenle devlet kurumları, sivil toplum örgütleri, uluslararası kuruluşlar, hep birlikle çalışmalı ve ortaklık yapmalıyız.?

AGÜ Gençlik Fabrikası Koordinatörü Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç moderatörlüğünde devam eden sempozyumda çeşitli ülkelerden gelen konuşmacılar, dünya genelindeki gençliğin istihdam sorunu ve çözüm önerileri ile ilgili sunumlar yaptı.

Çeşitli atölye çalışmalarının da gerçekleştirileceği sempozyum 3 gün sürecek.


Haber Kaynak : DHA

Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde 2 okulu birden hizmete açacak

Kayseri'de eğitimde büyük başarı

Talas Mehmet Karamercan Kütüphanesi’nde büyük gün

Erasmus Sport Projesi’nin ilk ayağı Erciyes’te

Yarıyıl tatilini fırsat bilen öğrencilerin akınına uğradı

Melikgazi’den ikinci bir akıl küpü kütüphanesi

Kayseri’de 323 bin öğrenci karne aldı

iki ayri protokol imzalandi

Büyükşehir’in Ödev Merkezi’ni minikler çok sevdi

Osman Ulubaş İlkokulu ve Ortaokulu'nun temeli atıldı

KAYMEK, İngilizce A1 seviyesi 2. Grup kurs kayıtlarını başlattı

Kocasinan’daki tüm öğretmenlere özel hediye

Öğretmenler Günü'nde en anlamlı hediye

İl Milli Eğitim Müdürü Karaköse: “Gençlerimiz oldukça Cumhuriyet yüzyıllarca yaşayacak”

Her eve ders çalışma masası geliyor

İbrahim Kendiroğlu İlkokulu açıldı