AGÜ ÖĞRETİM ÜYELERİ

AGÜ ÖĞRETİM ÜYELERİ

LÖSEMİ TEDAVİSİ İÇİN BİYOÇİP GELİŞTİRECEKLER

Abdullah Gül Üniversitesi  Öğretim Üyeleri  Yrd. Doç. Dr. Kutay İçöz ve Doç. Dr. Bülent Yılmaz,  Lösemi Tedavisinde kullanılabilecek biyoçipler üzerine araştırma yapacak...

Abdullah Gül Üniversitesi  Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Kutay İçöz ve Doç. Dr. Bülent Yılmaz, araştırmaları ile kişiye özel lösemi tedavisine olanak sağlayan mikro/nano teknoloji tabanlı cihazlar geliştirecek .

Yrd. Doç. Dr. Kutay İçöz'ün yürütücü, Doç. Dr. Bülent Yılmaz'ın da araştırmacı olarak yer aldığı "MRD Biyoçip: Minimal Rezidüel Hastalığın Güvenilir ve Basit Bir Yolla İzlenmesi” konulu proje,  kısa  adı Tübitak  olan  Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu  tarafından açılan 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı bünyesinde açılan  Biyomedikal Sensör Teknolojileri" çağrısı kapsamında desteklenecek.

Projede, çocukluk çağında en sık görülen kanser türü olan lösemide, kanserli hücreleri tespit edip nicel ölçümler yapabilecek biyoçip/biyosensör, cihazlar  üretilmesi ve bu biyosensörlerin kullanıldığı ölçüm sistemi geliştirilmesi çalışmaları yürütülecek.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kutay İçöz, Türkiye'de çocukluk çağında en sık görülen kanser türünün lösemi olduğunu belirterek, lösemi türlerinden akut lenfoblastik löseminin 15 yaş altı lösemi hastası çocuklarda yüzde 80 oranında görüldüğünü vurguladı.

İçöz, akut lenfoblastik lösemi hastalarının tedavi sürecinde uygulanan kemoterapinin her hastaya aynı şekilde etki etmediğine de dikkat çekerek, ‘'Bazı hastalar tedaviye yanıt verirken bazı hastalarda lösemik hücreler kemoterapiye direnç gösteriyor. Sonuçta tedaviden kaçan bu hücreler hastalık tekrarlarına neden olabiliyor'' değerlendirmesinde  bulundu…

Tedavinin 15'inci gününde incelenen kalıntı hastalığın akut lösemi hastalarında sağ kalımın en önemli göstergesi olduğunu dile getiren İçöz, tedaviden kaçan hücrelerdeki hastalık kalıntısının izlenebilmesini sağlayan yöntemin günümüzde çok pahalı yöntemlerle ve sadece uzman kişiler tarafından yapılabildiğini ifade etti.

İçöz  konuya dair  sözlerini şöyle sürdürdü…  Proje ile MRD testi için kullanılan laboratuvar yöntemleri kadar hassas, fakat maliyeti daha düşük biyosensör cihazların geliştirilmesi ve mikro/nano teknoloji tabanlı biyoçipler üreterek alternatif bir metot ile hastaların tedavi sürecinin iyileştirilmesini hedefliyoruz.   Geliştirmek istediğimiz biyoçip ile lösemi hastalarındaki kanserli hücrelerin kemoterapi sürecindeki durumlarını ve tedaviye gösterdikleri yanıtı izlemek ve bu sayede hastalara en uygun ilaç dozajının ayarlanarak kişiye özel tedavinin uygulanmasını mümkün hale getirmek istiyoruz. Geliştirilecek teknolojinin diğer kanser türlerine hem tedavi hem de teşhis süreçlerinde uygulanması uzun vadeli planlarımız arasında.”

Ayrıca proje ekibinin disiplinler arası bir anlayışla mühendisler ve tıp doktorları ile oluşturulduğunu belirten İçöz, AGÜ'nün bu konuda yapılacak çalışmalara öncülük ederek uluslararası çekim merkezi olabileceğini ifade etti.



Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde 2 okulu birden hizmete açacak

Kayseri'de eğitimde büyük başarı

Talas Mehmet Karamercan Kütüphanesi’nde büyük gün

Erasmus Sport Projesi’nin ilk ayağı Erciyes’te

Yarıyıl tatilini fırsat bilen öğrencilerin akınına uğradı

Melikgazi’den ikinci bir akıl küpü kütüphanesi

Kayseri’de 323 bin öğrenci karne aldı

iki ayri protokol imzalandi

Büyükşehir’in Ödev Merkezi’ni minikler çok sevdi

Osman Ulubaş İlkokulu ve Ortaokulu'nun temeli atıldı

KAYMEK, İngilizce A1 seviyesi 2. Grup kurs kayıtlarını başlattı

Kocasinan’daki tüm öğretmenlere özel hediye

Öğretmenler Günü'nde en anlamlı hediye

İl Milli Eğitim Müdürü Karaköse: “Gençlerimiz oldukça Cumhuriyet yüzyıllarca yaşayacak”

Her eve ders çalışma masası geliyor

İbrahim Kendiroğlu İlkokulu açıldı