AKTARLARIN SATIŞLARINA AYAR

AKTARLARIN SATIŞLARINA AYAR

71 ÜRÜNÜN SATIŞINA YASAK GELDİ!

Bir çok rahatsızlığına şifa arayan vatandaşların hastane ve eczanelerden sonra başvurdukları aktarların satışlarına Sağlık Bakanlığınca düzenleme getirildi. Yurt genelinde faaliyet gösteren aktarlara gönderilen genelge ile 71 ürünün aktarlarda satışı yasaklanırken, bundan böyle bütün ürünlerin kapalı kaplarda satılması ve aktarların karışım hazırlamalarının yasaklanması da genel kapsamında alınan karalar arasında yer aldı?
Şifa arayan vatandaşların hastanelerden ve eczanelerden sonra bitkisel ilaçlar almak için sık sık gittiği aktarlara ayar geldi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş imzasıyla illere gönderilen ?Aktarlar, Baharatçılar ve Benzeri Dükkânlar Genelgesi? ile birçok yasak hayata geçirildi. Buna göre bitkisel ürün satacak aktarlar, il sağlık müdürlüklerinden izin belgesi alacak. Ürünler, kapalı kaplarda ve hijyenik şartlarda satılacak.
Tarım ilaçları ve insan sağlığına zarar veren kimyasal maddeler aktarlarda satılamayacak. Böcek ilacı gibi ürünler sadece orijinal ambalajlarında satılabilecek.
Aktar vitrinlerine, ürünlerin kullanılışına ilişkin etiket, ilan ve benzeri yazılar asılamayacak. ?Adasoğanı diz ağrısına, güzelavrat otu baş ağrısına, nane gribe, adaçayı nezleye iyi gelir? gibi ifadeler de kullanılamayacak. Aktarlarda bitkisel karışım da yapılamayacak. Satılan bütün ürünlerin Türkçe ve Latince birer listesi dükkânın içine asılacak.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu´nun hazırladığı liste kapsamında 71 bitkisel ürünün aktarlarda satışı da yasaklandı. Bu ürünlerden bazıları şöyle: ?Adasoğanı, kantarit, kuduz böceği, katran ruhu, kreozot, horosani, güzelavrat otu, pire otu, yüksük otu, balık otu, Ebu Cehil karpuzu, eşek hıyarı, kenevir, baldıran, sedef otu, hintyağı, altın kökü, pire otu, erkek eğrelti otu, çöpleme, bit otu, papaz otu, kurtboğan, amonyak, arsenik, göztaşı, banotu, Jaborandi yaprağı, kenepod esansı, kroton tohumu, çiğdem, adem otu, deli bal, lokman ruhu.?
Haber Merkezi



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı