ALABALIK ÜRETİMİNDE TÜRKİYE 2.Sİ OLDUK

ALABALIK  ÜRETİMİNDE TÜRKİYE  2.Sİ  OLDUK

Kayseri denince akla ilk olarak ticaret ve sanayi şehri gelir… Ancak artık tarımda da isminden söz ettirmeye başladı. Bu açıdan baktığımızda ilimiz, tarım ve hayvancılıkta yapılan çalışmalar noktasında Türkiye`nin parlayan yıldızı konumundadır. Ka

Ülke genelinde  adı ticaret ve sanayi ile  anılan, sağlık ve spor tesisleri ile de ön plana çıkan Kayseri, alabalık üretimiyle de isminden uzun yıllar söz ettireceğe benziyor…

İlimizin  yıldızı  yeni parlayan  üretim alanlarından biri olan  alabalık üretimiyle ilgili olarak haber ekibimize  bilgiler veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü  Su Ürünleri Koordinatörü  Ekrem Sam, ilimizin alabalık üretiminde yüksek bir kapasiteye sahip olduğunu vurgulayarak  `Hem Yamula Barajı hem de Pınarbaşı, Yahyalı, Sarız`daki tesislerde alabalık üretimi yapılıyor. 2003 yılında Kayseri`de toplam alabalık üretimi 11 işletmeyle yarım ton iken, 2013 yılında üretim rakamımız 70 işletmeyle 11 bin tona ulaştı. Bununla beraber, yavru alabalık üretimimiz ise 2003 yılında 7 milyon iken, 2013 yılında bu rakam 86 milyona çıkmış durumdadır`` değerlendirmesinde bulundu…                                          

Alabalık üretiminde ilimizin ülke genelinde  2`nci konumda, kapasite olarak ise birinci durumda olduğunu kaydeden  Su Ürünleri Koordinatörü  Sam  sözlerini şöyle sürdürdü…   ``2013 yılındaki 11 bin tonluk üretimimizin yaklaşık 8 bin tonu Yamula Barajı`ndan gerçekleşti, geriye kalan 3 bin tonu ise Pınarbaşı, Bahçecik, Yahyalı, Bünyan ve Sarız bölgelerinde üretildi. Geçen sene üretilen 11 bin ton alabalığın 4 bin tonu Pınarbaşı`ndaki Alabalık İşleme Tesisleri`nde direkt olarak işlenerek yurtdışına ihraç edildi. Diğer kalan miktar ise Ankara, İzmir gibi illerimizde bulunan tesislere gönderildi. Bu tesislerde işlenen alabalıklar da ihraç edildi``                                                                                  

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Su Ürünleri Koordinatörü  Sam”2013 yılında 11 bin metre yani 11 kilometre mevzuata uygun olmayan ağ, ekiplerimizce toplanıp imha edildi. Bu arada alabalık tesislerinden alınıp test edilen numunelerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır`` diye konuştu…                                                                                                             

Kendisi  de  Su Ürünleri  Mühendisi  olan  İl Müdürlüğü  Su Ürünleri Koordinatörü  Ekrem  Sam sözlerinin sonunda  `` Tarım üretimiyle  ülkemizin  parlayan yıldızı konumundayız. Alabalık üretiminde şehir olarak 36 bin ton üretim kapasitesine sahibiz. Ancak geçtiğimiz yıl ancak 11 bin ton üretim gerçekleştirdik. 2015 yılında AB fonlarını da devreye sokacak projelerle bu kapasitenin yüzde 100`ünü, yüzde 90`ını kullanabilirsek, alabalık üretiminde ciddi söz sahibi olacağız`` ifadelerini kullandı.



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları