ALKAN"10 NUMARA YAĞIN YILLIK ZARARI 3 MİLYAR DOLAR"

ALKAN

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, Türkiye’de 10 numara yağ ve kaçak akaryakıtın sona ermesi için yasal istasyonlardaki denetimlerin yerine kaçak akaryakıt istasyonları ile 10 numara yağ istasyonlarında denetim y

Kayseri’ye bir düğün ziyareti için gelen Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, Türkiye’deki akaryakıt istasyonlarının en önemli sorunun, ana bayilerle aynı şartlarda çalışmaması olduğunu söyledi. Sektör olarak zor günler geçirdiklerini belirten Alkan, “Yıllardır akaryakıt sektörünün hamallığını çeken, kahrını çeken halkanın son noktasıyız. Tüketiciyle karşı karşıyayız ve tüketiciye hizmet vermeye çalışıyoruz. Ama bizi idare eden akaryakıt bayileri ne hizmet ne de biz konusunda duyarlıdırlar, dolayısıyla biz zar zor şartlarda ve bir keşmekeşlik içinde bu görevi yürütüyoruz. Haksız rekabetten tutun da 10 numara yağdan tutun da söyleyecek o kadar çok şeyimiz var ki. Birilerinin sahip çıkması için her zaman sendika olarak bu sorunlarımıza çözüm aramaya çalışıyoruz. Enerji Bakanlığında, Rekabet Kurulu’nda bu sorunlarımıza çözüm arıyoruz. Sayın Bakanımız Taner Yıldız’a çok teşekkür ediyoruz. Rekabet Kurulu Başkanı Sayın Nurettin Kaldırımcı’ya da ayriyeten teşekkür ediyoruz, her ikisi de sorunlarımızla yakinen ilgilenmektedirler. Bayilerin intifa haklarının 5 yıla inmesinde en büyük katkı sahiplerinin başındadır Sayın Kaldırımcı. Bayileri rahatlatmıştır. Ama ana dağıtım şirketleri adeta 5 yıllık intifanın öcünü almak istiyor gibi davranmaktadır. Ana dağıtıcı şirketler bugün bayiliğe soyundular, istasyon çalıştırmaya başladılar. Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir işleve girdiler. Ve bu da Enerji Piyasası İzleme Kurulu’nun kanunda yaptığı tahrifattan kaynaklı. Buradan yetkililere, özellikle Kurul’a sesleniyorum, lütfen müsaade etsinler biz de istediğimiz yerden akaryakıt alalım, ana dağıtım şirketleriyle eşit şartlarda çalışalım. Bayilikler bu konuda çok zordadır. Bununla mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Alkan, Türkiye’de 10 numara yağ konusunda Giresun’un bir numara olduğunu ifade etti. Alkan “Sayın Valinin girişimleriyle Giresun bu sorunu aştı. Kayseri'de de çaba var ama henüz yeterli değil. Her vali Giresun Valisi Dursun Ali Şahin kadar hassas olursa Türkiye’de 10 numara yağ olayı ortadan kalkar” dedi.
10 numara yağın satışının değil, gayesi dışında kullanımının yasak olduğuna dikkat çeken Alkan, “Gayesi dışında satılırsa hem ekonomiye hem de çevreye zarar verir. 10 numara yağın Türkiye’deki yıllık zararı en az 2-3 milyar dolar civarındadır. Öbür tarafta aracın ömrü 1 sene oluyor. Dolayısıyla vergi ödemiyor, kaçak oluşuyor. Burada cezaevi aracı yanıyor, Giresun’da bir minibüs, Bolu’da bir otobüs yandı. Bunun sebebini araştırmıyor mu insanlar, niye oluyor bunlar? 10 numara yağı inceltmek için kullanılan çok yanıcı solvent türü maddeler var. Bunun düzenlenmesi için denetimlerin değişmesi lazım. Devlet denetimi yasal istasyonlarda yapıyor, 10 numara yağ ya da kaçak istasyonlarda değil. Halen tutturmuşuz katırlarla kaçakçılık yapıyorlar. Onlar kaçak sayılmaz. Kaçak, denizlerden gemilerle, büyük ebatlarla geliyor. Halen ana dağıtıcıların depolarına otomasyon koydurmadık. Türkiye’de 10 bin tane akaryakıt istasyonunda otomasyon vardır. Ama 100’e yakın ana dağıtıcıda yok. Niye koymuyorsunuz kardeşim? Birileri adres şaşırtıyor. Kaçak bayide değil. Benim bayim kaçak satmaz, zaten satıyorsa o bizim bayimiz değildir. Herkes bizim sendika kadar kaçağın üzerine giderse kaçak biter. Ama bizim ne bir kolluk kuvvetimiz ne bir denetimimiz var” ifadelerini kullandı.


"Mart ayında 159 ülkeye 323 milyon 447 bin dolar ihracat yaptık"

"Kayseri’nin ihracatı aylık bazda artmaya devam ediyor"

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık