ALTIN FİYATLARINDAKİ İSTİKRARSIZLIK, SARRAFLARI DA ETKİLİYOR

ALTIN FİYATLARINDAKİ İSTİKRARSIZLIK, SARRAFLARI DA ETKİLİYOR

Sarraf Mustafa Tevfik Kürtüncü, altın fiyatlarının istikrarsız gidişinin sarrafları ve vatandaşları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Altın yatırımcılarının parasal teşviklerini azaltması sonucunda altın fiyatlarının düştüğünün altını çizen Sarraf Mustafa Tevifk Kürtüncü, “Teknik açıdan altının bin 238 lira direnci üstünde kapanışı gerçekleşmezse bu durum altında yani bin 220 altında daha düşük seviyeleri görebiliriz. Öte yandan Çin’de açıklanan enflasyon verileri çok düşüktü bununla beraber altın fiyatlarını baskılayacak bir durum meydana geldi. Hisse senedi piyasalarında görülecek düşüşler volalitenin artmasına neden olacaktır muhtemelen. İki yıl öncesine kadar 2011 yaz ayına kadar altın hiçbir yıl bir önceki yılın altın fiyatlarının altında kalmadı. Yani altın istikrarsız gitmesi muhtemelen halkımızı da bizi de etkiliyor. Herhangi bir öngörü kapımızı etkiliyor. Eğe kişisel yorumumu sorarsanız bu seviyede kalacak gibi ama zaman ne gösterir dünya şartlarında dengeler nasıl değişir bunu da hep beraber bekleyip göreceğiz. Yastık altındaki altınlarımızın değerleri öngörülere göre çok fazla” dedi.
Altındaki istikrarsızlığın vatandaşların altınlarını yastık altında tutmalarına sebep olduğunu söyleyen Kürtüncü, “Yastık altından çıkarılan altınlar ise bankalara ve kuyumcularda bozdurularak diğer yatırım ürünlerine Euro’ya dolara çevrilebiliyor. Ama kısa vadede yastık altı altının piyasaya bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Küçük altının liste fiyatı şu anda 137 TL. Bu da katlanarak devam ediyor 50’lik 2 katı cumhuriyet 4 katı ve iki buçukluk diye tabir ettiğimiz ziynet altın ise 10 katı. Ziynet altın diye tabir ettiğimiz, çeyrek altın 50’lik altın cumhuriyet, iki buçuklu altın, ata altın gibi ürünler tamamıyla darphanenin basımıyla ilgili bir durum. Piyasadaki altın ne zaman azalırsa ona göre talep arz yükselebiliyor. Şu anda torba fiyat çeyrek altın 600 dolar bandında fakat biz o günlerde 6 bin, 7 bin dolar civarlarını gördük bu da tamamen darphanenin üretimi gerçekleştirmesi ve talebi karşılamasıyla alakalı bir durum olarak özetleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Bankaların farklı değerlendirilmesinin gerektiğini söyleyen sarraf Kürtüncü, şöyle konuştu:
“Bankaları ayrı şöyle bir değerlendirmek gerekiyor. Kuyumculuk sektörüne yapılan baltalama olarak görüyorum en hafif ifadesiyle çünkü biz bu meslek içerisindeyiz ortada bir pasta var. Pastadan pay alanlarız sayısının artmasının kuyumculuk sektörüne yapılan bir haksızlık olarak görüyorum. Yani kısacası şunu demek istiyorum herkes kendi işini yaparsa bu ülkede herkes mutlu olur herkes kazanır bankalar ine diğer işine devam etsin altından bir elini çeksin istiyorum.”



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları