ALTIN GÖRÜDÜĞÜ YERİ MUHAKKAK GÖRÜR

ALTIN GÖRÜDÜĞÜ YERİ MUHAKKAK GÖRÜR

Doların, TL ve Euro karşısında değer artışı hız kesmiyor. Peki bu durum daha ne kadar devam edecek ve önümüzdeki süreçte neler olacak? Vatandaş altınını bozdursun mu yoksa beklemeye devam mı etsin? Sorularımızın cevaplarını Kazancılar çarşısı esnafına

Merkez Bankasının ve Ak Parti Hükümeti’nin para, faiz ve enflasyon politikaları, dolar kurunu arttırdı. Merkez Bankasının faizleri ve enflasyonu düşürmesi iyi oldu elbette ama bir taraftan da dolar üzerinden alış veriş yapan şirketler, zor durumda kalmaya başladı. Doların  2.40 civarını görmesiyle, altın fiyatları da yükselişe geçti.  Bunu duyan vatandaş kuyumculara akın edip, elindeki altınları bozdurmaya başladı. Peki bu durum daha nasıl devam edecek, şu sıralar da altın alınmalı mı yoksa uzak mı durulmalı. Haber Merkezimiz sizler için akşam saatlerinde Kazancılar Çarşısı’nı ziyaret edip  piyasanın nabzını yokladı.

Uzun yıllardır  Kazancılar Çarşısı’nda  esnaflık yapan  ilimizin  tanınmış simalarından Şaban Zıkkavun Haber  Ekibimize  piyasaları değerlendirip, küçük yatırımcılara  tiyolar verdi…

Zıkkavun;   öncelikle euro’nun neden kaybettiğini açıklayıp  şunları kaydetti…  “ Normalde beklenen bir olaydı, altının onsu 3 yıl önce 1950 dolardan, 1150 dolar civarına kadar gevşemişti. İsviçre halkının altın alalım mı almayalım mı diye hareketlerinden dolayı, dünya borsasında altına talep oldu. İsviçre kendilerine emanet bırakılan paralardan, komisyon alacağını söymesiyle birlikte, bir kısım ülkeler paralarını isviçreden çekerek, en güvenli liman olarak bilinen altına doğru yöneldiler. Ben bunu geçici bir şey olduğuna inanıyorum. Bu arada tabi altının fiyatının yine bugünkü gibi 97 lira civarında olmaması gerekirdi. Almanya Merkez bankasının yapmış olduğu açıklamada, 9 ay boyunca 50 – 60 milyar euro civarında piyasaya para sürüp, tahvil alacağını açıklamasıyla, yani paranın genişlemesiyle birlikte, Euro piyasada biraz daha çoğalacağını düşündüklerinden dolayı, Euro biraz değer kaybetmeye başladı, Dolar da değer kazanmaya başladı. Bildiğiniz gibi yaz sezonunda 1.30 civarında olan Dolar – Euro Paritesi, şuan da 1.12 civarına geldi. Bu da şunu gösteriyor ki %12 civarında Euro değer kaybetti. Türkiye’de de bildiğiniz gibi, 1,5 ay önce 3.00 lira civarında seyreden Euro bugün 2.60 ‘a kadar düştü. Doların Türkiye de yükselmesiyle Altının fiyatı normalde 94 lira olması gerekirken, doların, tl bazındaki yükselişinden dolayı bugün 97 civarında seyrediyor.”

Zıkkavun  sözlerinin devamında “ Bu işin yaza kadar böyle kalacağını tahmin etmiyorum, Nisan ayında ABD Merkez Bankasının açıklaması olacak, herkes heyecanla onu bekliyor. ABD Merkez Bankasının yapacağı açıklama, altın piyasını ve döviz piyasasını büyük bir şekilde etkileyecektir. Ama ben şöyle söylüyorum, biliyorsunuz altının gram fiyatı 109.00 liradan, 80.00 liraya kadar düşmüştü. Altında şu tabir vardır. Altın gördüğü yeri muhakkak görür. Ben Türk halkına şunu söylüyorum; ‘Altının gramı 97 lira oldu diye, acil ihtiyaçları olmadıkları takdirde, ellerindeki altınları bozdurmalarını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bunun yanı sırada ellerinde nakit varsa altın almalarını tavsiye ediyorum’ çünkü her zaman bu böyledir, gördüğünden aşağı düşmez altın. 108 lirayı gördüyse 108 lirayı geçecektir. Halk arasında şu vardır; ‘ Yaz sezonu geliyor, Almancı sezonu geliyor, Türkiye’de altın fiyatı yükselir!’ hiç öyle bir şey yok. Çünkü altının fiyatını Almanya’dan gelen kardeşlerimiz belirlemiyor, altının fiyatını Dünya Borsası belirliyor, baktığınızda şuan da kış ayındayız, ne gurbetçi var ne düğün var, ama altın fiyatı yükseliyor. Bu da şunu gösteriyor ki altını dünyada alım satım yapanlar olduğu için, dünya borsaları tarafından yönetiliyor.

Yorumcuların yorumlarının tamamına inanacak olursak, doların 2.50 lira olacağını söylüyor. Ama kaynak nedir ölçü nedir, niye olacak. Bakın şöyle söyleyim şuan Kayseri’de günlük 50 kilo civarında altın eritiliyor, yani müşterilerden bize geliyor, bizde bunları topluyoruz, istanbul’a toptancıya gönderiyoruz, toptancı bunu külçe haline getiriyor ve bu yurt dışına resmi olarak ihracat yapılıyor. Yani bu Türkiye’de şuan da legal olarak dolara, hem kuyum sektörü müdahele ediyor, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası müdahale ediyor. Ben doların yükseleceğine ben çok fazlada inanmam. Belki olsa olsa bir iki günlüğüne, ama ben 2.30 liraya gerileyeceğini ben inanıyorum. Ülkemizde her şeyden önce istikrar var, burası, Suriye, Irak ve ya Yunanistan değil, çok şükür başımızdaki güvenilir, insanlarla Türkiye, büyük denizlerde de olsa, gemilerle güzel yolculuklar yapıyor.”

Haber İzle



Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı

Kocasinan, drone ile tüm açık alanları ilaçlıyor

Başkan Büyükkılıç’a şehrin tebrik ziyaretleri sürüyor

Genç dostu başkan, öğrencilere TBMM gezisi sözü verdi

Engelli ve eski hükümlü hibe desteği

23 Nisan'a özel "çocuk treni" yola çıkıyor

Çocuk Başkan, Çanakkale gezisi talimatı verdi

Başkan Yalçın'a 23 Nisan ziyareti

Kayserililer, Gök Gözlem Evi ile uzayın derinliklerine yolculuk yaptı

Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği yoğun ilgi görüyor

Kayseri OSB’de Teknik Kampüsün Temelleri 2025’te Atılacak

Yeşil projesi ile hava kirliliğinin azaltılması için önemli bir adım atıldı

23 Nisan mesajında çocuklara özel projeleri sıraladı

Drift atan sürücüye 38 bin TL ceza

Her ay 225 çölyaklıya gıda paketi

Özhaseki'den Büyükkılıç'a "hayırlı olsun" ziyareti