ALTINKAYA, KAYÜ’DE ‘YENİ MEDYA’ SÖYLEŞİSİNE KATILDI

ALTINKAYA, KAYÜ’DE ‘YENİ MEDYA’ SÖYLEŞİSİNE KATILDI

GAZETE SATIŞLARI YERİNİ ‘TIKLANMA’YA BIRAKTI

Kayseri Üniversitesi Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulunda Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’nın konuk olarak katıldığı ‘Yeni Medya’ konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide konuşan Cemiyet Başkanı Altınkaya sadece medya da değil, her şeyde değişime, dönüşüme direnmenin çok zor olduğu vurgulayarak ”Artık gazete satışları yerini internetteki tıklanmalara bıraktı” değerlendirmesinde bulundu.

Mustafa Çıkrıkçıoğlu Konferans Salonundaki söyleşiye Kayseri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derviş Boztosun, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya,ERÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akdağ, Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Benli, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Moderatörlüğü Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Emrah Duman’ın yaptığı ‘Yeni Medya’ söyleşinde konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya konuşmasının başında Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Kayseri Haber gazetesine ait gazete satış ve internet sitesindeki tıklanmalarla ilgili rakamsal veriler sundu. Yeni Medyada artık gazete satışlarının yerini internetteki tıklanmalara bıraktığını söyleyen Altınkaya; Sadece medyada değil, her şeyde değişime, dönüşüme direnmenin çok zor olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Kayseri’deki basın sektörünün sorunlarına da değinen Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Kayseri’de günlük olan gazete sayısının çok fazla olduğuna dikkat çekerken gazetecilerin ekonomik olarak bağımsız değilse hiçbir zaman özgür olamayacaklarının altını çizerek şunları kaydetti. ‘’Şu anda Kayseri’de günlük olarak resmi ilan alan 14 gazete çıkıyor. Bir de resmi ilan almayan günlük çıkan onla birlikte 15 gazete var. Bu sayı çok fazla. Zaman zaman gazeteci arkadaşlara gelin birleşelim diyorum ama bu 15 gazetenin 6-7 tanesi gazetecilikten gelen patronlar. Diğerleri farklı ticaretler yapan patronlar. Gazetecinin ticarete çok kafası çalışmıyor. Niye çalışmıyor? Manşeti ben atacağım diyor. Manşeti para kazanmıyorsan, vergi borcunu ödeyemiyorsan, maaşı düzenli, veremiyorsan manşeti sen atsan ne olur, ben atsam ne olur. Elbette manşeti yazmak önemli ama sonuçta işletme dediğiniz gazeteyi çıkaran yayını yapan da bir şirket var. Orda da çarkın dönmesi lazım. Dolayısıyla bu sayı fazla. Geçen sene Basın İlan Kurumu 14 gazeteye aylık ortalama 22 bin TL resmi ilandan para verdi. Aynı basın ilan kurumu diyor ki arkadaş ben sana bu 22 bin TL’yi veriyorum ama 6 kişi çalıştıracaksın. Ancak asgari ücretten hesaplarsak sigorta ve vergisiyle birlikte bir kişinin maliyeti 3 bin 50 TL’dir. 6 kişiden hesaplarsak aylık 18 bin TL ediyor. Bunun matbaası vs. var. Bunları hiç saymıyorum. Yani Basın İlan Kurumundan gelen 22 bin TL sadece maaş ve sigortaya gidiyor. Bir gazetenin ortalama baskı ücreti 10 bin TL civarında KDV hariç. Şimdi siz bu gazeteleri siz almazsanız,ondan sonra özgür basın bağımsız falan hiç bahsetmeyin. Gazeteci bağımsız istediğini yazar olmaz. Ekonomik olarak bağımsız değilseniz hiçbir zaman özgür olamazsınız. ‘’

Etkinliğin sonuna yetişen Kayü Rektörü Kurtuluş Karamustafa Cemiyet Başkanı Altınkaya’ya palket takdim edip şükranlarını sunarak etkinliği noktaladı.



Geleceğin tenisçilerine madalyaları verdi

Yeni proje: ‘Sokak Hayvanları Köyü’

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı

Kocasinan, drone ile tüm açık alanları ilaçlıyor

Başkan Büyükkılıç’a şehrin tebrik ziyaretleri sürüyor

Genç dostu başkan, öğrencilere TBMM gezisi sözü verdi

Engelli ve eski hükümlü hibe desteği

23 Nisan'a özel "çocuk treni" yola çıkıyor

Çocuk Başkan, Çanakkale gezisi talimatı verdi

Başkan Yalçın'a 23 Nisan ziyareti

Kayserililer, Gök Gözlem Evi ile uzayın derinliklerine yolculuk yaptı

Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği yoğun ilgi görüyor

Kayseri OSB’de Teknik Kampüsün Temelleri 2025’te Atılacak

Yeşil projesi ile hava kirliliğinin azaltılması için önemli bir adım atıldı

23 Nisan mesajında çocuklara özel projeleri sıraladı

Drift atan sürücüye 38 bin TL ceza