ANADOLU İNSANI İMKANSIZI BAŞARIYOR

ANADOLU İNSANI İMKANSIZI BAŞARIYOR

İç Anadolu Bölgesi Oda ve Borsa İstişare toplantısı Kayseri Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıya onur konuğu olarak katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı değerlendirmede bölge insanına övgüler yağdırarak “İçinde bulunduğumuz bu bölge, imkansızlıklar içinde imkansızı başaran insanların olduğu bir bölgedir. Geçmişte bu illerimizin durumunu hepiniz çok iyi bilirsiniz. Bugün geldiğimiz noktada bu iller; Türkiye’nin önemli tarih-kültür, tarım-hayvancılık, sanayi, turizm ve eğitim kentleri haline geldiler” ifadesini kullandı.

İç Anadolu Bölgesi Oda ve Borsa İstişare toplantısı Kayseri Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi…  Toplantının başlangıcında Dünya Kadın Girişimciler Günü vesilesi ile pasta kesilerek, kadın girişimcilere destek verildi.

Ev sahibi kimliği ile toplantının açılış konuşmasını yapan KTO Başkanı Ömer Gülsoy; iş dünyasının mensupları olarak alıp satmakta rekabet etmekte bazı zorluklara rağmen tasarrufu esas alarak daha çok çalışması gerektiğine vurgu yaparak “Ülkemiz üzerinde sinsice hesaplarını yapıldığı dönümde çok çalışmamız gerekiyor ancak bu vesile ile karşılaştığımız bazı zorlukları kendisinin çok daha iyi bildiğine  inandığımız başkanımıza sunmak istiyoruz. Bir süredir faizlerde yaşanan düşüşe özel bankaların direncinin mutlaka kırılması gerekiyor faizlerin artırıldığı zaman anında refleks gösteren özel bankalar faizler düşünce neden ayak sürüyorlar? “ dedi ve ekledi… “ Hükümet, bankalar birliği,BBDK’nın kararlarına rağmen belli limitlerdeki banka borçlarının yeniden yapılandırılmasında özellikle özel bankaların direnç gösterdiğini ifade etmek isterim. Faizleri daha aşağı çekmedikçe dövizin uzun süre stabil kalacağına inanmadıkça ve enflasyon rakamları da fiiliyatta tek haneli rakamlara indirmedikçe müteşebbislerin bunca teşvik uygulamasına rağmen yine yatırım yapması dolayısıyla istihdam yaratması da zor gözüküyor.Yeni bir yıla yeni asgari ücretle girmek üzereyiz bu noktada asgari ücret üzerinden uygulanan teşvik ve indirimler mutlaka devam etmelidir. 2019 yılında 500’den fazla istihdam sağlayana 101 TL, 500’ün altında istihdam sağlayana 152 tl uygulanan asgari teşvik priminin aynı olması gerekir. Fazla istihdam oluşturan cezalandırılmamalıdır. İş davalarında uygulanan 5 yıllık zaman aşımı süresinin 3 aya kıdem ihbarı tazminatı yıllık izin ücreti kötü niyet ve ayrımcılık tazminatlarından doğan  alacakları için dava açması süresinin 1 yıl’a indirilmesi yasal yollara başvurmasında engel olmamasına rağmen sürenin uzunluğundan doğan ertelemeler ile karşılıklı hak kayıplarının  önüne geçilmesini sağlayacaktır.  Yeni vergi yüklerinden uzak  durulmalı  teşvik mevzuatımız ilçe ve sektörel bazda yeniden gözden geçirilmelidir.Kayseri’nin ve orta Anadolu’nun güzel illerinin ticaretten gerekli payı  alabilmeleri adına insan ve yük taşımacılığında önemli olan demir yolları otoban havaalanı yüksek hızlı tren lojistik merkez gibi bölgemizi kalkındıracak elzem projeler  hayata geçirilmelidir.Şehirlerin merkezi hükümet veya yerel yönetimlerce ulaşım başta olmak  üzere alt yapıların tesisine de öncülük etmesi gerektiğine inanıyorum.”

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış’ta konuşmasında ekonomimizin zor süreçten geçtiğini hatırlatıp, daha çok çalışmak ve üretmek zorunda olduklarının bilincinde olduklarını vurgulayarak “Bu misyonla bölgedeki oda, borsa ve stklarla güç birliği yapmalı sosyal, ekonomik, ticari konularda bölgemize hizmet etmek adına sesimizi daha fazla duyurmalıyız. Bizler tarım ve hayvancılık sektöründe girdi olarak kullanılan elektrik, mazot, gübre, zirai ilaç, yem gibi ürünlerin maliyetinin çok olması üreticimizi olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuz etkilerin kaldırılması için tarımsal üretimin aşamasında girdi maliyetlerinin arasında en çok paya sahip olan elektrik, mazot, gübre, zirai ilaç, yem gibi ürünlerde ötv - kdv den muaf tutularak üreticilerin desteklenmesi için birlikte hareket etmeliyiz.” İfadesini kullandı.

Kayso Başkanı Mehmet Büyüksimitçi  ise yaptığı değerlendirmede ilimizin 3 OSB ve üretim ağırlıklı bir Serbest Bölge ile 40 milyon m2 alanda üretim yaparak ülkemizin ekonomisine katkı verdiğini hatırlatıp, geçtiğimiz yılın rakamlarına göre ilimizin ihracatının %27 oranında arttığını belirttikten sonra “İşverenlerin üzerindeki yoğun isdihdam yükünün hafifletilerek, üretim girdilerine etkisi büyük olan doğalgaz, elektrik fiyatları gibi maliyetlere devlet desteği sağlanması gerek. Ayrıca  Marmara bölgesinde yoğunlaşan üretim havzasına alternatif olarak Türkiye’nin yeni üretim havzasının  İç Andolu’da oluşturulması için çaba sarf etmeliyiz” diye konuştu.

Toplantıya onur konuğu olarak katılan ve en son söz alan  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’da sözlerine  “Baba ocağım Kayseri’de, memleketimde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” diyerek  başladığı sözlerinin devamında  Kayseri’nin ahde vefaya ne kadar önem verdiğini vurgulayarak, “Kayseri Erciyes Üniversitesi’nin şahsıma tevdi ettiği fahri doktora unvanı ve akademik yıl açılış törenindeydik. Bana layık gördüğünüz bu unvanı, Kayseri iş dünyası başta olmak üzere tüm Türk iş dünyası adına aldım. Allah sizlerden ve emeklerinizden razı olsun” dedi.

Tobb Başkanı Hisarcıklıoğlu sözlerinin devamında Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat’tan girişimciler ve OSB başkanlarıyla bir arada olduklarını hatırlatıp  “İçinde bulunduğumuz bu bölge, imkansızlıklar içinde imkansızı başaran insanların olduğu bir bölgedir. Geçmişte bu illerimizin durumunu hepiniz çok iyi bilirsiniz. Bugün geldiğimiz noktada bu iller; Türkiye’nin önemli tarih-kültür, tarım-hayvancılık, sanayi, turizm ve eğitim kentleri haline geldiler. İllerimizdeki bu dönüşüme öncülük eden Oda-Borsalarımıza teşekkür ediyorum. Şimdi illerimizi gelecek hedeflerine taşımak için çalışmak zorundayız, üyelerimize yol göstermek, önünü açmak zorundayız. Bunun için son dönemde sizlerin talepleriyle birçok düzenlemenin hayata geçmesini sağladık. Şimdi de istişare toplantımızda bunları ele alacağız” şeklinde konuştu.



Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da

Liseli şefler hünerlerini sergiledi

Büyükşehir Meclis üyeleri belli oldu

"Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği cuma günü başlıyor"

Başkan Yalçın: “Güzel işler yaptık hep de ilkleri yaptık”

Başkan Palancıoğlu, genç çifte sürpriz yaparak nikâhlarını kıydı

Başkan Çolakbayrakdar, “Tarımsal üretimi desteklemek, gelecek için en büyük mirastır”

'Bilişim Akademisi' projesi

135 kavşak canlı takip ediliyor

Başkan Büyükkılıç; "Kayseri bir açık hava müzesi"

Vatandaşın çağrısını Başkan Palancıoğlu karşıladı

Mart ayında 174 bin yolcuya hizmet verdi

zehirlenen kardeşler toprağa verildi