ASKON ?KÜLTEPE EKONOMİ ZİRVESİ´ KAYSERİ´DE YAPILDI

ASKON ?KÜLTEPE EKONOMİ ZİRVESİ´ KAYSERİ´DE YAPILDI

TİM BAŞKANI GÜLLE: ?TÜRKİYE´NİN EN BAŞARILI TÜCCARLARININ KAYSERİ´DEN ÇIKMASI TESADÜF DEĞİL?

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği - ASKON Kayseri Şubesince tertiplenen ?Kültepe Ekonomi Zirvesi´nde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, ticarette ün yapan Kayserili iş insanlarının başarılarının sırlarının tarihin derinliklerinden kaynaklandığına dikkat çekerek ?Türkiye´nin en başarılı tüccarlarının bu kentten çıkması tesadüf değildir? değerlendirmesinde bulundu?

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği - ASKON Kayseri Şubesince tertiplenen ve OMMER OTEL´de gerçekleştirilen ?Kültepe Ekonomi Zirvesi´ne Vali Şehmuz Günaydın,Ekonomi eski Bakanı ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Ak Parti Kayser Milletvekilleri İsmail Tamer, İsmail Emrah Karayel, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay,Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle,Askon Genel Başkanı Orhan Aydın, Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Memduh Büyükkılıç,Cumhur İttifakı Melikgazi Belediye Başkan adayı Mustafa Palancıoğlu,Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Kayso Başkanı Mehmet Bütüksimitçi ve Askon üyesi işadamları iştirak etti?

Zirvede konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gülle, Kültepe´den 4 bin yıl sonrasına çok değerli mesajlar verildiğini, bunların en önemlisinin de "Söz uçar yazı kalır" mesajı olduğunu belirtip, ticarette ün yapan Kayserili iş insanlarının başarılarının sırlarının tarihin derinliklerinden kaynaklandığını ifade ederek ?Türkiye´nin en başarılı tüccarlarının bu kentten çıkması tesadüf değildir? ifadesini kullandı?

Sözlerinin devamında son yayınlanan güncel raporların dünya ekonomik büyümesinin yüzde 3,7´den yüzde 3,5 çekildiğini işaret ettiğini aktaran Gülle, gelişmekte olan ülkelerin büyümesinin ise yüzde 4,7´den yüzde 4,5 revize edildiğini hatırlatıp, Çin ekonomisinin 2019 yılı sonu için büyüme tahmininin yüzde 6,2 olduğunu belirterek şunları kaydetti? "Bu son 30 yılın en düşük rakamı. En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği, Brexit belirsizliğiyle çalkalanıyor. Bu yüzden ihracatçılar olarak dedik ki, 2018 yılındaki başarımızı sürdürmek için yeni bir vizyona ve bunu destekleyen yeni stratejilere ihtiyacımız var. Artık dünya ile büyüyen bir Türkiye değil, ürünleriyle pazarlarda farklılaşan, beşeri sermayesiyle sanayi 4.0´a entegre olmuş üretimiyle stratejik ürünler ihraç eden bir ülke olma yolunda ilerlemeliyiz. Ocak ayında ihracat 2019 yılı raporunu açıkladık. Uluslararası kabul görmüş bir analiz yöntemiyle ihracatta güçlü olduğumuz ürünleri ve bu ürünlerin küresel konumlarını analiz ettik. Dünyada en çok ithalatı yapılan 200 ürünü tek tek inceledik. Bunların 47´sinde rekabet avantajına sahip olduğumuzu gördük. Bu çalışmanın özeti şudur, en güçlü olduğumuz ürünler de dahi henüz keşfetmediğimiz pazarlar var. "

Gülle sözlerinin sonunda 2018 yılında Türkiye Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaşıldığını, ihracatta 168 milyar doların aşıldığını anımsatıp, Kayseri´nin 2018 yılında 2,1 milyar dolar ihracatla tüm zamanların en yüksek yıllık il ihracatı rakamına ulaştığını ancak bin 300 olan ihracatçı sayısının yetersiz olduğunu, bu rakamın 2 ila 3 binlerde olması gerektiğini kaydetti.

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay´ da Türkiye ekonomisine bakıldığında faiz oranlarının yükseldiğini, iç talepte sıkıntı olduğunu ancak buna rağmen ortada kocaman bir dış talep bulunduğunu vurgulayıp, Türkiye´nin dünya ticaretinden aldığı payın sadece yüzde 0,8 ve gidilmesi gereken çok yol olduğunu dikkati çekerek ?Kayseri´nin ihracatta daha iyi bir yerde olması gerek. İhracat rakamları kentin potansiyelini yansıtmıyor, bunun için devlet olarak ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazır? ifadesini kullandı?

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın ise dünyanın en eski ticaret merkezi kabul edilen Kültepe´yi sınırlarında barındıran Kayseri´de böyle bir etkinlik yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirip,iş dünyası olarak her ayın bir önceki aydan daha verimli olacağına inandıklarını ifade ederek "Şükür ihracat rakamlarımız iyi gidiyor. İş dünyasının paydaşları olarak hepimize büyük görev düşüyor. Daha çok çalışarak katma değeri yüksek ürünlere sahip iş insanları olmalıyız." diye konuştu.

Öte yandan zirvenin açılışında Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Fikri Kulakoğlu´ da antik kentle ilgili bir sunum gerçekleştirdi?



zehirlenen kardeşler toprağa verildi

"Erciyes'te yaz mevsimi de dolu dolu geçecek"

Büyükkılıç: "Kapuzbaşı Şelalelerimiz ziyaretçi akınına uğruyor"

Rektör Karamustafa: "Türkiye, turizm açısından örnek ülkeler arasında”

Kayserililer, bayram tatilinde Millet Bahçesi'ne akın etti

Çocuklara özel kitap fuarı ve şenliği

Jandarma bayramın acıya dönüşmemesi için tedbirleri üst seviyeye çıkardı

Kayseri Üniversitesi, işgücü piyasalarında ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim veriyor

Fikirlerin yatırıma dönüşeceği proje: '7/24 Kütüphane ve Bilgiyi Geliştirme Merkezi'

Büyükşehir’in örnek projesi ‘Sırdaşın Olayım’ vatandaşların hizmetinde

Ramazan etkinliklerini 1,5 milyon kişi ziyaret etti

Başkan Öztürk mazbatasını aldı

Kayseri Büyükşehir, TBB Dergisi'nde

Başkan Büyükkılıç, Kayseri Ülkü Ocakları’nın düzenlediği Bayramlaşma Töreni’ne katıldı

Başkan Büyükkılıç: "Kayseri'de tarihe ve turizme sahip çıkmaya devam edeceğiz"

Koku kaybı ve kabızlığa dikkat: Parkinson habercisi olabilir