ASPİLSAN PİL ÜRETİM TESİSİ'NİN TEMELİ ATILDI

ASPİLSAN PİL ÜRETİM TESİSİ

AKAR: KEDERDE VE KIVANÇTA AZERBAYCAN TÜRKÜ İLE BERABERİZ

Enerji AŞ tarafından Kayseri Mimarsinan OSB'de yaptırılacak olan Pil Üretim Tesisi'nin temeli Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da iştirak ettiği tören ile atıldı. Temel atma töreninde gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Akar ”Bugüne kadar olduğu gibi kederde ve kıvançta Azerbaycan Türkü ile daima bir ve beraber olduk. Bundan sonra da 'iki devlet tek millet' anlayışıyla can kardeşlerimizin, Azerbaycan Türkünün haklı davasında, kendi öz topraklarını geri kazanma mücadelesinde sonuna kadar yanında olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,eraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Kayseri'de ASPİLSAN Enerji AŞ Pil Üretim Tesisi’nin temel atma törenine katıldı. Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Kayseri Milletvekilleri Mehmet Özhaseki, Taner Yıldız, İsmail Tamer,İsmail Emrah Karayel, İsmail Özemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve diğer davetlilerin de yer aldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Tesise yönelik tanıtım filminin gösterildiği törende konuşan Bakan Akar, savunma sanayii ve teknolojileri alanında köklü bir tecrübeye sahip Kayseri’de Türkiye’nin ilk ve tek şarj edilebilir "Li-İyon Pil Hücresi Üretim Tesisi Projesi"ni hayata geçirmenin gurur ve mutluluğunu yaşadığını belirttip, yeni nesil batarya teknolojilerinde öncü olacak tesisin hayırlı olması temennisinde bulunarak “Enerji her dönemde insanlığın en temel ihtiyaçlarının başında gelir ve vazgeçilmez bir kaynaktır” değerlendirmesinde bulundu. Ülkelerin de daha ucuz enerji kaynakları temin etmek için sürekli bir arayış içinde olduğunu vurgulayan Akar, "Küresel ısınmadan kaynaklı sorunların ve devletlerarası enerji rekabetinin had safhaya çıktığı günümüz dünyasında ise temiz ve yenilenebilir enerjilere olan talep her geçen gün doğal olarak daha da artmaktadır." diye konuştu.

Sadece daha çevreci ve daha sürdürülebilir enerji kaynaklarını elde etmek için değil, elde edilen enerjinin kolay ve uzun vadeli depolanabilir olması için de yoğun bir gayretin olduğuna dikkati çeken Akar, şunları kaydetti. "Günümüzde otomobiller, ağır hizmet araçları ve hatta uçaklar dahi artık elektrikli yapılmasına yönelik dönüşüm çalışmaları sürdürülmektedir. Bu elektrikli araçların çalışabilmesi ve gelişebilmesi için de bataryalar üzerinde yapılan çalışmalara büyük ar-ge kaynakları ayrılıyor. Denilebilir ki pil teknolojileri, artık dünyayı dönüştürüyor ve adeta şekillendiriyor. Geleceğin dünyasında hayati önemde olan bu teknolojilerin yerli ve milli imkanlarla elde edilmesi ve geliştirilmesi bir gereklilik haline gelmiştir. Zira yerli ve milli üretim, yaşamakta olduğumuz bu hassas süreçte hiç olmadığı kadar önemli bir rol oynamaktadır."

Türkiye'nin son yıllarda büyük sanayi, teknoloji ve ar-ge yatırımları gerçekleştirdiğini bildiren Akar, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği, teşvik ve destekleriyle başta TSK Güçlendirme Vakfı'na bağlı şirketlerimiz olmak üzere, teknoloji firmalarımızın ve üniversitelerimizin de üstün gayretleriyle yerli ve milli üretimde önemli mesafeler kat ettik. Özellikle genç nesillerimiz, teknolojik gelişmelere daha fazla ilgi duyar hale geldi. Teknolojiyle yakından ilgilenen, teknolojik üretim odaklı düşünebilen, bu alanda yeni ve inovatif çalışmalar ortaya koyan gençlerimizin artması ülkemizin geleceği adına ümit vericidir." ifadesini kullandı.

15 yıl önce güçlü bir irade ile başlatılan milli teknoloji hamlesiyle birlikte başta savunma sanayi olmak üzere hemen her alanda çok önemli adımlar atıldığını vurgulayan Milli Savunma Bakanı Akar, şunları kaydetti: "Tarihe geçecek pek çok başarı hikayesi yazıldı. Türkiye artık, stratejik öneme sahip birçok silah sistemini, yazılımını ve tasarımını kendi geliştirebilen bir ülke durumunda. Bugün, tesisimizin temel atma töreniyle başarılarımıza bir yenisini daha ilave ediyoruz. Tesisimizin faaliyete başlamasıyla birlikte ülkemiz, batarya teknolojilerinde son derece önemli bir atılım daha gerçekleştirecek, geleceğin teknolojisinde öncü olacaktır. Bu önemli tesisin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere, katkıda bulunanlara teşekkür ediyor, tesisimizin bir kez daha ülkemize, asil milletimize, silahlı kuvvetlerimize ve Kayseri’mize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum."

Bakan Akar, Ermenistan'ın kardeş Azerbaycan’ın topraklarının yüzde 20’sini oluşturan Dağlık Karabağ ve civarındaki 12 şehri yaklaşık 30 yıl önce işgal ettiğini, İşgalle birlikte 1 milyondan fazla Azerbaycan Türk'ünün yerlerinden edildiğini, 20 bin şehit verildiğini, 5 bin kişinin akıbetinin ise hala belirlenemediğini hatırlatarak "Hocalı katliamı da hala hafızalarımızdaki yerini çok taze olarak korumaktadır." diye konuştu.

Uluslararası hukukta alınan tüm kararlara, Azerbaycan’ın tüm diplomatik ve barışçıl çabalarına rağmen sorunun hala çözülmediğine dikkati çeken Akar, şunları söyledi: "Ermenistan, BM kararları dahil, uluslararası hukuku da ayaklar altına alarak işgalini sürdürmekte saldırganlığını artırarak devam ettirmektedir. Şunu çok net ifade etmek isterim ki; 'bana dokunmayan yılan bin yaşasın' anlayışıyla bu zulmü bazı ülkeler makul görmekte ise de bizler için kabul edilmesi mümkün değildir. Zulüm ile mücadelemiz şimdiye kadar olduğu gibi bugün de yarın da devam edecektir. BM, AGİT ve sorunu çözmek için oluşturulan AGİT Minsk Grubu gibi mekanizmalar, tüm sözde çabalarına rağmen bugüne kadar Azerbaycan topraklarındaki Ermeni işgalinin sonlandırılmasına dair hiçbir somut adım atamamış, müzakereler maalesef mevcut durumun, yani işgalin normalleştirilmesini, kabullenilmesini amaçlayan bir sürece evrilmiştir. Gelişen süreçte gittikçe şımaran ve küstahlaşan Ermenistan, Azerbaycan’a karşı çeşitli zamanlarda birçok kışkırtıcı eylemde bulunmuştur."

Bakan Akar ve beraberindekiler temel atma töreni sonrası Cuma namazını Orgeneral Hulusi Akar Camisi’nde eda ettiler.



Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da

Liseli şefler hünerlerini sergiledi

Büyükşehir Meclis üyeleri belli oldu

"Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği cuma günü başlıyor"

Başkan Yalçın: “Güzel işler yaptık hep de ilkleri yaptık”

Başkan Palancıoğlu, genç çifte sürpriz yaparak nikâhlarını kıydı

Başkan Çolakbayrakdar, “Tarımsal üretimi desteklemek, gelecek için en büyük mirastır”

'Bilişim Akademisi' projesi

135 kavşak canlı takip ediliyor

Başkan Büyükkılıç; "Kayseri bir açık hava müzesi"

Vatandaşın çağrısını Başkan Palancıoğlu karşıladı

Mart ayında 174 bin yolcuya hizmet verdi

zehirlenen kardeşler toprağa verildi