BAĞLAMIŞ İKİNCİ ÇEYREK EKONOMİK BÜYÜME RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

BAĞLAMIŞ İKİNCİ ÇEYREK EKONOMİK BÜYÜME RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

BAŞKAN BAĞLAMIŞ: “TARIMDAKİ BÜYÜME SEVİNDİRDİ”

Kayseri Ticaret Borası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı ikinci çeyrek ekonomik büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Başkan Bağlamış, korona virüs nedeniyle pandemi önlemlerinin üst seviyede alındığı Nisan, Mayıs, Haziran aylarını kapsayan ikinci 3 aylık dönemi gösteren Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verilerinin tarımın önemini bir kere daha ortaya koyduğunu belirtti. Yılın ilk 3 ayında yüzde 4.4 büyüme gösteren ekonominin, ikinci 3 ayda yüzde 9.9 küçüldüğünü kaydeden Başkan Bağlamış, Ekonominin yüzde 70’e yakınını oluşturan hizmetler sektörünün ikinci çeyrekte yüzde 25 küçüldüğünü, ekonomide ağırlığı yüzde 20 civarında olan sanayinin yüzde 16.5 küçüldüğünü, zor dönemlerin sektörü tarımın bu dönem yüzde 4 büyüme gerçekleştirdiğini vurguladı. Başkan Bağlamış, “Geçmişte yaşanan küçülme dönemlerinde de tarım sektörü büyüyerek küçülmeyi frenlemiştir. Rakamlara bakıldığında tarım yüzde 4’lük büyüme ile daralan ekonominin küçülme oranını tek hanede tutmuştur" dedi.

Pandeminin etkili olduğu ikinci 3 aylık dönemde, ekonomide rekor küçülme olmasına rağmen üreticinin üretimden vazgeçmediğini kaydeden Başkan Bağlamış, “Üreticilerimiz yine ciddi sorumluluklar ve riskler alarak üretime devam etmiştir. Bu zor dönemlerde elini taşın altına koyan, üretimden asla vazgeçmeyen üreticilerimize bir kez daha minnettarız” dedi. Geçen yılın aynı döneminde tarımın yüzde 4.6 büyüdüğüne dikkat çeken Bağlamış, geçen yıla göre kan kaybeden tarımın doğru ve zamanında desteklemelerle ayakta tutulması gerektiğini ifade etti. Son dönemde kredi yükünü rekor düzeyde artırmak zorunda kalan tarım sektörünün, özellikle sanayiye girdi sağladığı ürünlerde ciddi zararlara uğrayabileceği uyarısında bulunan Bağlamış, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Tarımsal üretimin devam ettirilebilmesi için acilen alınması gereken önlemler olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. 2020 yılı destekleme ödemelerinin tamamı acilen yapılmalı, ilave destekler sağlanmalıdır. Tarım sektörüne sıfır reel faizli ve kolay erişilebilir kredi imkanı tanınmalıdır. Sektörün tüm tedarik ihtiyaçları sübvanse edilmelidir. SGK, Bağ-Kur ve vergi gibi kamuya yapılan ödemeler 2021 yılı sonuna kadar ertelenmelidir. Tarımsal ihracatın artırılması için ise havayolu kargo ücretleri ucuzlatılmalıdır.”


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları