BAKAN ÖZHASEKİ

BAKAN ÖZHASEKİ

"BİR FETÖ BELASINI ATLATTIK"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AB dönem Başkanı Estonya´nın başkenti Talin´de düzenlenen Çevre Bakanları Gayri Resmi Toplantısı´ndaki ilk gün oturumlarının ardından diğer ülkelerinin bakanlarının da yer aldığı doğa yürüyüşünde değerlendirmelerde bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Estonya´dan yaptığı değerlendirmede son yıllarda dünyadaki en önemli konuların başında çevrenin geldiğine işaret ederek, çevreye ilişkin konuların giderek daha fazla konuşulmaya başlandığını bildirdi.  Katıldığı toplantıda, çevrenin ekonomiye etkileri, döngüsel çevre teorileri, bu konuda daha az israf etme, daha az dışarıya atık atma, bu dışarıya atılan atıkların değerlendirilmesi ve ekonomiye geri dönüşü üzerine ciddi konular işlendiğini belirten Özhasaki, ülke olarak çevre konusunda müthiş duyarlılıkla hareket ettiklerine işaret etti. Özhaseki Türkiye´nin farklı uluslararası sözleşmelerin de tarafı olduğuna dikkati çekti.

Bakan Özhaseki, Türkiye´nin sadece kendinden sorumlu ufak bir ülke olmadığına vurgu yaparak, son 1 yılda ülkede ciddi bir sürecin yaşandığını anımsattı. Türkiye´nin bu süreçte başından geçenlerin iyi anlatılması gerektiğine değinen Özhaseki, şöyle devam etti:   "Türkiye Avrupa´nın ortasında keyif yapan o küçük ülkelerden birisi değil. Hem çok büyük bir ülke hem de etrafı itibariyle çok özel öneme haiz bir ülke. Taşıdığı tarihi değerler ve misyonu itibariyle de bu ülkenin içerisinde bulunduğu şu andaki konumu, bizim Avrupa´ya çok iyi anlatmamız gerekiyor."                                                                                                           

Türkiye´nin 15 Temmuz süreciyle yaşadıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özhaseki şunları kaydetti?   "Dünyada hiç kimsenin farkında olmadığı bir FETÖ belasını atlattık biz. Avrupa bunu algılamakta çok güçlük çekti. Art niyetlileri hariç tutarak söylüyorum. Dışarıdan algı biraz daha farkı gibi gözüktüğü için bizim gelip burada birebir bunları anlatmamız doğru olur diye düşünüyoruz. Sonra DEAŞ´a karşı bir mücadele veriliyor. Bu savaşı veren ve çok önemli bir galibiyet elde eden ülke biziz; fakat ne yazık ki içimizdeki hainlerde, dışarıdakiler de bizi DEAŞ´e yardım ediyor gibi göstermeye devam ediyorlar. Elbette biz bunu da anlatmalıyız. Doğrusu ülkemizin haklı olduğu ve bu konuda Avrupa ile beraber hareket etmesi gerektiği fikrini de her fırsatta dost gördüğümüz ülkelere, temsilcilere burada izah etmeye çalışıyoruz. Bugünkü toplantıda bile 5-6 ülkenin gerek çevre bakanlarıyla gerekse ilgili iklim müzakerecileriyle görüşmeler yaptık. Meramımızı da anlattık burada. Güzel görüşmelere oldu. Buna devam edeceğiz." 

Bakan Özhaseki, Paris İklim Anlaşması´na da ABD´nin, Devlet Başkanı Donald Trump ile iklim konusunda bir rota değişikliğe gideceğinin göründüğünü aktardı. Özhaseki, Türkiye´nin bu konudaki tavrında ise değişiklik olmadığını bildirdi.                      

Türkiye´nin Paris İklim Anlaşması´nda birkaç konu üzerinde itirazı olduğunu belirten Özhaseki, bu rahatsızlıklarını her fırsatta söylediklerini ifade etti.

TÜRKİYE İÇİN YEŞİL İKLİM FONU HAMLESİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AB Çevre Bakanları toplantısı için bulunduğu Estonya´da Almanya Çevre ve İmar Bakanlığı İklim Değişikliği Politikaları, Avrupa Politikaları ve Uluslararası Politikalar Genel Müdürü ve İklim Değişikliği Müzakerecisi Karsten Sach ile bir araya geldi.

Bakan Özhaseki, Sach ile gerçekleştirdiği görüşmede Türkiye´nin Yeşil İklim Fonu´ndan faydalanması konusunda Almanya´nın desteğini artırmasını istedi. Görüşmede, ABD´nin Paris Anlaşmasından çekilmesi de gündeme gelirken, Sach, ABD´nin bu hamlesinden sonra G20 üyesi diğer 19 ülkenin bir arada hareket etmesinin sağlanması konusunda Türkiye´nin gösterdiği çaba için Bakan Özhaseki´ye  teşekkür etti. Sach, Türkiye´nin pozisyonuyla ilgili Almanya´nın desteğini artıracağı taahhüdünde de bulundu.

TÜRK UZMANLAR İÇİN İSTİHDAM TALEBİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AB Çevre Bakanları Toplantısı için bulunduğu Estonya´da ev sahibi Çevre Bakanı Siim Kiisler´in Paukjarve Milli Parkı´nda verdiği öğle yemeğine katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, programa katılan diğer çevre bakanları ile birlikte yaklaşık 6 kilometrelik bir doğa yürüyüşü gerçekleştirdi.

Öğle yemeğinde Avrupa Çevre Ajansı İcra Direktörü Hans Bruyninckx ile bir araya gelen Özhaseki, Türkiye´nin Avrupa Çevre Ajansı´na en çok katkıda bulunan ülkelerden biri olduğunun altını çizerek Ajansta daha fazla Türk uzmanın istihdam edilmesi gerektiğini belirtti. Bruyninckx ise Türk uzmanların alanlarında çok yetkin olduklarını ve bu nedenle Avrupa Çevre Ajansı´nda Türk uzmanların sayılarının giderek arttığını ifade etti.  Sıcak bir sohbet ortamında gerçekleşen görüşmeye daha sonra katılan Avrupa Denizcilik, Balıkçılık ve Çevre İşleri Komisyoneri Karmeno Vella, Türkiye´nin çevre alanında Avrupa işbirliği çalışmalarına yaptığı katkılardan övgüyle söz ederek çevre konusundaki işbirliğinin günlük siyasi çekişmelerden etkilenmemesi gerektiğini ifade etti.

POLONYA ÇEVRE BAKANIYLA BİR ARAYA GELDİ

AB Çevre Bakanları Toplantısı için Estonya´nın başkenti Talin´e giden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, program kapsamında Avrupalı mevkidaşları, iklim başmüzakerecileri ve ülkesinde çevre konusunda yetkili olan isimlerle ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

İlk olarak toplantının yapıldığı Creative Hub Kültür Merkezi´nde Polonya Çevre Bakanı Jan Szyszko ile bir araya gelen Özhaseki, Polonya´nın Paris Anlaşması iklim müzakerelerinde Türkiye´ye verdiği destekten dolayı mevkidaşına teşekkür etti. İki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilerek artırılması konusunda mutabakata varan ikili karşılıklı teknik heyet ziyaretleriyle iki ülke arasındaki kapasite geliştirme çalışmalarına katkı sağlama taahhüdünde bulundu.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Engelli ve eski hükümlü hibe desteği

23 Nisan'a özel "çocuk treni" yola çıkıyor

Çocuk Başkan, Çanakkale gezisi talimatı verdi

Başkan Yalçın'a 23 Nisan ziyareti

Kayserililer, Gök Gözlem Evi ile uzayın derinliklerine yolculuk yaptı

Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği yoğun ilgi görüyor

Kayseri OSB’de Teknik Kampüsün Temelleri 2025’te Atılacak

Yeşil projesi ile hava kirliliğinin azaltılması için önemli bir adım atıldı

23 Nisan mesajında çocuklara özel projeleri sıraladı

Drift atan sürücüye 38 bin TL ceza

Her ay 225 çölyaklıya gıda paketi

Özhaseki'den Büyükkılıç'a "hayırlı olsun" ziyareti

“Bu coğrafyada yaşamanın bedeli güçlü olmak”

“İstanbul’da 14 tane konutu tedbir amaçlı boşalttık”

Erciyes'in eteklerine 271 bin fidan

Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı