BAKAN ÖZHASEKİ

BAKAN ÖZHASEKİ

?SUYUN YÖNETİLMESİ LAZIM?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara´da bir otelde düzenlenen "Türkiye´de Arıtma Çamuru Yönetimi ve Eylem Planı Hazırlanması Projesi" açılış toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Özhaseki, büyük kentlerde oluşan atıkların bertarafının çok önemli bir sorun alanı olduğuna işaret ederek, büyükşehirlerin oluşması, üretimin hızlanması, tüketimin artması gibi nedenlerle atık sorununun da "bir felaket" olarak insanların karşısına çıktığını ifade etti.
Arıtma çamuru ile ilgili çok fazla firmanın görüş bildirdiğini, 20-30 yıllık yetki almak istediğini anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bu konuda Ergene ve Gediz havzalarında çalışmaların olduğunu ama havza bazlı çalışmanın sorunu çözmediğini ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Türkiye´deki tüm atık su arıtma tesislerinde biriken çamurların nasıl toplanacağı, bertaraf edileceği, ondan nasıl istifade edileceği hususunun tek elden yönetilmesi doğru kanaatine vardığımız için bugün buradayız." dedi.
Bu konuda projenin ortağı olan ODTÜ´ye güvendiklerini aktaran Bakan Özhaseki, "Buradan çıkacak sonuçlarla da inşallah uygulanabilir bir yönetim planı ortaya koyacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Dünyada 750 milyon insanın temiz su kaynaklarına ulaşamadığına dikkati çeken Bakan Özhaseki, Türkiye´nin de su zengini bir ülke olmadığını kaydetti. Özhaseki, "Ne kadar temiz su kaynağı olarak gördüğümüz akarsuyumuz varsa hepsini toplayın, Tuna´nın debisinin yarısı kadar. Kaynaklarımız belli." Değerlendirmesinde bulundu?
Türkiye´de insanların tamamına temiz su kaynaklarının götürüldüğünü ama su sıkıntısı çeken ilçelerin, köylerin olabildiğini aktaran Bakan Özhaseki, bu durumun nedenini şu örnek üzerinden anlattı: "Kayyum atanan belediyelerin 25´inin raporunu aldım. Bir ilçeye devlet 100 bin nüfusa yetecek kadar su vermiş. Belediyelerimizin alıp, şebekeleri döşeyip, evlere ulaştırması lazım. Şebekeler çok eski yine devlet döşemiş. Belediyenin kafası hizmette olmadığı, başka işlerde olduğu için hiç o tarafa bakmamış, şebekeleri yenilememiş. Saat de koymuyor. Saat koysa bir denetim olur.100 bin nüfusa yetecek suyu devlet olarak ilçenin girişinden veriyorsunuz, serbest bıraktığı için oradaki ilk insanlar alıyorlar bahçelerine suyu, hoyrat bir şekilde kullanıyorlar. Sabaha kadar sular bahçelerinde akıyor. Nüfusun en fazla yüzde 10´u istifade ediyor. Yüzde 90´ı susuz. Biraz sıkı denetim yaptıklarında baş tarafta musluklar kapatıldığında haftada bir su gidiyor diğer vatandaşlara, o da gece yarısı."
Kayıp-kaçak oranlarının çok yüksek olduğunu belirten Özhaseki, "Suyun yönetilmesi lazım. Yönetmezsek bizi kapıda bir felaket bekliyor." ifadelerini kullandı.
Bakan Özhaseki, atık su arıtma tesisleri konusunda belediyelerin bulunduğu yerlerde yüzde 90 oranında başarıya ulaşıldığını yüzde 10´luk kısmın da önümüzdeki günlerde tamamlanabileceğini kaydetti. Türkiye´de şu anda 930 arıtma tesisi bulunduğunu belirten Özhaseki, belediyelerin atık sularının yüzde 80´inin temizlendiğine dikkati çekti.
Özhaseki, halihazırda 81 tane düzenli depolanan katı atık bertaraf tesisinin bulunduğunu ve bunun nüfusun 50 milyonuna denk geldiğini aktararak, "Hedefimiz, 2023´e kadar su işini bir denetime alacağız. Kayıp kaçakları en aza düşüreceğiz. Sonra da mutlaka bütün belediyelerin atık su arıtma tesisi olacak. Bin 501 tane daha arıtma tesisinin yapılması lazım." ifadelerini kullandı.
Belediyelere bu konuda yüzde 45´e kadar hibe desteği, geriye kalan kısmında da İller Bankası kanalıyla uzun vadeli, düşük faizli kredi temininde bulunulduğuna değinen Özhaseki, bu işlerin yerelden yürütülmesi, merkezin de bunun desteklemesi gerektiğine işaret etti. Özhaseki, bu konuda 38 milyar liralık kaynağa ihtiyaç olduğunu kaydetti.



“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı