BAKAN ÖZHASEKİ

BAKAN ÖZHASEKİ

?İSTANBUL İLE YARIŞABİLECEK BİR ŞEHİR YOK? ...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Fransa´nın Cannes kentinde düzenlenen MIPIM Fuarı´nda İstanbul Ticaret Odası´nın kokteyline iştirak etti? Bakan Özhaseki burada yaptığı değerlendirmede ?İstanbul ile yarışabilecek şehir yok? ifadesini kullandı?
İstanbul Çadırı´nda gerçekleştirilen kokteylde konuşan Bakan Özhaseki, yabancı yatırımcılar için Türkiye´de önemli fırsatların olduğunu söyledi. İstanbul´un Türkiye´deki yerinin önemine değinen Özhaseki, ?Coğrafya itibariyle şanslıyız binlerce yıllık medeniyet üzerine kurulan envai çeşit güzelliklerle iç içe yaşıyoruz. Günümüzde biraz da şehirler yarışıyor. Bu şehirlerin yarışında kendi ülkemizdeki şehirleri değerlendirecek olursak, İstanbul´la yarışabilecek bir şehir yok. İstanbul´un ligi biraz farklı. Ticaret Odası da Boğaziçi ve Sarayburnu´nu gösteren çok güzel bir maket yaptırmış. İstanbul´la yarışabilmek zor ama bunun dışında da çok güzel bölgelerimiz, şehirlerimiz var ki onlardan da mutlaka bahsetmemiz lazım. Buradaki dostlarımız birbirinden farklı denizlere girmişlerdir ama bizim Ölüdeniz, Muğla, Antalya civarındaki denizi hiçbir yerde görebilmek mümkün değil. Şu anda Türkiye´de yavaş yavaş denize girilmeye başlandığı gibi iç bölgelerde de kayak yapılmaya devam ediyor? diye konuştu.
Yabancı yatırımcıların Türkiye´ye gelmeleri amacıyla önemli çalışmaların hayata geçirildiğini belirten Özhaseki, Türkiye´nin batı ile olan ilişkilerini koparmayacağını söyledi. Bakan Özhaseki, ?Yerli yatırımcılar düşündükleri gibi bu yatırımları çok farklı bölgelerde yapıyorlar ama yabancı yatırımcıların ülkemizi öğrenme hususunda eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Son dönemde terörle gündeme gelsek de bundan sonra bu gibi olayların olmayacağını ümit ediyoruz. Güçlü bir şekilde ekonomisini devam ettiren bir ülke görünümündeyiz. Yabancı yatırımcıların merak ettikleri bir konu da ?nasıl karşılanacakları´ hukukta eşit mi olacağız, yerlilerin avantajları daha mı fazla, formalitelerde sıkıntı olur mu? Gibi konular yabancı yatırımcıları düşündürüyor. Yatırımcılara olan ilgimiz son derece hassas. Dışarıdan gelecek yabancı yatırımcıları ülkemize çekmek için elimizden geleni yapıyoruz. Küçük bir köy haline gelen kocaman dünyamızın önemli bir parçasıyız. Bundan sonra da Türkiye´nin güçlendiğini, geliştiğini herkes görecek. Bugün gelip yatırım yapmayanların da pişman olacağını düşünüyorum? açıklamalarında bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki daha sonra yatırımcılarla bir araya geldiği toplantının ardından MIPIM´de gerçekleştirilen Balıkesir Bandırma Belediyesinin "Bandırma Tasarım Parkı Yarışması" ödül törenine iştirak etti?
Yarışmada birinciliğe Zuhal Kol, ikinciliğe Nilüfer Kozikoğlu ve üçüncülüğe de İtalya´dan Claudia Ricciardi layık görülürken, Bakan Özhaseki, yarışmada dereceye giren ilk 3 mimara ödüllerini verdi. Ödül töreninde açıklamalarda bulunan Özhaseki, fuarda Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Beyoğlu Belediyesi´nin önemli projelerini gördüğünü belirtti. Beyoğlu´nda gerçekleştirilecek restorasyon projesinin önemine dikkat çeken Özhaseki, ?20-30 yıl öncesine kadar tarihi eserleri gereksiz taş olarak görüp yıkan belediyeler olmuş. Kendi şehrimde, Kayseri´de geçmiş dönemlerde, ?yeni modern bir şehir kuruyoruz, buradan yol geçireceğiz diyerek Mimar Sinan´ın hamamını yıkmışlar. Maalesef bunlara şahit olduk. Burada Balıkesir Büyükşehir Belediyemizin projesini hep beraber göreceğiz. Bu projeleri gerçekleştirmek belli aşamaları gerçekleştirerek mümkün olabiliyor. Balıkesir gibi Cenab-ı Allah´ın özenerek yarattığı bir şehir için güzel bir proje üretilmiş. Tüm şehirlerimizde buna benzer projelerin üretilmesini ümit ediyorum? diye konuştu.
Türkiye´deki şehirlerin birbirlerinden farklı yönlerinin bulunduğuna da dikkat çeken Özhaseki, belediye başkanlarının bu özellikleri ön plana çıkararak, kentleri geliştirdiğini dile getirdi. Bakan Özhaseki özetle şunları vurguladı?. ?Aslında planlama, şehircilik ve buna bağlı ilkeler ülkemizde geç kazanıldı. Amerika´da, Avrupa´da 400 yıllık planlara rastlayabildiğiniz gibi Anadolu´da bu planların 1940´larda yapılmaya başlandığını, bunların da camii minarelerine çıkılarak oluşturulan krokilerle yapıldığını görüyoruz. Özellikle son 20 yılda yavaş gelişmeye inat, tam tersi çok hızlı gelişmeyi şehircilik açısından ülkemizde görebiliyoruz. Tüm şehirler önce kendi altyapılarına yöneldiler. Sonra üst yapı belediyeciliğine başladılar. Hemen hepsinin ülke şartlarına göre ciddi projeler yapmaya çalıştığına şahit olduk. Tüm bunları aşama aşama kaydederek bugünlere kadar geldik. Söylediklerim işin başlangıç tarafıydı. Altyapı, planlama, üst yapı bunlar olmazsa olmaz. Geri bölgedeki insanların sıkıntılarını gidermek de belediye başkanları için avantajdır. Herkes kendi şehrini öne çıkarmaya çalışıyor. Bunların yolu da prestij projelerden geçiyor. Dünden beri gezdiğim stantlarda beni şaşırtan güzel projelerle karşılaştım.?


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da