BAKAN ÖZHASEKİ İSTANBUL´DA

BAKAN ÖZHASEKİ İSTANBUL´DA

İMAR BARIŞI´NI DEĞERLENDİRDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul´da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile İmar Barışı toplantısı gerçekleştirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen ve vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle karşılanan İmar Barışı uygulaması hakkında İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Önceki gün yapılan toplantıda, vatandaşların İmar Barışı´na yönelik sorunlarına çözüm bulunması amacıyla önemli ayrıntılar ele alınırken başvuruların istenilen seviyede ilerlediği kaydedildi. Bakan Özhaseki´nin İstanbul İl Müdürlüğü yetkililerine yaptığı konuşmada İmar Barışı ile ortaya çıkacak kaynak dikkat çekerken söz konusu kaynağın öncelikli olarak kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacağı vurgulandı.

Geride kalan 24 Haziran seçimlerinden önce Bakanlık olarak üstün bir çalışma performansının ortaya konduğunu belirten Özhaseki, doğru bir sistem oluşturularak pek çok konunun çözüme kavuşturulduğunu söyledi. Özhaseki, ?Belki de son günlerin en pozitif gündemi bizim ortaya koyduğumuz yapı kayıt belgesi meselesiydi. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Seçimleri başarıyla yapabilmek bile bir şükür vesilesi anlamına geliyor. Etrafımızın ateş çemberi olduğu bir ortamda biz işlerimizi rahatlıkla idare edebiliyoruz. Bin bir türlü sıkıntılarla uğraşan bir ülkeyiz. PKK gibi bir bela dünyanın hiçbir yerinde yok. Suriye´den Irak´tan koparacakları parçalarla bir terör devleti kurma amacı taşıyorlar. Bunun yanı sıra PKK´nın arkasından FETÖ diye bir bela çıktı. Kurumların içinde bir yapılanma oluşturup ihtilal ile yönetimi ele geçirmeye çalıştılar. Bir başka belamız da buydu. DEAŞ diye başka bir bela proje örgüt ile mücadele ettik. Tüm bunlarla uğraşmak zorunda kaldık. Şimdi DEAŞ´çıların sakallarını kesip PYD´cilerin içinde savaştırıyorlar. Böyle bela örgütlerle uğraşan bir Türkiye´de son 16 yılda 13 seçim yapabilmek önemli bir iş.? diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan İmar Barışı uygulamasının kısa sürede Türkiye´nin en önemli gündem maddesi haline geldiğine de dikkat çeken Bakan Özhaseki, söz konusu uygulamanın Bakanlığın farklı birimlerince defalarca masaya yatırıldığını ifade etti. İmar Yasası ile kentsel dönüşüm çalışmalarının yanında İmar Barışı uygulamasının vatandaşların bir an önce rahatlaması için çıkarıldığının altını çizen Özhaseki, ?Türkiye´de 26 milyon 358 bin kayıtlı yapı görünüyor. Bunların da ortalama yüzde 60 veya daha fazlası imara aykırı olanlardan oluşuyor. Bir kısım sorunlar mülkiyette, bir kısmı ruhsat alınmadan yapımda, bir kısmı da eklentilerden kaynaklanan sorunlardan oluşuyor. Biz öyle bir yasa hazırlayalım ki bu işte dışarıda kalan olmasın istedik. Ancak birtakım istisnalar koyduk. Belki de detay yazsaydık 50-60 sayfalık bir kanun yazmamız gerekecekti. Bir sayfalık madde ile neredeyse 50 milyon vatandaşı ilgilendiren sorun çözülmüş oldu. Bir taraftan milyonlarca vatandaşın sorunu çözülmüş oluyor. Bir taraftan da herkes malının, mülkünün gerçek sahibi olarak göründüğü psikolojik bir ortama kavuşulmuş oluyor.? ifadelerini kullandı.

İmar Barışı ile elde edilecek gelirin kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacağının altını çizen Bakan Özhaseki, söz konusu uygulamadan 40-50 milyar lira arasında bir gelir beklendiğini vurguladı. Mevcut başvuru hızına bakıldığında hedeflenen rakama ulaşmanın söz konusu olduğunu belirten Özhaseki, ?Aldığım son rakama göre kabul edilmiş müracaatların sayısı 2 milyona yaklaşmış durumda. Günde ortalama 100 bin gibi bir müracaatla ilerliyoruz. 3-4 ay gibi bir sürede bizim düşündüğümüz rakama yani 13-14 milyon başvuruya ulaşılmış olacak. Bu aşamadan sonra Bakanlığımızın birinci işi kentsel dönüşüm olacak. Elbette kendimize has işlerimiz devam edecek. Güçlü bir Bakanlık hâline geliyoruz. Kentsel dönüşüm bir keyfiyet değil bir zorunluluk. Uygulama hatalarından dolayı bu işten vazgeçilemez. Bundan sonra alan bazlı ve sosyal donatıların tamamen yer aldığı bir dönüşümü hayata geçireceğiz. Yeni inşa edilen yapılarla kimlikli binaların yer aldığı bir mahalle konseptiyle de karşılaşacağız.? açıklamalarında bulundu.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da

Liseli şefler hünerlerini sergiledi

Büyükşehir Meclis üyeleri belli oldu

"Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği cuma günü başlıyor"

Başkan Yalçın: “Güzel işler yaptık hep de ilkleri yaptık”

Başkan Palancıoğlu, genç çifte sürpriz yaparak nikâhlarını kıydı

Başkan Çolakbayrakdar, “Tarımsal üretimi desteklemek, gelecek için en büyük mirastır”

'Bilişim Akademisi' projesi