BAKAN ÖZHASEKİ´DEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VURGUSU,

BAKAN ÖZHASEKİ´DEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VURGUSU,

?DENGENİN BOZULMASI İNSAN KAYNAKLI ?

?DENGENİN BOZULMASI İNSAN KAYNAKLI?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesi Açılış Konferansı´na katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, iklim değişikliği konusunda toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesi´nin açılış konferansına katıldı. Konferansa Bakan Özhaseki´nin yanı sıra NTV Haber Spikeri Simge Fıstıkoğlu, NTV Meteoroloji Editörü Gökhan Abur ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger de katılırken, Özhaseki yaptığı konuşmada çevre ve iklim değişikliği konularına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İklim değişikliğinin, dünyanın gündemini meşgul eden konulardan biri olduğunu söyleyen Özhaseki, küresel iş birliğinin iklim değişikliği konusunda göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Özhaseki, ?Sadece geçen yıl bu konuda yapılan toplantı sayısı 12 civarındaydı. Biz de bu konunun konuşulması gerektiğine inanıyoruz. Eldeki veriler bu konunun gündemden düşürülmemesi gerektiğini söylüyor. Eskiden az üretiyorduk, az ürettiğimiz için de az tüketiyor, daha az atığı dışarıya bırakıyorduk. Bu atıklar da çok daha kolay yok edilebiliyordu. Hızlı üretim ile birlikte insanlar hızlı tüketime geçti. Tüketimle birlikte artan atık miktarları da insanların başlarına bela olmaya başladı. Özellikle sanayi devrimiyle büyüyen şehirler nüfus aldıkça insanların tabiata bıraktığı atıklar da çoğalmaya başladı. BM rakamlarına göre dünya nüfusu 2050´de 9 milyar civarında olacak. Bu nüfusun büyük bölümünün de büyükşehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. Bu vahşi tüketim devam ettiği sürece dünyanın başı bu beladan kurtulmaz diye düşünüyorum? diye konuştu. 

?İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BİR GERÇEK?

Bakan Özhaseki, sanayi devrimiyle birlikte çevresel sorunların giderek artmaya başladığına dikkat çekerek, deniz seviyesindeki yükselmeyle birlikte karbon salınımındaki artışın olumlu işaretler olmadığını dile getirdi. Özhaseki, ?Eski insanlar, hayatın devam etmesi için 4 ana unsurun önemli olduğunu söylerler; hava, su, toprak ve ateş yani enerji... Bunları kirletmemek, tahrip etmemek lazım. Bunu kirletirseniz eğer karşınıza seller, felaketler çıkar. Dengenin bozulmasından dolayı zor durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu sorun insan kaynaklı. İklim değişikliği de bir gerçek. İnsanoğlunun bitmek tükenmek bilmeyen bir kazanma hırsı var. İşte bu vahşilik, hiçbir kural tanımadan devam eden tavır, tarımda kullanılan ilaçlar, dışarıya atılan atıklar tüm bunlar dünyayı yaşanmaz hale getiriyor.  20-25 sene sonra dışarıya bırakılan sera gazları karşımıza bir felaket olarak dönecekse dünya yaşanmaz bir hale gelir. Çocuklarımıza karşı sorumluluktan kurtulamayız bu yüzden bizim işimizi ciddiye almamız lazım. Bir ayette, ?İnsanların işledikleri kötülükler yüzünden karada ve denizde karışıklıklar ortaya çıktı. Düzen bozuldu böylece Allah belki doğru yola dönerler diye yaptıklarının sonuçlarını onlara gösteriyor´ deniyor. Çok ibret verici bir ayet? ifadelerini kullandı.

?ÇEVRE VE İKLİM KONULARINI GÖZ ARDI ETMEYİZ?

Türkiye´nin geride kalan bir yıl içinde çok sayıda terör örgütüyle aynı anda mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Bakan Özhaseki, Türkiye´nin atlattığı badirelerin hiçbir Avrupa ülkesinin atlatmadığını söyledi. Yaşananlara rağmen çevre duyarlılığı ve iklim değişikliği politikalarından taviz verilmediğinin altını çizen Özhaseki, şunları söyledi:

?İçinde bulunduğumuz coğrafya zor bir coğrafya. Bu kadar çok fitne grubunun, terör örgütünün bulunduğu başka bir coğrafya yok. Onlarla mücadele edeceğiz, bu hiç bi zaman bizim iklim değişikliği, çevre duyarlılığı gibi konuları göz ardı etmemizi gerektirmeyecek. Medeniyet kodlarımızda emanet diye bir kavram var. Emanete hıyanet affedilmez bizde. Zaman, mekan, canımız, eşlerimiz, çocuklarımız bizlere bir emanet çevre de bir emanet. Bizim bu emanete hıyanet etmememiz lazım. Tabiatın israfı insanoğlunun israfıdır denir. Biz bu düşüncelere uygun davranmaya çalışıyoruz.?

BAKAN ÖZHASEKİ STANTLARI ZİYARET ETTİ

Açılış konuşmalarının ardından fuaye alanında kurulan stantları da ziyaret eden Bakan Özhaseki, burada bulunan doğal ürünler ile çevre koruma faaliyetlerinde kullanılmak üzere geliştirilen teknolojileri inceledi. Stantlardaki ürünler hakkında yetkililerden bilgi alan Özhaseki, doğal ürünleri de beraberindekilere ikram etti.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Talas'ta 23 Nisan coşkusu alanlardan taştı

Batman’daki miniklere zeybek kültürünü aşıladılar

Başkan Büyükkılıç'a "TÜBİTAK" ziyareti

Kocasinan’da 3 gün sürecek olan Çocuk Şenlikleri başladı

“Meslektaşlarımızın masa başında ölmesini istemiyoruz”

Yasa dışı ava suçüstü: 2 şahıs yakalandı

10 milyon porsiyon çorba ikramı

"kantinler daha fazla denetlensin" çağrısı

Geleceğin tenisçilerine madalyaları verdi

Yeni proje: ‘Sokak Hayvanları Köyü’

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı

Kocasinan, drone ile tüm açık alanları ilaçlıyor

Başkan Büyükkılıç’a şehrin tebrik ziyaretleri sürüyor

Genç dostu başkan, öğrencilere TBMM gezisi sözü verdi

Engelli ve eski hükümlü hibe desteği

23 Nisan'a özel "çocuk treni" yola çıkıyor