BASIN MENSUPLARI ORGANLARINI BAĞIŞLADI

BASIN MENSUPLARI ORGANLARINI BAĞIŞLADI

ORGAN BAĞIŞINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN DÜZENLENEN BASIN TOPLANTISINDA, İL SAĞLIK MÜDÜRÜ VE BASIN MENSUPLARI ORGANLARINI BAĞIŞLADI KAYSERİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ GENEL CERRAHİ ANA BİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ZEKİ YILMAZ: “ ÖLÜMÜZE DİRİMİZDEN DAHA

İl Sağlık Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi'nin 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, İl Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya ve basın mensupları organlarını bağışladı.
Kayseri Park’ta düzenlenen basın açıklamasına, İl Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya ve Kayseri Erciyes Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz katıldı. İl Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya, “Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası Organ Bağışı Haftası olarak kutlanmaktadır. Tüm illerimizde olduğu gibi Kayseri’de de İl Sağlık Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi ile birlikte halkımızı bu konu ile ilgili bilgilendirmek amacıyla basın açıklaması düzenledik. Bu etkinlikler çerçevesinde organ nakli konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve bağışta bulunmak isteyenlerin başvurularını değerlendirmek amacıyla Kayseri Park’ta bir stant oluşturuldu. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sorunlar arasındadır. Ancak ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı AB ülkelerinde ortalama 19.6 iken, ülkemizde bu 4.6’dır” diye konuştu.
Organ bağışının sağlık müdürlükleri, hastaneler ve emniyet müdürlüklerinde ehliyet alımı sonrasında yapılabildiğini belirten Öksüzkaya, “18 yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilmektedir. İlimizde yaklaşık bin 40 kişi kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz cihazlarına bağımlı yaşamaktadır. Kayıtlarımıza göre 569’u böbrek ve 11’i karaciğer olmak üzere toplam 580 hastamız organ nakli için sıra beklemektedir” ifadelerini kullandı.
Kayseri Erciyes Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz ise, “Biz istiyoruz ki beyin ölümlü hastaların organları bağışlansın ve beyin ölümlü hastaların organlarından nakil yapalım çünkü normalde yurt dışında nakillerin yüzde 80’i beyin ölümlü hastalardan bağışlanan organlardan yapılmaktadır. Ülkemizde ise tam tersi canlı nakillerin oranı yüzde 80, beyin ölümlü hastalardan yapılan nakiller ise yüzde 20’dir. Yani Avrupa ve dünya standartlarının tam tersidir. Dolayısıyla bizim insanımız beyin ölümlü hastaların organlarını bağışlamakta pek samimi davranmamaktadır. Bizim çabamız canlı nakillerden çok beyin ölümlü hastalardan elde edilen nakil sayısını artırmak. Ne yazık ki biz ölümüze dirimizden daha fazla değer veriyoruz. Bunun izahı insanlara bu hayattayken verdiğimiz değerden daha fazlasını öldüğü zaman veriyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından İl Sağlık Müdürü ve basın mensupları organlarını bağışladı.

 



Talas'ta 23 Nisan coşkusu alanlardan taştı

Batman’daki miniklere zeybek kültürünü aşıladılar

Başkan Büyükkılıç'a "TÜBİTAK" ziyareti

Kocasinan’da 3 gün sürecek olan Çocuk Şenlikleri başladı

“Meslektaşlarımızın masa başında ölmesini istemiyoruz”

Yasa dışı ava suçüstü: 2 şahıs yakalandı

10 milyon porsiyon çorba ikramı

"kantinler daha fazla denetlensin" çağrısı

Geleceğin tenisçilerine madalyaları verdi

Yeni proje: ‘Sokak Hayvanları Köyü’

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı

Kocasinan, drone ile tüm açık alanları ilaçlıyor

Başkan Büyükkılıç’a şehrin tebrik ziyaretleri sürüyor

Genç dostu başkan, öğrencilere TBMM gezisi sözü verdi

Engelli ve eski hükümlü hibe desteği

23 Nisan'a özel "çocuk treni" yola çıkıyor