BAŞKAN ÇELİK,

BAŞKAN ÇELİK,

KORAMAZ VADİSİ´NİN UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE ALINMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILDIĞINI AÇIKLADI

KORAMAZ VADİSİ´Nİ DÜNYA TANIYACAK

Büyükşehir Belediyesi´nin destekleriyle Koramaz Vadisi´nin tüm doğal ve arkeolojik güzellikleriyle Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü´nün (UNESCO) dünya kültür mirası listesine alınması için çalışmalar yapılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, uluslararası bilim insanlarının katılımıyla yapılan araştırmaları takip etti ve Koramaz Vadisi´nin Ihlara Vadisi´nden dahi daha fazla zenginliklere sahip olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi´nin destekleriyle Çekül Vakfı ve Obruk Mağara Araştırma Grubu işbirliğinde Koramaz Vadisi´nde yapılan önemli çalışmada son aşamaya gelindi. Dünyanın farklı ülkelerinden bilim insanlarının da yer aldığı 17 kişilik ekip 8 Eylül´e kadar Koramaz Vadisi´ndeki doğal ve arkeolojik değerleri fotoğraflayarak haritalandıracaklar. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de bu önemli çalışmayı yapan bilim insanlarıyla bir araya gelerek Kayseri´nin kültür mirasını anlattı.

?KORAMAZ, IHLARA VADİSİ´NDEN DAHA ZENGİN?

Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, Obruk Mağara Araştırma Grubu´ndan Ali Yamaç ve farklı ülkelerden gelen bilim insanları ile birlikte yapılacak olan çalışmaları değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, Kayseri´de 6 bin yıllık bir mirasın üzerinde olduğumuzu belirtti. Bu mirası değerlendirmek için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Çelik, ?Ihlara Vadisi´nden çok daha güçlü değerleri olan bir vadideyiz. Kayadan oyma kiliseler ve yerleşim alanlarının gün yüzüne çıkartılması gerekiyor. Biz de bu değerleri gün yüzüne çıkarmak için gayret ediyoruz. Araştırma ekibinde Rusya, Amerika, Japonya, İsveç, İsrail, Almanya ve Finlandiya´dan bilim insanları var. Bölgenin dünya kültür mirası olarak UNESCO´ya teklif edilmesi için çalışma yapacağız? dedi.

?BENZERSİZ BİR KÜLTÜR MİRASI?

ÇEKÜL Vakfı Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy ise Koramaz Vadisi´nin tüm zenginlikleri ile dünya mirası için güçlü bir aday olduğunu belirterek, ?Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Çelik yabancı bilim insanları ile birlikte yaptığımız çalışmalarda bizleri yalnız bırakmayarak Kayseri´nin kültür mirasının dünyaya tanıtılmasında önemli bir rol oynamaktadır.? dedi.

Obruk Mağara Grubu´ndan Ali Yamaç ise Koramaz Vadisi´nin 7 köyü barındıran devasa bir vadi olduğunu belirterek, ?Bu haliyle Ihlara Vadisi ile mukayese edilemez bir güzellikte. Her yerinde eski yapılar var. Envanter çalışmasını bitirmeye yakınız. En yakın zamanda UNESCO´nun dünya mirasına girmeyi arzu ediyoruz? diye konuştu.

Araştırma ekibinde yer alan Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bilgin Yazlık da Koramaz Vadisi´nin çok önemli bir tarihi geçmişe sahip olduğunu söyledi. Bu mirasın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini dile getiren Yazlık, ?Bugüne kadar yaptığımız saha araştırmalarına göre bölgede 30´dan fazla kaya kilise, 6 tane tarihi taş köprü, 20´den fazla tarihi çeşme yer alıyor. 17 ayrı noktadan tatlı su kaynağı var. Birbirine bağlı onlarca odadan oluşan yapılar mevcut. Burası benzersiz bir kültür mirası? dedi.

?HAYRANLIK DUYMAMAK MÜMKÜN DEĞİL?

Koramaz Vadisi´nin dünya mirası listesine alınması çalışmasında yer alan farklı ülkelerden bilim insanlarından Paris Üniversitesi´nden Prof. Dr. Eric Gilli, Koramaz Vadisi´nde gördükleri karşısında hayranlık duymamasının mümkün olmadığına işaret ederek, her açıdan zengin bir kültür mirasının bölgede bulunduğunu vruguladı.

Finlandiya´daki Helsinki Üniversitesi´nden Dr. Sanna Aro ve diğer bilim insanları da  Koramaz Vadisi´nin araştırılması ve haritalanmasının Türk ve dünya literatürü için çok önemli olduğuna vurgu yaptılar.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"