BAŞKAN HİÇYILMAZ

BAŞKAN HİÇYILMAZ

?EKONOMİYE OLAN GÜVEN ARTIYOR?

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Eylül ayı Tüketici Güven Endeksi rakamlarını değerlendirdiği açıklamasında, ?Yaşanan tüm olumsuzluklara, özellikle de 15 Temmuz darbe girişimine rağmen, ekonomiye olan güven artmaya başladı.? dedi.
Eylül ayında Tüketici Güven Endeksinin, bir önceki aya göre yüzde 0,2 oranında azalma göstermesine rağmen 2015 yılının oldukça üzerinde olduğunu kaydeden Hiçyılmaz, ?2015 yılı Eylül ayında Tüketici Güven Endeksi değeri 58,5 düzeyinde kadar gerilemişti. Ancak bu yılın Eylül ayında bu oran 74,29 olmuş ve endekste artış gözlenmiştir. Eylül ayında sektörel güven endekslerinde de artma olmuştur.? diye konuştu.
Eylül ayında Hizmet Sektörü Güven Endeksinin 96,2 oranında gerçekleştiğini belirten Hiçyılmaz, ?Mevsim etkilerinden arındırılmış Hizmet Sektörü Güven Endeksi, Ağustos ayında 91,06 iken, Eylül ayında yüzde 5,7 oranında artarak 96,23 değerine yükselmiştir. Bunun yanı sıra; Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 4, yüzde 5,6 ve yüzde 7,1 oranında yükselmiştir. Hizmet Sektörü Güven Endeksindeki bu artış; son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere olan talebin arttığını ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağı yönündeki beklentileri kuvvetlendirmektedir.? ifadelerini kullandı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış İnşaat Sektörü Güven Endeksi rakamlarına da değinen Başkan Hiçyılmaz, ?Ağustos ayında bu oran yüzde 79,43 iken, Eylül ayında yüzde 3,2 oranında artarak 81,99 değerine yükselmiştir. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu artış, siparişlerin mevcut düzeyinin artacağına işaret etmektedir.? şeklinde konuştu.
Güvenin düştüğü sektörün Perakende Ticaret Sektörü olduğunu ifade eden Hiçyılmaz, ?Mevsim etkilerinden arındırılmış Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi, Ağustos ayında 101,19 iken, Eylül ayında yüzde 3,2 oranında azalarak 97,99 değerine gerilemiştir.? dedi.
Merkez Bankası tarafından hazırlanan Reel Kesim Güven Endeksi´ne ilişkin değerlendirmede de bulunan Hiçyılmaz, ?Bu endeks 2016 yılı Eylül ayında, bir önceki aya göre 2,9 puan artarak 106,5 değerine ulaşmıştır. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi ise bir önceki aya göre 4,1 puan artarak 107,1 puan değerinde gerçekleşmiştir. Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflamasına karşın, ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda azalış bildirenlerin sayısı düşmüştür.? diye konuştu.
Başkan Hiçyılmaz, açıklamasını şöyle tamamladı:
?Darbe girişimine ve iki bayramın etkilerine rağmen, ekonomide güvenin artmaya başlaması çok olumlu bir gelişmedir. Hal böyle iken, Moody´s´in, Türkiye´nin kredi notunu düşürme kararında acele ettiğini düşünmekteyiz. Ekonomiye olan güvene ilişkin bu trendin devam etmesi, faiz ve enflasyon oranlarını olumlu yönde etkileyecektir. Bu da ekonomi açısından önemli bir avantaj sağlayacaktır.?



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları