BAŞKAN HİÇYILMAZ´DAN

BAŞKAN HİÇYILMAZ´DAN

İHRACAT ARTIŞI DEĞERLENDİRMESİ

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, dış ticaret rakamlarında yaşanan artışı değerlendirdi.
Başkan Hiçyılmaz, ?Ağustos ayı ihracatı ve ekonomiye olan güvendeki artış, geleceğe ilişkin beklentileri olumlu etkilemektedir? dedi.
Hiçyılmaz, ?Son aylarda ihracatta yaşanan gerileme ve 15 Temmuz sürecinin etkileri moral bozukluğuna yol açmıştır. Ancak, Ağustos ayındaki artış ile bu durum yerini olumlu havaya bırakmaktadır. İş dünyasının beklentisi bu sürecin devamını sağlayacak yönde adımlar atılmasıdır? şeklinde konuştu.
Dış ticaret endekslerindeki rakamları değerlendiren Hiçyılmaz, ?Ağustos ihracatımız, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 7,7 artarak 11 milyar 867 milyon dolar olmuştur. İthalatımız ise yüzde 3,7 artarak 16 milyar 554 milyon dolara yükselmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 2015 Ağustos ayında yüzde 69 iken, bu yılın Ağustos ayında yüzde 71,7´ye yükselmiştir. İthalat ve ihracattaki bu gerçekleşmeler, dış ticaret açığının da yüzde 5,3 azalmasına neden olmuş ve açığın 4 milyar 687 milyon dolar azalmasını sağlamıştır? diye konuştu.
Hiçyılmaz, ?2016 yılı Ocak-Ağustos dönemi ihracatı 2015 yılına göre yüzde 2,4 oranında azalarak 93 milyar 320 milyon dolar olmuştur. Bu dönemde ithalat ise yüzde 7,2 oranında azalarak 130 milyar 846 milyon dolara gerilemiştir? ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat rakamlarına da değinen Hiçyılmaz, ?AB ülkelerinin toplam ihracatımız içindeki payı 2015 Ağustos ayında yüzde 44 iken, 2016 Ağustos ayında yüzde 46,5´e yükselmiştir. Ağustos ayında AB´ye yapılan ihracat, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,9 artarak 5 milyar 519 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-Ağustos döneminde AB´ye yapılan ihracat ise yüzde 9,3 oranında artarak 45 milyar 78 milyon dolara ulaşmıştır? dedi.
Türkiye´nin ihracatındaki teknolojiye dayalı ürün gruplarına ilişkin de değerlendirme bulunan Başkan Hiçyılmaz, ?Ağustos ayında Yüksek Teknoloji Ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,4, Orta Yüksek Teknolojili Ürünlerin payı ise yüzde 30,9 olmuştur. Yüksek Teknolojili Ürünlerin imalat sanayi ithalatı içindeki payı ise yüzde 16,4 düzeyinde gerçekleşmiştir? şeklinde konuştu.
Ağustos ayındaki ihracat artışının sevindirici olmasına rağmen dış ticaretin gelişmesi ve ihracatın artması için çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Hiçyılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:
?İş dünyası temsilcileri olarak, Moody´s ve diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının aldıkları kararların siyasi kararlar olduğunu düşünmekteyiz. Bu kararların haksız olduğu kanaatindeyiz. Çünkü Türkiye´de bütçe istikrarı başta olmak üzere ekonomik göstergeler olumlu seyrini devam ettirmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın gösterdiği 2023 yılı hedeflerine ulaşılması için hükümetimizin atacağı adımların ve alacağı kararların arkasında olmaya devam edeceğiz. Türkiye son 14 yılda elde edilen kazanımlarını ancak bu şekilde koruyabilir ve artırabilir.?



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları