BAZEN SİYASET ENERJİSİYE ENERJİDE SİYASETE YÜKTÜR

BAZEN SİYASET ENERJİSİYE ENERJİDE SİYASETE YÜKTÜR

BAKAN Yıldız, T.C. Başbakanlık Kamu Diploma¬sisi Koordinatörlüğü ve Erci¬yes Üniversitesi tarafından dü¬zenlenen, “Türk Dış Politikası ve Bölgesel Gelişmeler” konulu panele katıldı. Burada konu¬şan Başbakan Başmüşaviri ve Kamu Diplomasisi K

Daha sonra konuşan Bakan Yıldız, enerji ile alakalı ilişkile­rin öneminden bahsetti. Dün­yada enerji sektörüyle alaka­lı işlerin çok iyi gitmediğini söyleyen Bakan Yıldız, “Ener­ji kaynaklarına ulaşılması ve bunların dağıtımı büyük bir risk oluşturuyor. Eşit dağıtım olmazsa tehdit unsuru oluştu­rur. Ekvatorun güneyinde yak­laşık 790 milyon nüfusun kul­landığı elektrik, 19,5 milyon nüfuslu New York’un kullandı­ğı elektriğe eşittir. Böylece bir­leştirici bir avantaj tehdide dö­nebilir. Öte yandan Dünyada 1,4 milyar insan halen elekt­rikle tanışmamıştır. İletişimde 4 nesil sonraki insanların kul­lanacağı cihazların dizayn edil­diği dünyada 1,4 milyar insan elektrikle tanışmamıştır. Bun­lar, son 20 yılda tüm sosyo­lojik olayları etkileyecek dü­zeye gelmiştir. Dünyada pet­rol ve doğalgaz gibi enerji kay­naklarının 2050 yılına kadar ön planda olduğunu görüyo­ruz. Buna kömürü de eklersek dünya enerjisinin toplamının yüzde 82-85’i bu kaynaklar­dan elde ediliyor. Bütün amaç, 2050 yılına kadar bunu yüzde 75 seviyesine çekmeye çalış­maktır” dedi.

 

Bazen enerjinin siyaset üze­rine bir yük olduğunu, bazen de enerjinin üzerine siyaset bir yük olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, “Örneğin vatandaş tara­fından elektrik kalemi her za­man bir yük kalemidir. Bugün Doğu Akdeniz’deki fotoğrafa bu gözle baktığınızda aslında çok fizibil olabilecek bir proje­nin, hele 9 vatandaşımızın kat­ledilmesiyle beraber bazı ülke­ler enerji üzerine çok ciddi bir uluslararası bir yük bırakmış­tır” diye konuştu.

 

“DÜNYA SÜREKLİ BİZİ

 

TERCİHE ZORLAMAKTADIR”

 

Suriye ile olan ilişkileri değer­lendiren Bakan Yıldız, “Suriye ile olan insan haklarıyla alaka­lı, Müslüman kardeşlerimizin, akrabalarımızın, hiçbir kura­la dayanmaksızın öldürülme­lerine tabi ki seyirci kalama­yız. Ama biz Suriye ile ilgili ko­nularda, enerjiyle alakalı insa­ni kalemleri yine kesintiye uğ­ratmadık. Sayın Başbakanı­mız elektrik, su, doğalgaz gibi kalemlerin bundan istisna tu­tulmasını istemiştir. Bu doğ­ru bir yaklaşımdır. Bizim her­hangi bir ülkeyle herhangi bir projeye girişmiş olmamız diğe­rinden vazgeçtiğimiz anlamı­na gelmiyor. Dünya sürekli bu konuda bizi tercihe zorlamak­tadır. Bu, ancak ülkemizin çı­karları doğrultusunda yorum­lanıp süzgeçten geçirilecek bir karardan sonra meydana ge­lecek bir davranış biçimin­de olacaktır. Türkiye 10 yıl ön­ceki Türkiye değil. Gayri safi yurt dışı hasılası 3 katına çık­mış ve bir çok konudaki vizyo­ner yaklaşımıyla bölgede lider gösterilebilen bir ülkedir. Tür­kiye bölgeye ve insaniyete yak­laşımıyl çok önemli bir fırsat yakalamıştır. Doğru yaptığı­nız kadar güçlenir, yanlış yap­tığınız kadar zayıflarsınız. Ben bakan olduğujm için yanlış yapma lüksüne sahip değilim, tam tersi daha doğru davran­mam gerekir o yüzden her bi­rimizin doğruya olan borcunu ödemesi lazım. Türkiye doğru­ları tercih ettikçe güçlendi ve güçlendikçe daha çok doğru yapma kapasitesine ulaştı. Hiç bir şey tesadüfi değil” ifadeleri­ni kullandı.

 

“TÜRKİYE YURT DIŞINDA ÇOK DİKKAT

 

ÇEKMEKTEDİR”

 

Uluslararası arenada birçok kuruluşun başında olan dev­letlerin objektifliğini ve inanı­lırlığını kaybetmemesi gerek­tiğini kaydeden Bakan Yıldız, “Bu konuda iletişimin çok yay­gın olması bu akreditasyonu her zaman tartışılır hale getir­miştir. Hangi ülke sübjektif bir yaklaşımda bulunursa bunu toplum bilimciler dünyaya kısa zamanda yaymaktadırlar. O yüzden Türkiye’nin sezilebi­lir, seçilebilir davranışları yurt­dışında çok dikkat çekmekte­dir. 15 yıl önce yurt dışına git­tiğimizde bize nasıl davranıl­dığını hepimiz biliyoruz. Şu anda uluslar arası toplantılar­da, yaklaşık 48 ülkenin enerji bakanlarının katıldığı bir top­lantıda 22 ülkenin bizden ran­devu istediğini biliyorum. Be­nim şahsımdan istemiyorlar. Türkiye olduğu ve Türkiye’yi temsil ettiğimiz için istiyor­lar. 2001 yılındaki kriz dün­ya tozpembe değilken başımıza gelmiştir. Ne oldu da bu kriz oldu? Ne oldu da 48 buçuk milyar Dolar’ı Türkiye kaybet­ti. Çünkü Türkiye’de siyasi bir istikrar yoktu ve her zaman kı­rılgandı. 2008’de çok önemli şirketlerin ancak uluslar ara­sı devletlerin ve hükümetlerin arka çıkmasıyla düze çıkabil­diği bir ortamdan şu anda hü­kümetlerin tehdit altında kal­dığı bir kriz ortamına geldik.. Demek ki siyasi istikrarın yap­tırımları en güçlü sektörden daha güçlüdür” diye konuştu.

 

“ENERJİ DEĞERLERİNİ

 

BARIŞIN BİR GÖSTERGESİ OLARAK GÖRÜYORUZ”

 

Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

 

“Sadece Arap Baharı, Libya, Cezayir,i Tunus, Suriye’de olan bu gelişmeler enerji sektörünü tahmin edilenden daha fazla etkilemiştir. Petrol arz kaynak­larının çoğunluğuınu elinde bulunduran Libya’nın kaynak­larını yarıya indirmesiyle pet­rol fiyatları yüzde 12 oranında yükselmiştir. Bunda herhan­gi bir matematik bağ bulun­mamaktadır. Siyasi istikrar­sızlığın bunda çok büyük te­siri olmuştur. Çıkarcı ekono­minin yalnızca kendi çıkarla­rı için yaptıkları, modern dün­yada izin verilen bir şey değil­dir bunu, isterlerse demokrasi gibi kutsal hale gelen kelime­lerle yapsınlar. Bunu o ülke­de objektif olarak hissettiremi­yorlarsa, uluslar arası alanda bunun sonuçlarına katlanmak zorundadırlar. Hemen Doğu­muzda enerji kaynaklarının yüzde 65’inin olduğu, hemen Batımızda da tüketim endek­sinin yüzde 65’inin olduğu bir ortamdayız. Bu uluslar arası proje geliştirmemizi ve bu ül­kelerde uluslar arası strate­ji geliştirmemize neden olan önemli bir faktördür. Gürcis­tan ile Rusya arasında son 4 yıldır yaşanan sıkıntı çok cid­di bir noktaya gelmişken, elektrik ticaret devam etmiş­tir, enerjiyle alakalı transferler devam etmiştir. O yüzden biz enerji değerlerini, barışın bir göstergesi ve o iki ülke arasın­daki stratejik değer olarak or­taya koymamız lazım. Türkiye bu konuda başarılı olmuştur. Bu başarı önümüzdeki süreçte de devam edecektir.”

 BAKAN YILDIZ, HİDROJENLİ ÇALIŞAN ARACIN TESTİNİ YAPTI

 

ENERJI ve Tabii Kay­naklar Bakanı Ta­ner Yıldız, hidrojen ile hythane (yüzde 80 do­ğalgaz, yüzde 20 hidro­jen karışımı) araçları inceledi. Aracın ilk tes­tini yapan Bakan Yıl­dız, “Bu araçlar daha te­miz bir Türkiye oluştur­mamız adına önemli bir kazançtır” dedi.Enerji ve Tabii Kaynaklar Ba­kanı Taner Yıldız, Sa­bancı Kültür sitesinde bakanlık ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO), Ulus­lararası Hidrojen Ener­ji Teknolojileri Merkezi (ICHET) ve Erciyes Üni­versitesi Mühendislik Fakültesi tarafından ya­pılan hidrojen ve hytha­neli çalışan araçları in­celedi. Burada Ulusla­rarası Hidrojen Ener­ji Teknolojileri Merkezi Genel Müdürü Dr. Mus­tafa Hatipoğlu’nun bilgi­lerinin ardından Bakan Yıldız, aracın ilk testini yaptı. Tur attıktan son­ra aracın son derece düzgün çalıştığını söyle­yen Bakan Yıldız, çalış­maları yürüterek başarı ile tamamlayan ekibe te­şekkür etti. Uzun süre­dir ilk kez araç kullan­dığını kaydeden Bakan Yıldız, “Dünyanın kir­lendiği ve kirletenlerin temizlemediği bir dö­nemde Türkiye’nin üze­rine düşenden daha faz­la yükümlülük hissede­rek, temiz enerji ile ilgili çalışma yapıyor olması hem gelişen Türkiye açı­sından hem de daha te­miz bir Türkiye oluştur­mamız adına önemli bir kazançtır” dedi

 

 

 

 

 



Küçük Dostlar Kedi Kasabası’na bir yılda rekor ziyaret

3 milyon 700 bin TL’lik Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar çekiliyor

Başkan Büyükkılıç ve Üzüm’den Palancıoğlu’na ziyaret

19 Mayıs'a özel "plaj voleybolu" turnuvası

Mahmut Arıkan: “Yerel basın kan ağlıyor”

Patent Tescil Başvurusu’nda ilk 4’te yerini aldı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı KAYÜ’de konferans verdi

Kayseri OSB'de 3. nizamiyenin temeli atıldı

‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı

2 kilometrelik kuyruğu görenler gözlerine inanamadı

Spor A.Ş.'den 11. Yeşilay Bisiklet Turu

Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri

“KAYBİS yeni sezonunu açtı”

Bisiklet Turu 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek

“Seçimsiz geçecek 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor”

HAK-İŞ 1 Mayıs'ta taleplerini sıraladı