BESLENME ÇANTASINDA DÖRT TEMEL BESİN GRUBU BULUNMALI

BESLENME ÇANTASINDA DÖRT TEMEL BESİN GRUBU BULUNMALI

Okulların açılması ile birlikte velilerin beslenme çantası hazırlama sorunu da yeniden start alıyor.

Çocuklarını sağlıklı gıdalarla beslemek,   beden ve  zeka gelişimlerini  normal standartlarda  olmasını sağlamak  için  çaba sarf eden anne babalara  yardımcı olmak için uyarı ve tavsiyelerini sürdüren Beslenme ve Diyetetik Uzmanları ?Sağlıklı beslenme çantasında neler olmalı?? sorusuna "Yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubundan her gün, her öğünde tüketilmelidir? şeklinde cevap verip bu besin gruplarını şöyle sıralıyorlar.

Son zamanlarda obezitenin hızla artmasına bağlı olarak aileleri de telaş sardı. Okula giden çocukları yemekhaneden mi yemeli, kantinden mi beslenmeli, yoksa beslenme çantası mı hazırlanmalı   karar veremeyen  hepsinden önemlisi beslenme çantasına hangi gıdaları  koyarsa çocuğun ruh  ve beden sağlığı  yeterli gelişir bilemeyen velilere   önerilerde bulunan   Beslenme ve Diyetetik  Uzmanları yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubundan her gün, her öğünde tüketilmesi gerektiğinin altını kalın çizgilerle çizerek bu dört temel besin grubunu şöyle sıralıyorlar?Süt ve ürünleri grubu, et-yumurta ? kurubaklagiller grubu, sebze-meyve grubu, ekmek ve tahıllar grubu?

Uzmanlar okul yemekhanesinin menülerinin  çocuk beslenmesine göre hazırlansa da bütün çocukların gereksinimi farklılık gösterdiğine dikkat çekip,  ebeveynlerin çocuklarının doğru ve yeterli miktarda besin seçme konusunda yardımcı olması gerektiğine vurgu yaparak ? Bu nedenle velilerin okul menülerini takip etmeleri ve çocuklarına bir ana birkaç ara öğünde tüketebileceği beslenme çantası hazırlaması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubundan her gün her öğünde tüketilmelidir. Bu dört temel besin grubu, süt ve süt ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller grubu, sebze-meyve grubu, ekmek ve tahıllar grubu olarak belirlenmiştir. Okula götürülen beslenme çantasının da aynı şekilde dört besin grubunda bulunan besinlerden seçilerek hazırlanması yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için önemlidir. Beslenme çantasında akmayacak, çabuk kokmayacak, bulaşmayacak ve çocuğun yerken zorluk çekmeyeceği besinler yer almalıdır, sulu yemeklerin taşınması zordur. Bu nedenle kuru gıdalar yanında içecek en uygun seçimdir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayan bir sandviçte peynir, ızgara köfte, haşlanmış et-tavuk grubu besinlerinden seçilen herhangi bir besin yanında mevsime uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyveler bulunmalıdır? tavsiyesinde bulunuyorlar?

Uzmanlar ayrıca ailelerin çocuklarına beslenme eğitimi vermelerinin çok önemli olduğuna da altını kalın çizgilerle çizerek ´´Çocuklarımıza beslenme çantası hazırlıyoruz, bunun yanında onların beslenme çantası dışında dışardan  gıda  maddesi tüketmelerine de yardımcı oluyoruz. Verdiğimiz harçlıklar çocuğumuzun beslenme çantasından değil de kantinden beslenmesini sağlayabiliyor. Buna çok dikkat etmeliyiz.´´ diyerek velilere  harçlık verirken  dikkatli  olması  uyarısında bulunuyorlar?



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı