BİLİME YÖN VEREN 100 TÜRK BİLİM ADAMI

BİLİME YÖN VEREN 100 TÜRK BİLİM ADAMI

SIRALAMASINA? ERÜ´DEN 2 BİLİM ADAMI GİRME BAŞARISI GÖSTERDİ ...

Turkishtime Dergisi 2017 yılı Mayıs sayısında ?Bilime Yön Veren 100 Türk? araştırma kitabını okurlarına sundu. Dünyada doğal bilimler alanında faaliyet gösteren Türk bilim adamlarının H-endeksine göre yaptığı araştırmaların değerlendirildiği kitapta, H-endeksi en yüksek 100 Türk bilim adamına yer verildi. Aralarında Nobel ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar´ın da bulunduğu ?Bilime Yön Veren 100 Türk Bilim Adamı? sıralamasına, Erciyes Üniversitesi´nden iki bilim adamı girme başarısı gösterdi.
Erciyes Üniversitesi´nden bilişim alanında sıralamaya girme başarısı gösteren Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, yapay arılar üzerinde çalışarak her türlü sayısal tasarımda kullanılabilecek bir ?Yapay Arı Kolonosi´ sistemi geliştirerek adını dünyaya duyurmuştur.
Prof. Dr. Karaboğa´nın tasarımı dünyada yeni bir yaklaşımı doğurmuş, yeni araştırma ve tez konularının ortaya çıkmasına vesile olmuştur.
Prof. Dr. Karaboğa, Erciyes Üniversitesi´nde evrimsel hesaplama, sinirsel ağlar, bulanık kümeler ve sistemler gibi birçok konuda araştırmalarını sürdürmektedir.
Analitik kimya alanında sıralamaya giren ERÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Soylak ise, 2001 yılında analitik kimya alanında eser elementlerin değişik inorganik ortamlardan ayrılarak zenginleştirilmesi alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çekmiştir.
Terk edilmiş maden sahalarında rastlanan ağır metalleri araştıran projelere destek veren Prof. Dr. Soylak´ın, aynı zamanda çevre ve çevre kirliliği alanlarında çalışmaları vardır.
?H-Endeksi 90´ın Üzerinde 5 Türk Bilim Adamı Bulunmakta?
Turkishtime Yayın Yönetmeni Barış Soydan, dünyada Türk bilim adamlarının yaptığı bilimsel çalışmalarının değerlendirildiği araştırmada doğal bilimler alanında çalışan bilim insanlarının mercek altına alındığını, sosyal bilimlerin ise araştırma kapsamı dışında tutulduğunu kaydetti.
Araştırmayla ilgili Soydan, ?Bilime Yön Veren 100 Türk araştırmasını hazırlarken, akademik dünyada bilim insanlarının etkinliğini ölçmede yaygın biçimde kullanılan ?H-Endeksinden (H-Index) yararlandık. H-Endeksi, bilim insanlarının yaptığı araştırmaların aldığı atıf sayısını gösterir. Bilim insanının araştırmaları alanında ne kadar çığır açıyorsa, o kadar atıf alır. Dolayısıyla H-Endeksi o kadar yüksektir. Örneğin Nobel Ödülü bilim insanı Aziz Sancar´ın H-Endeksi, bu araştırma hazırlandığı tarihte 93´tü. H-Endeksi 90´ın üzerinde olan beş Türk bilim insanı bulunuyor.´ Bilime Yön Veren 100 Türk´ araştırması H-Endeksi en yüksek Türk bilim insanlarını kapsıyor? değerlendirmelerde bulundu.


Haber Kaynak : İHA

KVKK’da ‘arka kapı’ uyarısı

Büyükşehir KAYMEK’ten ‘Projen ile Gel Robotik Kodlama Atöylesi’

Talas, teknoloji takımları kuruyor

Denizlerin güvenliği yerli teknolojiye emanet

Bootcamp Erciyes başvuruları başladı

Bu malak diğerlerinden çok farklı

Üniversitelilerin İHA’sı ‘Cenker’ göz dolduruyor

Büyükşehir’in parçalı güneş tutulması canlı yayınını 202 bin kişi izledi

Kayseri Bilim Merkezi "güneş tutulması" heyecanını canlı yayınladı

Parçalı güneş tutulması, ERÜ’de teleskoplarla izledi

Kayseri’de ‘Savunma Sanayii Sempozyumu ve Sergisi’

Kapadokya Uluslararası IP Günleri etkinliğinin 7’incisi düzenlendi

Melikgazi’nin destek olduğu takımlar TEKNOFEST’te Kayseri’nin gururu oldu

Instagram'a 404 milyon euro para cezası

Bu da Kayseri’nin elektrikli otomobili: ‘Voltacar’

Tarımsal İnsansız Kara Aracı ile TEKNOFEST’te finale kaldı