BİZ MİYİZ?

BİZ MİYİZ?

DİZİLERDE OYNAYAN BİZ MİYİZ? ERÜ İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD. DOÇ. DR. VAHİT İLHAN: - "DİZİLER KANUNİ'Yİ TUTTUĞUNU ÖPEN BİR ADAM OLARAK GÖSTERİYOR" - "TÜRK DİZİLERİ BU TOPRAĞIN SESİNİ YANSITMIYOR" - "DİZİLERİ RAHATLAMAK VE KENDİMİZİ EKRA

- ERÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahit İlhan, "Diziler Kanuni'yi tuttuğunu öpen bir adam olarak gösteriyor" dedi.

 

 ERÜ İletişim Fakültesi Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahit İlhan, Türkiye'de dizilerin sansasyonel ve manipüle eden bir yapıda oldukları zaman tuttuğunu belirterek, "Kanuni Sultan Süleyman'ı belgesel formatında yayınlarsanız izlettiremezsiniz, aynen ciddi haberin tutmadığı gibi. Reyting ve sansasyonellik adına Kanuni'ye her şey yaptırılıyor. Yani Kanuni Sultan Süleyman'ı tuttuğunu öpen bir adam gibi yansıtıyorlar. Bu konuda ön bilgisi olmayanlar ya da

 

çocuklar onun o yönünü tanıyor" dedi. İlhan, bu bağlamda, Türk dizilerinin Anadolu topraklarının çok sesli yapısını yansıtmadığını dile getirdi.

 

 Dizileri gündelik hayatın sorunlarından kaçmak ve kendimizi ekranda görmek için izlediğimize dikkat çeken İlhan, "Gündelik hayatın sorunlarından kaçmak, akşam eve geldiğimizde rahatlamak istiyoruz. İkincisi katarsis sağladığı için dizi izliyoruz. Bu konuda yapılmış akademik çalışmalara bakıldığında, kendimizi ekranda görmekten hoşlanıyoruz. Ekrana baktığımızda ağlıyorsak aslında kendimiz için ağlıyoruz" diye konuştu.

 

İlhan, izleyicilerin dizilerle ilgili beklenti içine girmemeleri gerektiğini belirterek, "Çünkü sansasyonel olmadığı müddetçe, reytingle oynamadığınız sürece izlenemezsiniz. O yüzden, çok orijinal konular da olsa bunun çarpıtılacağı kesin" ifadelerini kullandı.

 

Türk dizilerinin yabancı dizilerden temel farklılığının süre ve duygusallık olduğunu ifade eden İlhan, "Bu toprak biraz duygusal. Bu toprak hareket ederken nasıl duygusal hareket ediyorsa o toprak da daha çok rasyonalist davranıyor, faydacı davranıyor. Biz gerçekten Batı ile Doğu arasında bir yerdeyiz. Şu andaki dünya üzerinde konumlanışımız da öyle. Biz hem duygusalız hem de akli hareket etmeyi öğrenmeye başladık" şeklinde konuştu.

 

İlhan, Türk dizilerinin uzunluğunun yayın akışını şekillendirdiğini, bu durumun bir haber bülteni ve dizi ile yayın akışını kapatan televizyon yapımcılarının işine geldiğini sözlerine ekledi.

 



yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”