BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES´TEN

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES´TEN

BAKAN ÖZHASEKİ´YE ALMANYA´DA SICAK KARŞILAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi  23. Taraflar Toplantısı Üst Düzey Oturumu´na katılmak üzere geldiği Almanya´nın Bonn kentinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye´nin hızla gelişmekte olan bir ülke olduğunu ve önemli bir azaltım potansiyeli bulunduğunu belirten Bakan Özhaseki, ?Türkiye´nin bu potansiyeli layıkıyla değerlendirebilmesi için başta enerji yoğun sektörler olmak üzere önemli altyapı, innovasyon ve AR-GE yatırımlarına ihtiyacı bulunmaktadır. Ülkemiz konuya atfettiği öneme binaen kendi imkanları doğrultusunda bir dönüşüm süreci başlatmış, özellikle yenilenebilir enerjide çok büyük atılımlar yapmıştır.? dedi.

Görüşmede Türkiye´nin Yeşil İklim Fonuna erişme konusundaki haklı talebini dile getiren Bakan Özhaseki sözlerine şöyle devam etti: ?Yatırımlarımızı artırarak devam etmek amacıyla diğer gelişmekte olan ülkeler gibi Yeşil İklim Fonu ile İklim Teknoloji Merkezi ve Ağı desteklerinden faydalanmak yönünde haklı bir talebimiz var. Alınacak kararın ülkemizin taleplerini karşılayacak nitelikte olması en büyük beklentimiz. Türkiye, özel koşulları Taraflar Konferansı kararları ile tanınmış bir ülkedir ve benzer gelişmişlik düzeyine sahip olan ülkelerin imkanlarına erişim talep etmektedir.?

Bakan Özhaseki, ?Türkiye 15 Temmuz hain darbe girişimi gibi ülkeyi derinden sarsan bir hadiseye rağmen iklim değişikliğiyle ilgili hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca ülkemiz 3 milyonu aşkın mülteciye ev sahipliği yapması nedeniyle de ağır bir yükün altındadır. Buna rağmen iklim değişikliği müzakerelerinde ülke çıkarlarını gözeten yapıcı ve çözüm odaklı bir tavır sergilemektedir.? diye konuştu.

Özhaseki, sözlerini 2020 yılında düzenlenecek olan İklim Değişikliği Taraflar Konferansına ev sahipliği için resmen aday olduğunu belirterek Genel Sekreter Guterres´ten destek istedi.

Genel Sekreter Guterres ise Türkiye´nin Suriyeli mülteciler konusunda yaptığı fedakarlık ve gayretler sebebiyle uluslararası toplumun Türkiye´ye borçlu olduğunu belirterek, Bakan Özhaseki şahsında Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine ve Türk Halkına teşekkürlerini ifade etti.

Guterres, Türkiye´nin iklim değişikliği sözleşmesiyle ilgili özel şartlarını anlayışla karşıladığını belirterek, Türk müzakere heyetinin yapıcı tutumundan övgüyle söz etti. Yeşil İklim Fonu ve teknoloji transferiyle ilgili Türkiye´nin önündeki engellerin kaldırılması için girişimlerde bulunacağını ifade eden Guterres, Türkiye´nin iklim değişikliği konusunda yapılacak yatırımlarla ilgili kredilerin önündeki engellerin kaldırılması için ilgili kuruluşlara mektup yazacağını söyledi. Genel Sekreter, bu konuda hem Taraflar Konferansı Genel Sekreterliği ile (UNFCCC) hem de Yeşil İklim Fonu Yürütme Kurulu ile gerekli temasları sağlayacağını belirtti.

Guterres, BM Genel Sekreterliği görevine seçildikten sonraki ilk ziyaretini Türkiye´ye gerçekleştirdiğini hatırlatarak Türk misafirperverliğini yakından tecrübe ettiğini ve 2020 Taraflar Konferansı ev sahipliği adaylığı konusunda Türkiye´ye gerekli desteği vereceğini ifade etti.

Çok sıcak geçen görüşme sonunda Bakan Özhaseki, Genel Sekreter Guterres´e ?Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır? diyerek Türk kahvesi ve fincan takımı hediye etti. 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"