BOZKIRIN ORTASINA DENİZ GELİYOR

BOZKIRIN ORTASINA DENİZ GELİYOR

kayseri'ye yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan 'yamula barajı' sayesinde yıllık 442 milyar kilovatsaat enerji üretilecek kayseri denizi olarak da anılan yamula baraj gölü'nün altında bulanan dadağı tüneli sayesinde, sulama suyu, pompaj

Kayseri'ye yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan 'Yamula Barajı' sayesinde yıllık 442 milyar kilovatsaat enerji üretilecek. Kayseri Denizi olarak da anılan 'Yamula Baraj Gölü'nün altında bir kısmı bulunan 'Dadağı Tüneli' sayesinde, sulama suyu pompaj ve cazibe yöntemiyle çorak topraklara ulaştırılacak.
Yamula Barajı ve Dadağı Tüneli'nin tamamlanması için geri sayım başladı. Yamula Barajı projesi tünel yapısının bir kısmının baraj gölünün altında kalacak olması nedeniyle diğer projelerden farklı özellik gösteriyor. Depolama kapasitesiyle Türkiye'nin sayılı barajları arasında yer alacak Yamula Barajı Kayseri İlindeki Bahçelik Barajı'ndan 16, Sarımsaklı Barajı'ndan 109 kat daha büyük olacak. Baraj, toplam 100 megavat kurulu gücündeki hidroelektrik santrali ile yıllık 442 milyar kilovsaat elektrik enerjisi üretecek. Yamula Barajı sayesinde bin 100 metre kotunda yaklaşık 60 km uzunluğu ve 85 kilometrelik yüzey alanı ile depolama kapasitesi en büyük baraj göllerinden birisi ortaya çıkmış olacak. Göl devasa büyüklüğü nedeniyle Kayseri Denizi olarak da anılıyor. Projeyle 7 milyon 748 bin dekar alan suyla buluşurken, projedeki 3 milyon 645 bin dekarlık sulamayı cazibe yoluyla sulama, 4 milyon 103 bin dekarlık alanı da pompaj sulaması oluşturacak.
GÖLÜN SULARI TÜNEL SAYESİNDE TOPRAKLA BULUŞACAK
3 milyar 476 milyon metreküp depolama hacmindeki 'Yamula Baraj Gölü' suyunun çorak topraklarla buluşması için yapılan Dadağı Tüneli'nin tamamlanması için geri sayım sürüyor. Bin 140 metre uzunluğunda 3 metre çapındaki tünel, saatte 6 bin 888 metreküp su taşıyabilecek. 350 metrelik kısmı Yamula Baraj Gölünün altında yer alacak tünelin ana kaya yapısının Ürgüp'teki toprak yapısıyla benzerlik göstermesi estetik yönden de dikkat çekmesini sağlıyor. İnşaatı hızla devam eden Dadağı Tüneli ile alınacak 30 milyon metreküp su cazibe ve pompaj yoluyla Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Yamula kasabası ile Ebiç, Dadağı, Mahzemin, Karakimseli ve Kalkancık köyleriyle buluşacak. Baraj ve tünel sayesinde bölgeye gelecek suyla 7 milyon 748 bin dekar tarım arazisi sulanacak. Proje tamamlandığında 2012 yılı fiyatları ile sulama alanından yıllık 14 milyon 140 bin TL gelir elde edilerek yöre ve yurt ekonomisine katkı sağlanacak. 2014 yılı sonunda inşaat çalışmaları bitirilerek proje alanı Kayseri İl Merkezine ortalama 25-35 km mesafede bulunuyor. Proje diğer birçok projeden farklı olarak tüm birimleriyle Büyükşehir Belediyesi hizmet alanında yer alacak. Böylece, projede üretilen tarımsal ürünler daha ucuz şekilde doğrudan üreticiden tüketiciye ulaştırılacak. Yamula Mansap Cazibe Pompaj Sulama Projesinde elde edilen ürünler, üretim sahasına çok yakın olan 1 milyon nüfuslu Kayseri il merkezi sayesinde pazarlama sıkıntısı yaşatmayacağı gibi tarımsal üretim akışını da hızlandıracak.

“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı