BÜYÜKŞEHİR´DEN TARİHİ YATIRIM

BÜYÜKŞEHİR´DEN TARİHİ YATIRIM

TARİHİ KAYSERİ KALESİ´NİN TANITIMI YAPILDI

Tarihi Kayseri Kelesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi´nin yatırımlarıyla kültür ve sanatın merkezi oldu. Kayseri Kalesi´nde yapılan yeniliklerle ilgili bir tanıtım programı düzenlendi. Büyük bir ilginin gösterildiği ve sürpriz etkinliklerin yapıldığı tanıtım programında Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi´ne şehrin gerdanlığı benzetmesini yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri´yi turizmin merkezi yapmaya kararlı olduklarını söyledi.

Tarihi Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi, birbirinden güzel etkinliklerle Kayseri ve Türkiye´ye tanıtıldı. Tanıtım programına Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve eşi Dr. Necmiye Büyükkılıç´ın yanı sıra Vali Şehmus Günaydın, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Karatepe, Önceki Dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdür Yardımcısı İsmail Karaman, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Tanıtım programında bir konuşma yapan Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdür Yardımcısı İsmail Karaman, kale içinde Arkeoloji Müzesi´nin yanı sıra kütüphane, konferans salonu, sanatçılar sokağı, sanat galerileri gibi birimlerin bulunduğunu belirterek Tarihi Kayseri Kalesi´nin müze kente yakışan bir yaklaşımla kültür ve sanatın merkezi haline getirildiğini söyledi. Karaman, ?Kültür mirasımız büyük bir hazinedir. Bu hazinenin korunması geleceğin doğru kurulmasını sağlar. Bakanlığım adına yapılan bu yatırımdan dolayı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı´na şükranlarımı sunuyorum? dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç da yapılan yatırımı şehrin gerdanlığı olarak nitelendirdi. Çok titiz bir çalışma yapıldığını ifade eden Başkan Büyükkılıç,

?Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış böyle bir eserin şehrimizdeki gerdanlık gibi hizmete sunulması hepimizi mutlu etmektedir. Burada çok titiz bir anlayışla çalışma yapıldı? dedi. Kayseri´yi turizmin merkezi yapmak için çalıştıklarını ve bu amaç doğrultusunda turizmi çeşitlendirmek için gayret gösterdiklerini ifade eden Başkan Büyükkılıç, bu anlamda yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. 16-17 Kasım´da Erciyes´te gastronomi çalıştayı yaparak Kayseri´yi bu alanda da bir merkez yapacaklarını dile getiren Başkan Memduh Büyükkılıç, balon turizmi için de imzaların atıldığını ve deneme çalışmalarına başlandığını açıkladı.  Kayseri kalesi Kültür Sanat Merkezi´nin Ekim ayında şehrimizi teşrif edecek olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağını da belirten Başkan Büyükkılıç, Cumhurbaşkanımızın Kayseri´ye müjdelerle geleceğini söyledi. Başkan Büyükkılıç, konuşmasında Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi´ne emeği geçenlere de teşekkür etti.

Tanıtım programında konuşan Önceki Dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Kayseri´nin gerek merkezi idare gerekse yerel yönetimlerin yatırımlarıyla çok daha güçlü bir şehir olduğunu belirtti ve tanıtımı yapılan eserde emeği geçenlere teşekkür etti. ?Kayseri´de yaşayan bir kişi olarak çocukluğumuzdaki doğurduğu heyecanı unutmak mümkün değil. Kalenin içerisinde gezerken aslında yalnızca taş bina değil bütün içerisine sindiği kültür birikimleriyle beraber insanlar bu tür tarihi varlıkları gördükçe yeni binaların sustuğunu anlıyorsunuz. Yeni binaların size bir şey anlatmadığını anlıyorsunuz.  Bütün tarihi ve kültürel varlıkların o şehrin insanında oluşturduğu yapıyı çok iyi anlamak lazım. Yalnızca sanayi, ticari, sportif faaliyetleriyle yalnızca esnafıyla değil aynı zamanda Kayseri öncelikle tarihi ve kültürel varlıklarıyla beraber bulunmaktadır. Bu her birimizin üzerinde oluşturduğu çok ciddi tesir var. O tesirle beraber her birimiz farklı sektörlerde hizmet ediyoruz. Şu ana kadar Şükrü Karatepe Başkanımız, Haseki Başkanımız, Mustafa Çelik Başkanımız ve Memduh Başkanımız ve bütün ekipleriyle beraber Kültür Bakanlığımızın oluşturduğu bütün sözleşmelerle beraber bu tarihi varlığın bu hale gelmesine katkı koyan, emek koyan bütün arkadaşlarımıza Kayseri adına şükranlarımızı sunuyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Karatepe ise,

Kalenin yapılış dönemini anlattı. Kalenin Romalılar döneminde yapıldığını ve daha sonra sürekli takviye edildiğini ifade eden Karatepe, ?18. Yüzyıla kadar burası askeri üs olarak görev yapmıştır. Selçuklu ordusunun tüm seferlerine buradan çıktığını biliyoruz. Kale askeri dönemde de iktisadi anlamda da her zaman şehrin kalbi olmuştur? dedi.

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlayan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Özhaseki şöyle konuştu.

 "Erciyes gibi şuanda Türkiye´nin en önemli kayak merkezini Kayseri´ye kazandırdık. Hafta sonları 80-100 bin kişi gidip kayak yapıyor. Bunların en az yüzde 60-70´i Kayseri dışından geliyor. Gelenler otellerde kalıyor. Bütün otellerimiz kış boyunca yüzde 100 dolu, restoranlarımız dolu, kendimize has lezzetlerimiz satılıyor. İnsanlar 3-4 saat kaydı, otele gittiler dinlendiler. Devamında ne lazım? Şehre geldiklerinde kültür yolu projesini hakkıyla gezip buranın kadim bir şehir olduğunu anlamaları gerekir.  Böyle olursa biz turizmden istifade ederiz. Böyle olursa şehirde canlılık olur. Elbette bu şehir ticaret, sanayi şehri. Hamt olsun bunlarda iyi gidiyor. Bunların yanı sıra eğer biz kültürü, sanatı, sporu buna benzer aktiviteleri ekleyemezsek şehir kocaman bir huzurevi olur. Bunun içindir ki çırpınıyoruz, gayret ediyoruz, yeni projelerin peşinde koşuyoruz. Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Bir kul; iyi niyetle yola çıkarsa, gayret ederse, elinden ne geliyorsa yapar, uğraşırsa Allah onun tutan eli, gören gözü, yürüyen ayağı olur. 25 senedir bu iyi niyet devam ediyor, Allah da bereketini ihsan ediyor, nazarını Kayseri´den kesmiyor. Kayseri´nin geçmişte ne kadar eseri varsa sergileneceği bir müze haline getirelim dedik. Burası kültürden, sanattan anlayan, keyif yapmak isteyen herkesin uğrak yeri olsun diye proje peşinde koşmaya başladım. Nihayetinde esnaf arkadaşlar çıktılar ve proje için bir yarışma düzenledik. Türkiye´nin en önemli mimarları bu yarışmaya girdiler. Burası kültürün, sanatın merkezi olsun istedik. Bu rüyanın peşine 15 yıl önce düştük. Sağ olsun benden sonra gelen başkanlarım işi tamamlayarak buraya kadar getirdiler. Kültür yolu projesine başladık. Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi´nden başlayan ve Sahabiye Medresesi´ni, kaleyi, Hunat´ı, Kiçikapı Meydanı´nı, Mili Mücadele Müzesi´ne dönüştürdüğümüz Kayseri Lisesi´ni kapsayan bir projeyi hayata geçirdik. Yeni haliyle Kayseri Kalesi de buranın en önemli merkezi durumunu alacaktır. Kayseri´nin bu projelerle, eserlerle turizmden hak ettiği payı alacağına inanıyorum

Vali Şehmus Günaydın da konuşmasında, böylesine güzel bir eserin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti "Bugün Kayserimiz için tarihi bir günü yaşıyoruz. Niçin tarihi bir günü yaşıyoruz. Çünkü meydanlar bir şehrin en önemli yerleridir. Kayseri Cumhuriyet Meydanımızda da tarihi çok uzun sürelere giden, geçmişi çok uzun süreleri kapsayan kalemizin restorasyonunu tamamladık ve ilimizin turizmine, kültürel hayatına kazandırdık. Bunun gerçekleşmesinde emeği geçen başta sayın bakanlarımıza, Büyükşehir Belediye Başkanlarımıza destek ve katkı veren herkese huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu kadar güzel şeye sahip olmak, envanterinde çok zengin kültürel varlıkları olan şehir olmak çok önemli.  Ama önemli olan bu kültürel varlıkları ekonomiye kazandırmak. Şehrimizin, ülkemizin gelişmesi için bunları iyi bir şekilde tanıtmak. Müzelerimizi yapıyoruz, ziyaretçilerimiz geliyor. Bu ziyaretçi sayısını artırmak için Kasım ayı içerisinde İstanbul´da ´Kayseri Günleri´ diye bir program düşünüyoruz. Çünkü turizmin hem ülkemize hem ilimize çok şey kazandıracağına inanıyoruz. Rakamlara bakıyoruz 2017 yılından 2018 yılına geçtiğimiz zaman ilimize gelen yerli ve yabancı turist sayısında çok önemli artış var. 2019´un ilk sekiz ayına bakıyoruz geçen yılın ilk sekiz ayına göre rakamlarda ciddi bir artış var. Bunu daha ileri noktalara taşımak için bu tür etkinliklere ağırlık vermemiz lazım. Tekrar emeği geçenlere teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum.

Konuşmaların ardından Tarihi Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi gezildi. Gezi esnasında yeniçeriler surlara çıktı, 21 pare top atışı yapıldı ve balonlarla gökyüzüne Türk Bayrakları bırakıldı. Farklı sanatsal etkinliklerin yapıldığı kale içinde bir de kokteyl verildi. Katılımcılar kale içinde yer alan Arkeoloji Müzesi´ni gezdiler ve müzede bulunan Kayseri Kalesi´nin dev maketini incelediler. Kayseri Kalesi´nde yapılan etkinliklere vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Işık oyunlarının da gerçekleştirildiği tanıtımda Kayseri Kalesi´nin ışıklandırması da dikkat çekiciydi.

Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi´nin tanıtımı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı´nda da bir konser gerçekleştirildi. Konsere Kayseri´nin yakından tanıdığı Namık Kemal Bilgin ve Tuğba Çimencan ile popüler müziğin ünlü ismi İlyas Yalçıntaş katıldı. 



Kocasinan, drone ile tüm açık alanları ilaçlıyor

Başkan Büyükkılıç’a şehrin tebrik ziyaretleri sürüyor

Genç dostu başkan, öğrencilere TBMM gezisi sözü verdi

Engelli ve eski hükümlü hibe desteği

23 Nisan'a özel "çocuk treni" yola çıkıyor

Çocuk Başkan, Çanakkale gezisi talimatı verdi

Başkan Yalçın'a 23 Nisan ziyareti

Kayserililer, Gök Gözlem Evi ile uzayın derinliklerine yolculuk yaptı

Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği yoğun ilgi görüyor

Kayseri OSB’de Teknik Kampüsün Temelleri 2025’te Atılacak

Yeşil projesi ile hava kirliliğinin azaltılması için önemli bir adım atıldı

23 Nisan mesajında çocuklara özel projeleri sıraladı

Drift atan sürücüye 38 bin TL ceza

Her ay 225 çölyaklıya gıda paketi

Özhaseki'den Büyükkılıç'a "hayırlı olsun" ziyareti

“Bu coğrafyada yaşamanın bedeli güçlü olmak”