BÜYÜKŞEHİR'DEN AÇIKLAMA

BÜYÜKŞEHİR

BÜYÜKŞEHİR'DEN AÇIKLAMA

HABERİ İZLE

Büyükşehir belediyesi  Son günlerde Kayseri kamuoyunda sıkça yer bulan Şeker Fabrikası arazisi ile ilgili olarak  basın kuruluşlarında bir takım iddialar yer aldığını belirterek bazı açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada TOKİ tarafından yapılan arsa satış ihalesinin iptali ile ilgili net bir şekilde ifade edecek olursak ne TOKİ tarafından yapılan ihale sürecinde ne de sonrasındaki iptal sürecinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi`nin dahili söz konusu değildir. Denildi.

    Büyükşehir belediyesinden yapılan yazılı açıklamalarda şu görüşlere verildi.

  Özellikle TOKİ tarafından yapılan arsa satış ihalesinin iptali ile ilgili de bazı iddialar kamuoyu gündemine getirilmiştir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi olarak açıklama yapma gereği hasıl olmuştur.

            1- İlk olarak net bir şekilde ifade edecek olursak ne TOKİ tarafından yapılan ihale sürecinde ne de sonrasındaki iptal sürecinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi`nin dahili söz konusu değildir.

            2- Bahse konu arsa, imar kanunun 18. maddesi gereğince oluştuğundan ve önceki parseller üzerinde bulunan şerhler kaldırılmayıp bu parsele taşındığından, ayrıca Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 18. madde uygulamasının iptali için de İdare Mahkemesi`nde dava açıldığından ihaleye Şeker Fabrikası dışında katılan olmamıştır. Muhtemeldir ki; gerekli rekabet ortamı tam oluşmadığından ihale iptal edilmiştir. 

            3- Arsanın hastane yapılması kaydıyla Büyükşehir Belediyesi`ne 1 TL bedelle satıldığına dair iddialara gelince;

            Şeker Fabrikası mülkiyetindeyken Büyükşehir Belediyesi`ne geçen 250 bin m².lik arsa belediyemize gerçekte 1 TL bedelle satılmamıştır. Şeker Fabrikası arazisi imara açılmış, imar kanununun 15 ve 16. maddesi (rızai ifraz) gereğince belediyemize bedelsiz geçmiştir. Ancak tapuda mülkiyet devri için bir bedel göstermek zorunlu olduğundan 1 TL iz bedeli olarak gösterilmiştir. Dolayısıyla da `arsanın belediyeye hastane yapılmak üzere satıldığı` iddiası da doğru değildir. Arsa, imar kanunun 15 ve 16. maddelerine göre alındığından Şeker Fabrikası ile Belediyemiz arasında herhangi bir protokol yapılmamıştır. Aynı iddia sebebiyle Mülkiye Müfettişleri tarafından arsa hakkında inceleme yapılmış, arsanın hastane yapılmak şartıyla değil rıza-i ifraz nedeniyle belediyeye devredildiği anlaşılmıştır.

            4- Bütün bunlara ilave olarak Şeker Fabrikası`nın arsasının imara açılması sonucunda, önceden yaklaşık 300 bin m² olan inşaat alanı 1 milyon 300 bin m²`ye çıkartılmıştır. Böylece değeri yüz milyonlarca lira olan 1 milyon m² inşaat alanı artışı ile çiftçinin lehine bir gelişme sağlanmıştır.

            5- Şeker Fabrikası, şehrimizin ekonomik bir değeridir. Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak kıymetini artırmak için bundan sonra da çalışmalar yapmaya ve çiftçimizin yanında olmaya kararlıyız. Bu büyüklükte bir arazinin imar düzenlemesi, şeker fabrikasından değil de bir başka kurum ya da şahıstan gelecek olsaydı çok daha fazla arsa, Büyükşehir Belediyesi tarafından alınırdı. Bu düzenleme sonunda oluşacak değer artışı, tamamen Büyükşehir Belediyemizin Şeker Fabrikasına, kaynak oluşturma ve dolayısı ile de çiftçilerimize destek olma amacıyla yapılmıştır. Kurum Bülteni



Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da