BÜYÜKSİMİTÇİ,

BÜYÜKSİMİTÇİ,

?ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNİN DEVAM ETMESİ LAZIM"

Kayseri Sanayi Odası Meclisi 2018 yılının son meclis toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda 2019 yılı bütçesi 6 milyon 300 bin TL olarak onaylanırken, Meclis Toplantısında konuşan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, 2019 yılı ile ilgili kötümser olmadıklarını vurgulayarak ?Hükümetimizden talep ettiğimiz ve yapılması gerekenler var. Şuanda firmalarımıza ek yük getirmeyecek, özellikle asgari ücretin artışıyla ilgili. Asgari ücretin mutlaka ve mutlaka insanların yaşayabileceği bir standarda artırılması mecburi. Ama bunun yükünü bir şekilde firmalarımıza yüklememek gerekiyor. Özellikle finansmanın zor bulunduğu bir dönemde asgari ücret desteğinin devam etmesi çok elzem" değerlendirmesinde bulundu.

KAYSO Toplantı Salonunda gerçekleştirilen 2018 yılının son meclis toplantısına Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan´ da iştirak etti.

2018 yılının son meclis toplantısına Meclis Başkanı Abidin Özkaya´nın açılış konuşması ile start verdi. Özkaya ekonomide daralma ve işsizlik rakamlarında artış olduğu dönemde asgari ücret teşviğinin devam etmesi ve elektrik ile doğalgaz zammının indirilmesi yönünde hükümetten beklentilerin olduğunu kaydederek "Çok dalgalı, sıkıntılı bir 2018 yılını geride bırakıyoruz. 2019 yılının bundan daha iyi olacağı ümidini her zaman taşıyoruz. Son açıklanan büyüme rakamlarında hepimizin gördüğü gibi ekonomimiz 3 ve 4. çeyrekte daralmaya devam edecek. Bu daralmanın neticesi olarak da işsizlikle alakalı rakamlar olumsuz gitmeye başlamıştır. En son açıklanan rakamların 0,8 daha yükseldiğini yani son açıklanan enflasyon rakamlarının yüzde 10,6´dan 11,4´e çıktığını hep beraber gördük. Asgari ücrette devlet teşviğinin devam etmesinden yanayız. Biliyorsunuz Ekim ayında asgari ücret teşvik desteği kaldırıldı. Ama madem ekonomimizde bir daralma, işsizlik rakamlarında bir artış var bu desteğin çok çok önemli olduğuna ve önümüzdeki süreçte devletimizin yetkilileri tarafından bu konunun ele alınacağına can gönülden inanıyorum. Bir diğer konu da elektrik ve doğalgaz zammının işletmelerimizde bir takım olumsuzluklara yol açtığını, özellikle gelen imalat maliyetleri içerisinde çok yüksek girdi olan işletmelerde ciddi kan kayıplarının olduğunu düşünüyorum. Bu elektrik ve doğalgaz zammının yeni yıla indirim yönünde revize edilerek gündeme alınacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Meclis Toplantısında konuşan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi ise 2018 yılında ekonomide dalgalanma yaşandığını, ancak el birliği ile çalışmalar yaparak piyasanın dengelenme sürecine girdiğini belirterek "2018 yılını geride bırakırken birçok siyasi ve ekonomik gelişmelere tanıklık ettik. Ağustos ayına geldiğimizde de büyük bir ekonomik dalgalanma yaşadık. Hem devlet bankalarımız hem de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği birtakım çalışmalar yaptı. Tabi biz birlik ve beraber olduğumuzda yanımızda olanları unutmadığımız sürece en az hasar alacak şekilde bu günleri atlatacağız. Aslına bakarsanız şuanda piyasa dengelenme sürecine girdi, rahatlamaya, faizler geri gelmeye başladı. Dolayısıyla daha rahat bir ortam yaşıyoruz. Enflasyonla ilgili bir problem vardı, son dönemde yüzde 25 civarına çıkan enflasyonda hem Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Odalar ve Borsalar Birliğimizle yaptığımız enflasyonla mücadelenin etkisiyle yüzde 21´lere geldi. İnşallah bunun da sonuçlarını göreceğiz" diye konuştu.

Sözlerinin devamında asgari ücrete yapılacak olan artışın asgari ücret desteğine de yapılarak devam etmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Büyüksimitçi; "Hükümetimizden talep ettiğimiz ve yapılması gerekenler var. Şuanda firmalarımıza ek yük getirmeyecek, özellikle asgari ücretin artışıyla ilgili. Asgari ücretin mutlaka ve mutlaka insanların yaşayabileceği bir standarda artırılması mecburi. Ama bunun yükünü bir şekilde firmalarımıza yüklememek gerekiyor. Özellikle finansmanın zor bulunduğu bir dönemde asgari ücret desteğinin devam etmesi çok elzem" ifadesini kullandı.

Onur konuğu Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım toplantının sonunda sanayicilerin sorularını cevapladı?



"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"