CENNETTE ÇİFTÇİLERİ İSYAN ETTİREN SIKINTI

CENNETTE ÇİFTÇİLERİ İSYAN ETTİREN SIKINTI

Kayseri’nin Develi ve Yeşilhisar ilçeleri arasında bulunan Sultansazlığı Milli Parkı ve Kuş Cenneti’nde geçimini sazlık toplayarak sağlayan çiftçiler, Avrupa’da ve Türkiye’de dekorasyon amaçlı kullanılan sazlıkları son iki yıldır e

Dünyanın en önemli sulak alanlarından bir tanesi olarak gösterilen ve uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan Sultan Sazlığı Kuş Cenneti’nde geçimini sazlıktan sağlayan çiftçiler, son yıllarda hayli dertli.
Bölgede geçimini sazlıktan sağlayan yüzlerce aile, ürünlerin satışı, nakliyesi ve ihracatı sırasında aşırı yüksek vergiler alındığını iddia ederek, böyle giderse sazlık hasadının son bulacağını söyledi. Bölgede başta Sindelhöyük olmak üzere yaklaşık 5 ayrı köy ve 150 ye yakın hanenin bu sayede geçimini sağladığını belirten bölge çiftçileri, son iki yıl içerisinde alınan yüksek vergilerden dolayı hasadı yapılan sazlıkları ve kamışları tüccarlara satamadıklarını, satanların ise yarı yarıya zarar ettiğini ileri sürdü.
Hasat zamanı süresince bölgedeki alanlara kurdukları çadırların içerisinde kalan çiftçilerden Soner Somuncu, iki yıl öncesine kadar tüccarların ürünlerini ellerinde bırakmadan satın aldığın belirterek, 2011 yılının ortalarından bu yana tüccarların yüksek vergiler nedeniyle sazlık alımını azalttığını, alım için teklif edilen taban fiyatlarının maliyetin çok çok altında olduğunu söyledi.
Tüccar Ramazan Yücel ise, bölgedeki yetişen tarım ürünlerinin Bakanlık tarafından Orman Ürünleri statüsüne sokulduğunu iddia ederek, “Türkiye’de ve Avrupa’da satışını gerçekleştirdiğimiz sazlıklar artık eskiden olduğu gibi kolay bir şekilde üretilip satılamıyor. Önceleri sazlıkların nakil ve ticaretini yapabilmek için yıllık olarak ödediğimiz 750 liralık vergi artık ton başına Ticaret ve Nakliye başına 150 liraya yükseltildi. Bu vergilerin matematiksel olarak yüzde 10 bin arttığı anlamına gelmektedir. Başta sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız ile Kayseri valimizin bu konuya eğilmelerini, çiftçimizin ve esnafımızın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.


"Mart ayında 159 ülkeye 323 milyon 447 bin dolar ihracat yaptık"

"Kayseri’nin ihracatı aylık bazda artmaya devam ediyor"

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık