CEP TELEFONU VE BİLGİSAYARA DİKKAT!

CEP TELEFONU VE BİLGİSAYARA DİKKAT!

ADI ?TENİSÇİ DİRSEĞİ´ AMA HERKESİ ETKİLİYOR

Günümüzde her türlü teknolojik alet parmağımızın ucunda... Bu nedenle artık vücudumuz değil en çok ellerimiz yoruluyor. El parmakları ve kasları, belli bir pozisyonda uzun süre tutuldukça ve gücünden fazlasını yapmaya zorlandıkça el ile ilgili rahatsızlıklar artıyor. Buna son zamanlarda sık görülen ?Tenisçi dirseği´ni örnek veren Acıbadem Taksim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Kılıç, özellikle ofis çalışanları gibi elin bu fonksiyonlarını yoğun kullananların risk altında olduğunu belirtiyor.
Cep telefonlarının elimizden düşmediği, bilgisayar başında çalışma saatlerinin arttığı günümüzde, eli ilgilendiren sağlık sorunları da daha sık görülüyor. Klavye ya da telefon gibi yoğun bir biçimde kullandığımız teknolojik aletler, elimizi belli pozisyonlarda uzun süre tutmamıza ve küçük kasların zorlanmasına yol açarak el ve el bileği rahatsızlıklarını tetikliyor. Bu rahatsızlıklardan biri de tenisçi dirseği... Bu hastalıkla muhatap olanların yüzde 98´inin tenisle uzaktan yakından ilgisi olmadığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Kılıç, rahatsızlığı parmakları ve el bileğini yukarı kaldıran kasların çıkış noktasındaki (dirsek) gerilme ve zarar görme olarak tanımlıyor ve kişiye ağrı ve kavrama güçlüğü şeklinde yansıdığını belirtiyor. Doç. Dr. Ayhan Kılıç, ?Zamanla ağrı o kadar dayanılmaz oluyor ki, kavanoz açıp kapatma, kapı kolunu çevirme, çanta taşıma, valiz çekme ya da sandalye çekme gibi basit işler bile kişiye çok zor geliyor? diyor.
Erken dönemde dinlenerek geçiyor
El bileğindeki rahatsızlıkların herkesin hayatında zaman zaman ortaya çıkabildiğini ifade eden Doç. Dr. Ayhan Kılıç, ancak birkaç hafta süren ağrıların ciddiye alınması gerektiğini söyleyerek, sözlerine şöyle devam ediyor: ?Buradaki olay aslında kasların çıkış noktasındaki bölgede tahriş olması, zorlamaya uğraması ve bunun sonucunda da küçük yırtılmaların meydana gelmesi. Bu küçük yırtılmalar, günlük tempoya biraz ara verdiğinizde iyileşmeye doğru gidiyor. Ancak hemen ?İyi oldu´ deyip aynı yeri zorladığınızda, o iyileşme dokusu adeta açma kapama düğmesi gibi on-off yapıyor ve olay kronikleşmeye başlıyor.?
Altı haftadan sonrası kritik!
Tenisçi dirseği, doğru tedavi uygulanıp dinlenme sağlandığında geçiyor. Yalnız buradaki kritik süreç; altı haftayı geçirmemek! Ancak kişilerin yüzde 80-90´ının altıncı haftadan sonra doktora başvurduğunu dile getiren Doç. Dr. Ayhan Kılıç, o iyileşme süresi doğru değerlendirilemezse, hasarlı dokunun iyileşme-iyileşmeme arasında kaldığına ve giderek bu patolojik sürecin yerleşmeye başladığına dikkat çekiyor. Doç. Dr. Ayhan Kılıç, yakınmaların üzerinden üç ay geçmesine rağmen çözüm bulunamadıysa, birkaç alternatif tedaviden yararlanılabileceğini de anlatıyor: ?Bunlardan biri geleneksel kortizon enjeksiyonu. Bu yöntem, altı veya sekiz hafta kadar dirsekteki ağrı ve enflamasyon gelişim sürecindeki kısırdöngüyü kırmaya yarıyor ve siz o süreçte doğru hamleler yaparsanız hastalığı durdurabiliyorsunuz. Bir diğeri ise; taş kırma makineleriyle bölgede oluşan kötü ve ağrılı dokunun ses dalgalarıyla yok edilmesi. Bu bilimsel yöntem de kronikleşmiş vakaların yüzde 30´unda faydalı oluyor. Ayrıca PRP adında çok sık kullanılan bir yöntem daha var fakat bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış değil. Kişinin kendi kanından elde edilen iyileşme faktörlerinin hasarlı bölgeye enjekte etmeye dayanan yöntemin biraz daha geliştirilmesi lazım.?
Son çözüm cerrahi
Ancak bu tarz alternatif yöntemlerin rahatsızlığın giderilmesinde kişiyi kesin sonuca ulaştırmayabildiğini de ekleyen Doç. Dr. Ayhan Kılıç, çok bilinmemekle birlikte tenisçi dirseğinin cerrahiyle tamamen ortadan kaldırılabileceğini söylüyor. ?Bir yıl geçmesine rağmen ağrıları yaşamınızdan çıkaramıyorsanız, bu alternatif yöntemlerin ötesine geçmek gerekiyor? diyen Doç. Dr. Ayhan Kılıç, kötü iyileşme dokusunun ameliyatla ortadan kaldırılabileceğini vurguluyor.
Her dirsek ağrısı ?tenisçi dirseği´ değil
Toplumda yanlış bir anlayış olarak dirsek çevresindeki tüm ağrılara ?tenisçi dirseği´ deme alışkanlığı geliştiğine değinen Doç. Dr. Ayhan Kılıç, dirseğin iç kısmında yine buna benzer ama farklı kasları ilgilendiren problemler görülebildiğini, buna da ?golfçü dirseği´ adı verildiğini açıklıyor. Ayrıca dirsekteki kemik çıkıntısının bulunduğu bölgedeki şişliğin de ?tenisçi dirseği´nden ayırt edilmesi gerektiğini söyleyerek, kas geliştirmek için ?triceps´ kasını zorlayanlar ile eklem ve kıkırdaklarda olan hastalıkların da aynı yerde ağrıya yol açabileceğini belirtiyor. Doç. Dr. Ayhan Kılıç, ?Dolayısıyla her dirseği ağrıyana kolayca ?tenisçi dirseği´ teşhisi koymamak lazım. Şikayeti olan kişi doktorlar tarafından titizlikle muayene edilmeli ve gerekirse MR istenmeli? diyor.



KVKK’da ‘arka kapı’ uyarısı

Büyükşehir KAYMEK’ten ‘Projen ile Gel Robotik Kodlama Atöylesi’

Talas, teknoloji takımları kuruyor

Denizlerin güvenliği yerli teknolojiye emanet

Bootcamp Erciyes başvuruları başladı

Bu malak diğerlerinden çok farklı

Üniversitelilerin İHA’sı ‘Cenker’ göz dolduruyor

Büyükşehir’in parçalı güneş tutulması canlı yayınını 202 bin kişi izledi

Kayseri Bilim Merkezi "güneş tutulması" heyecanını canlı yayınladı

Parçalı güneş tutulması, ERÜ’de teleskoplarla izledi

Kayseri’de ‘Savunma Sanayii Sempozyumu ve Sergisi’

Kapadokya Uluslararası IP Günleri etkinliğinin 7’incisi düzenlendi

Melikgazi’nin destek olduğu takımlar TEKNOFEST’te Kayseri’nin gururu oldu

Instagram'a 404 milyon euro para cezası

Bu da Kayseri’nin elektrikli otomobili: ‘Voltacar’

Tarımsal İnsansız Kara Aracı ile TEKNOFEST’te finale kaldı