ÇERKESLER 154 YIL SONRA

ÇERKESLER 154 YIL SONRA

SÜRGÜNÜ PROTESTO İÇİN YÜRÜDÜ

Rus Çarlığının 154 yıl önce Kafkas Halklarına uyguladığı soykırım ve sürgünü  protesto  etmek  ve  o dönemde hayatını kaybeden  soydaşlarını anmak üzere  bir araya gelen ilimizde ikamet eden Çerkes  vatandaşlar  Kayseri Kafkas Derneği´nce tertiplenen  etkinlikte duygularını  yürüyerek  dile getirdiler? Etkinlikte konuşan Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Seyhan? Tekrar  tekrar  altını çizmek isterim ki bu insanlık tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımdır" değerlendirmesinde  bulundu?

Rus Çarlığının 154 yıl önce Kafkas Halklarına uyguladığı soykırım ve sürgünü  protesto  etmek  ve  o dönemde hayatını kaybeden  soydaşlarını anmak üzere  bir araya gelen ilimizde ikamet eden Çerkes  vatandaşlar  Kayseri Kafkas Derneği´nce tertiplenen  etkinlikte duygularını  yürüyerek  dile getirdiler?

Doğumevi  Hastanesi  önünde toplanan  protestocu  grup, ellerindeki bayrak ve pankartlarla sloganlar atarak, Kadir Has Kültür Parkı Fuar Alanına kadar yürüdü.                

Kayseri Kafkas Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Seyhan, tarihin en trajik soykırımlarından birinin Çerkez soykırımı ve sürgünü olduğunu ifade ederek  "Çerkezler herhangi bir dış yardım almaksızın işgalci güçlere karşı inatla direndi. Çarlık orduları sistemli olarak Çerkez köylerini yaktı. Çerkez kabileleri ve yerleri birbiri ardına yerlerinden koparıldı veya kitlesel olarak yok edildi. Rusya´nın hükümdarlığını kabul etmeyenler Osmanlı topraklarına sürgün edilmek için deniz kıyısına gönderildi. Çerkezlerin önemli bir kısmı dağlara ve ormanlara doğru çekildi fakat binlerce insan soğuk, hastalık ve açlıktan hayatını kaybetti. Ülkelerinin işgal edilmesinden sonra Çerkezler yabancı topraklara kitlesel olarak sürgün edildi. 1 buçuk milyondan fazla insan yani nüfusunun yüzde 90´ı anayurdundan koparıldı. Nüfusun üçte biri sürgün yollarında ve yeni yerlerinde hastalık ve açlıktan hayatını kaybetti. Ayakta kalabilenler farklı ülkelere darmadağınık yerleştirildi. Bu trajediyi tanımlamak için hangi kelimeyi kullanırsak kullanalım Çerkezlerin kısa bir sürede korkunç koşullar altında anayurtlarından sürgün edildikleri ve Çerkezya´nın yerli halklarından koparıldığı herkes tarafından kabul edilen tarihsel bir gerçektir. Tekrar altını çizmek isterim ki bu insanlık tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımdır" değerlendirmesinde  bulundu?                                                                

 Sözlerinin sonunda tek isteklerinin kimliklerini kaybetmemek olduğunu belirten Seyhan "Nüfusunun büyük çoğunluğu sürgün edilen Çerkezlere, çok kısa zamanda korkunç günler yaşatıldı. Çerkez soykırımı tüm dünya ülkeleri tarafından tanınmalıdır. İsteğimiz, geçmişimizi, kültürümüzü unutmamak, unutturmamak. Bu da bizim insan olarak doğal hakkımızdır. Ne ana vatanımızı ne da ata vatanımızı asla unutanlardan olmadık, hiçbir zaman da olmayacağız. 1864 büyük sürgün ve soykırımında halkımız çok acılar çekmiştir. Binlerce insanımız savaşlarda ve Karadeniz´de can vermişlerdir. Allah bu bizim yaşadığımız acıyı hiçbir topluma yaşatmasın. Ölenleri rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun." İfadesini  kullandı?       

Yürüyüşe katılın  vatandaşların  Kayseri Kafkas Derneğince  tertiplenen  iftar yemeği  ile etkinliği noktalarken, yüreklerindeki  derin sızının  tarifsizliği gözlerinden okunuyordu?.

HABER :  C.ÜSTEN



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Büyükkılıç vatandaşla buluştu, kale surlarından Kayseri’ye mesaj verdi

Kayseri’nin pastırma ve sucuk kültürü bu müzede yaşayacak

Hacılar’da TOKİ çalışmaları başladı

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”