CEZAEVİ ARACINDA MAHKUMLARIN YANARAK ÖLMESİNE İLİŞKİN DAVA

CEZAEVİ ARACINDA MAHKUMLARIN YANARAK ÖLMESİNE İLİŞKİN DAVA

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde geçen yıl cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybetmesiyle ilgili davaya devam edildi.

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde, geçen yıl bir cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 tutuklu ve hükümlünün ölmesiyle ilgili davanın görülmesine devam edildi.
Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, yangında hayatını kaybeden Akif Karabalı'nın babası Maşallah Karabalı ve Medeni Demir'in oğlu Firuz Demir, diğer tutuklu ve hükümlülerin avukatları Necdet Edemen ve Mehmet Sinan Yiğit ile tutuksuz yargılanan sanıklardan İ.B'nin avukatı Rıdvan Çilesiz hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan sanıklar şoför C.S, astsubaylar İ.B. ve M.K ise duruşmaya gelmedi.
Mağdurların avukatı Necdet, ''kasten öldürmenin'' ihmale dayalı olarak gerçekleştiğini iddia ederek, ''Araç sürücüsü C.S. ve diğer tutuksuz sanıkların talimatla ifadelerinin alınması CMK'ya aykırıdır. Huzurda ifadelerinin alınmasını talep ederiz. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi raporuna göre yangına sebep olan unsurlardan biri de aracın ait olduğu firmanın ihmalidir. Bu sebeple mahkemenizin ara karar vermesini talep ederiz'' dedi.
Daha sonra söz alan Maşallah Karabalı ise sanıkların tutuklu yargılanması gerektiğini belirterek, ''Olayın üstünü örtmeye çalışıyorlar ama biz buna izin vermeyeceğiz. Eski bir evim var, gerekirse onu da satarak her duruşmaya gelir olayın üstünün örtülmesine izin vermem'' ifadesini kullandı.
Avukatların taleplerini reddeden mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki adli kontrol hükümlerinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

-''Olaya bir trafik kazası gibi bakılıyor''-

Avukat Necdet Edemen, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, yargılamanın kendi istedikleri gibi yürümediğini dile getirerek, ''Tüm taleplerimiz bugüne kadar reddedildi. Olaya bir trafik kazası gibi bakılıyor'' diye konuştu.
Sanıkların tutuksuz yargılanmasının hukuka aykırı olduğunu savunan Edemen, şunları kaydetti:
''Bizim inancımız ve dosyadaki adli deliller olayın ihmal ile adeta bir cinayet olduğu yönünde. Aslında suçsuz olduklarını söylüyorlarsa kendilerinin aklanmaları yönünde bir imkandır yargılama süreci. Tüm sanıklar sürekli yargılanmaktan kaçmaktadır. Deliller toplanmamıştır henüz. Bu yönüyle bu işin ulusal hukuk çerçevesinde mahkemelerde çözüleceği inancında değiliz. Adalet Bakanlığı'nın taraf olması nedeniyle olayın üstüne çok gidilmediği kanaatindeyiz. Özellikle Adalet Bakanlığı bürokratlarının hukuki ve cezai sorumluluklarının yargılama sürecine dahil edilmemesi konusunda tüm taleplerimiz reddedildiği gibi sonuç da alınmadı. Bu olayın yine uluslararası hukuk çerçevesinde çözüleceği inancındayız.''
Ölen mahkum Akif Karabalı'nın babası Maşallah Karamanlı da ''Oğlum hükümlü de değildi tutuklu da değildi. Bir ifade için İstanbul'a getirdiler. Getirdikleri yolda arabayı kasten yakmışlar. Kanımızın son damlasına kadar davacıyız onlardan. Adalet Bakanı'na sesleniyorum; bir an önce bu olayı çözmesini istiyorum'' diye konuştu.

-Olay

16 Eylül 2011 günü Van'dan İstanbul'a giden 34 BL 2564 plakalı cezaevi nakil aracında, Kayseri-Malatya karayolunun Karakuyu köyü mevkisinde seyir halindeyken yangın çıkmıştı. Olayda, araçta bulunan tutuklu ve hükümlülerden Abdülsettar Ölmez (35), Sinan Aşga (18), İsmet Evin (33), Akif Karabalı (24) ve Medeni Demir (47) hayatını kaybetmişti.

-İddianameden-

Konuya ilişkin cumhuriyet savcısınca hazırlanan iddianamede, araç sürücüsü C.S, dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Ayazağa Cezaevi Sevk Bölük Komutanlığı Sevk Takım Komutan Yardımcısı Astsubay İ.B. ve araç komutan yardımcısı Astsubay M.K. hakkında, ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, yangından önce araçta arızalar ortaya çıkmasına rağmen, yola devam edildiği belirtiliyor.


Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da

Liseli şefler hünerlerini sergiledi

Büyükşehir Meclis üyeleri belli oldu

"Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği cuma günü başlıyor"

Başkan Yalçın: “Güzel işler yaptık hep de ilkleri yaptık”

Başkan Palancıoğlu, genç çifte sürpriz yaparak nikâhlarını kıydı

Başkan Çolakbayrakdar, “Tarımsal üretimi desteklemek, gelecek için en büyük mirastır”

'Bilişim Akademisi' projesi